Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Ομπάμα: Η λύση του Κυπριακού ισχυρό και θετικό μοντέλο για όλους - «Τα μέρη συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν μια ΔΔΟ που προάγει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων»

Αθήνα: Μια δίκαιη και συνολική λύση για την Κύπρο θα είχε ιστορικό και μακροπρόθεσμο αποτύπωμα και θα αποτελούσε ένα “ισχυρό και θετικό μοντέλο για όλους”, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σημειώνοντας επίσης πως η λύση δημιουργούσε ευκαιρίες για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μια συμμαχία συμφερόντων που θα μπορούσε να είναι μηχανή οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε συνέντευξη στον διευθυντή της Αθηναϊκής «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, που φθάνει στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου για διήμερη επίσκεψη.
Συγκεκριμένα, ο Μπαράκ Ομπάμα ρωτήθηκε αν ελπίζει πως το Κυπριακό θα επιλυθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του και γιατί είναι τόσο σημαντικό για τις ΗΠΑ, και απάντησε αρχικά πως σήμερα οι προοπτικές για μια διαρκή λύση είναι οι καλύτερες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

“Τα εμπλεκόμενα μέρη συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτύχουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που προάγει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων. Επικροτώ την προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι Κύπριοι ηγέτες στις έως τώρα διαπραγματεύσεις και ελπίζω ότι μπορούν σύντομα να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία που θα ωφελέσει όλους τους Κυπρίους”, είπε.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα είπε πως μια συνολική λύση για την Κύπρο θα είχε ιστορικό και μακροπρόθεσμο αποτύπωμα, θα βελτίωνε τις οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους Κύπριους και θα αναβάθμιζε την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και πέρα από αυτή.

Επίσης, σημείωσε, θα δημιουργούσε ευκαιρίες για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις -μια συμμαχία συμφερόντων που θα μπορούσε να είναι μηχανή οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ “θα μπορούσε να ξεκλειδώσει νέες σχέσεις και λεωφόρους συνεργασίας για την Ευρώπη που θα μπορούσαν να οικοδομήσουν περαιτέρω στο εγχείρημα δεκαετιών να γίνει η ήπειρος περισσότερο ελεύθερη, ασφαλής και ευημερούσα”.

Καταλήγοντας στην απάντηση για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε πως η λύση στην Κύπρο θα δείξει στον κόσμο, σήμερα, τί μπορούμε να επιτύχουμε μέσω διαλόγου, συμβιβασμών και διπλωματίας, “ένα ισχυρό και θετικό μοντέλο για όλους”.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου