Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

«Ηχήστε οι Σάλπιγγες»: Η Κηδεία του Κωστή Παλαμά

Στις 27 Φεβρουαρίου 1943 έφευγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο σπουδαίος έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Ήταν βαριά άρρωστος όταν τον συνάντησε ο χάρος στο σπίτι του, στην οδό Περιάνδρου 3 στην Πλάκα. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 9 Φεβρουαρίου του 1943, είχε πάρει τη γυναίκα του Μαρία.
Το νέο του θανάτου του επιφανέστερου ποιητή της γενιάς του 1880 κυκλοφόρησε με αστραπιαία ταχύτητα στην κατοχική Αθήνα. «Χτες βράδυ μία είδηση ακατανόητη μας ήρθε. Μία είδηση ασύλληπτη. Ο Γέρο-Παλαμάς πέθανε. Είχαμε ξεχάσει πως ήταν θνητός» γράφει στο προσωπικό της ημερολόγιο η Ιωάννα Τσάτσου.

Σαν σήμερα το 1914 ανακηρύχτηκε η Αυτόνομος Δημοκρατία της Βόρειου Ηπείρου

Η επιδίκαση της Βόρειας Ηπείρου στην Αλβανία, σύντομα αποδείχτηκε ιδιαίτερα μη δημοφιλής εντός της χριστιανικής κοινότητας της περιοχής. Οι υποστηρικτές της Ένωσης (δηλαδή της προσάρτησης της περιοχής στο Βασίλειο της Ελλάδας) αισθάνθηκαν προδομένοι από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς αυτός αρνήθηκε ακόμη να τους στηρίξει στρατιωτικά. Επιπλέον, η σταδιακή υποχώρηση του ελληνικού στρατού από την περιοχή, θα έδινε τη δυνατότητα στις αλβανικές δυνάμεις να πάρουν υπό τον έλεγχό τους την Βόρεια Ήπειρο. Προκειμένου κάτι τέτοιο να αποφευχθεί, οι Ηπειρώτες που ήταν υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα, αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν δικό τους κράτος και να οργανώσουν τη δική τους προσωρινή κυβέρνηση

Μετανάστες από Κωνσταντινούπολη: Δωρεάν τα λεωφορεία για Ελλάδα!(Βίντεο)

Κατάσταση συναγερμού επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, μετά τις απειλές της τούρκικης κυβέρνησης πως θα ανοίξει τα σύνορα της , για τους μετανάστες.
 Πλήθος προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη συνωστίζεται περιμένοντας λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθεί στην Ανδριανούπολη προκειμένου να περάσει στην Ελλάδα τονίζοντας πως ο πρόεδρος Ερντογάν φρόντισε για την δωρεάν μεταφορά του.

Μεταναστευτικό… Τα συμφέροντα της Ελλάδας με εταίρους και συμμάχους, δυστυχώς ΔΕΝ ταυτίζονται

Η μέρα που ξημέρωσε δεν είναι όπως όλες οι υπόλοιπες. Είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς από το πρωί και ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στη Συρία, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον του ενδεχομένου απόπειρας μαζικής εισβολής μεταναστών-προσφύγων από τον Έβρο. Ενδεχόμενο, επειδή όσα βλέπουμε από το πρωί είναι απλώς η πρόγευση. Πρόκειται για πολιτική απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο επιχειρεί να επιβάλλει κόστος στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, επειδή δεν τον συνδράμουν στρατιωτικά και οικονομικά στο μέτωπο της Συρίας. Το αποδεικνύει αφενός ο αυτοματισμός της διαδικασίας και η ευρεία δημοσιότητα που δίνουν τα τουρκικά Μίντια.
Γράφει ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ Β. ΜΙΧΑΣ*
Από το  defence-point
Υπενθυμίζουμε την ευθύνη της Τουρκίας στο ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου που έχει στοιχίσει

Κορονοϊός: Βιβλίο φαντασίας γραμμένο το 1981 γράφει για φονικό ιό από την Γουχάν της Κίνας

Ενώ ο κορονοϊός έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, γραμμένο 40 χρόνια πριν, μιλά για την έξαρση του φανταστικού ιού Γουχάν-400, που αναπτύχθηκε ως βιολογικό όπλο σε εργαστήριο στην κινεζική πόλη όπου ο πραγματικός ιός πρωτοεντοπίστηκε.
Συγκεκριμένα, ο κορονοϊός πιστεύεται ότι προέρχεται από ζώο και στη συνέχεια μεταδόθηκε στους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν πιστεύουν όλοι στη ζωική προέλευση του κορονοϊού.

Ένα βιολογικό πείραμα που «στράβωσε»
 Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Τομ Κότον, ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να είναι ένα «πείραμα που πήγε λάθος» ή ότι «ένα βιολογικό όπλο που απελευθερώθηκε ηθελημένα», όπως έγραψε η ταμπλόιντ εφημερίδα Express.
Στο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Dean Koontz, «The Eyes of Darkness» (Τα Μάτια του Σκότους) – γράφτηκε το 1981- ένας ιός, που ονομάζεται Γουχάν-400, αναπτύχθηκε από Κινέζους επιστήμονες, για να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο.