Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Οι σειρήνες για τσουνάμι ηχούν στη Νέα Ζηλανδία - Το πρώτο κύμα έχει ήδη χτυπήσει τις ακτές (Βίντεο)

Αναφορές για κύματα ύψους δύο μέτρων στην Καϊκούρα - Οι Αρχές προειδοποιούν ότι θα φτάνουν μεγάλα κύματα επί ώρες - Συνεχείς εκκλήσεις προς τους κατοίκους της ανατολικής ακτής να μεταβούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο
Ο σεισμός που έπληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 σήμερα ώρα Ελλάδας) την κεντρική Νέα Ζηλανδία προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τη βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού.


Οι σειρήνες ηχούν σε πόλεις για να προειδοποιήσουν τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές. Δείτε το βίντεο που ανέβασε χρήστης του Τουίτερ:

Live εικόνα από Ουέλιγκτον

Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές στα μέσα της Νέας Ζηλανδίας για κύματα ύψους 2 μέτρων που χτύπησαν την Καϊκούρα, με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για ακόμα μεγαλύτερα κύματα στην ανατολική ακτή.

Παράλληλα, οι Αρχές συμβουλεύουν τους κατοίκους που ζουν σε περιοχές χαμηλού ύψους, να μεταβούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς, ωστόσο ένας άνδρας τραυματίστηκε, όταν το αυτοκίνητό του αναποδογύρισε, καθώς χτύπησε σε ένα κομμάτι δρόμου που υποχώρησε από τον σεισμό. Το περιστατικό συνέβη περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το Σεβιό.


Οι Αρχές αναφέρουν ότι το πρώτο κύμα δεν θα είναι απαραίτητα και το μεγαλύτερο και πως μεγάλα κύματα θα φτάνουν στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας επί αρκετές ώρες ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι, ενώ αρχικά δεν είχε βγει προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που έπληξε σήμερα τη Νέα Ζηλανδία, τελικά οι αρχές της χώρας εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση στις 14.00 ώρα Ελλάδος.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει τις περιοχές τις ανατολικής ακτής που απειλούνται



Ειδικότερα, το υπουργείο Πολιτικής Άμυνας ζήτησε από τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πολίτες πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα σε όσο το δυνατόν πιο υψηλό σημείο ή προς την ενδοχώρα, με όποιο μέσο έχουν στη διάθεσή τους.

Στην περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές, συνιστάται να ανέβουν σε έναν από τους υψηλότερους ορόφους μιας γερής πολυκατοικίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να να πλησιάσετε τις ακτές για να δείτε το τσουνάμι», προειδοποιεί το υπουργείο, συνιστώντας στους κατοίκους να έχουν ανοιχτό το ραδιόφωνο για περαιτέρω οδηγίες.




ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου