Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Ιωάννης Μακρυγιάννης (1797 - 1864)

Από το el.wikipedia

...ένα πράγμα με παρακινεί και μένα να γράφω, λέγει ο Στρατηγός Μακρυγιάννης- ότι τούτην την Πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Έγραψα γυμνή την αλήθεια να ιδούνε όλοι οι Έλληνες και να μπαίνουν σε φιλοτιμία και τα παιδιά μας να λένε «έχουμε αγώνες πατρικούς, έχουμε θυσίες». 

Εκεί οπούφκιαχνα τις θέσες εις τους Μύλους (Κοντά στο Ναύπλιο) ήρθε ο Ντερνυς να με ιδή. Μου λέγει. «Τι κάνεις αυτού; Αυτές οι θέσεις είναι αδύνατες. Τι πόλεμον θα κάνετε με τον Μπραΐμη αυτού;» - Του λέγω, «είναι αδύνατες οι θέσεις κι' εμείς, όμως είναι δυνατός ο Θεός όπου μας προστατεύει. Και θα δείξωμεν την τύχη μας σ' αυτές τις θέσεις τις αδύνατες. Κι αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος του Μπραΐμη, παρηγοριόμαστε μ' ένα τρόπον, ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν. Κι όταν κάνουν αυτήνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν.»
Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη 

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης (1797 - 1864) ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στρατιωτικός και δραστήριο πολιτικό πρόσωπο μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους· αυτοδίδακτος συγγραφέας απομνημονευμάτων (Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη)[1] απαράμιλλων για το πηγαίο ύφος τους, και λαϊκών αφηγήσεων οραμάτων.

Θρασύτατος ο Τατάρ! Κανείς δεν μπορεί να μου πάρει την κυριαρχία της Βόρειας Κύπρου

Επέκρινε τους Τουρκοκύπριους που δηλώνουν ότι θέλουν ομοσπονδία

Την αναγνώριση της κυριαρχίας του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου θα ζητήσει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ προσερχόμενος στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στο τουρκικό μέσο ενημέρωσης Voice of America.

Όπως αναμεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τατάρ είπε: «Θέλω να μου αναγνωρίσουν την κυριαρχία μου. Άλλωστε η κυριαρχία μου υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί να μου την πάρει από τα χέρια μου. Και θα συνεχίσει να υπάρχει. Η Τουρκία με αναγνωρίζει. Γι’ αυτό το λόγο θα

ΚΥΣΕΑ: «Αυτονομούνται» οι Ειδικές Δυνάμεις – Θα υπάγονται απευθείας στον Α/ΓΕΕΘΑ

Εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η νέα Δομή Δυνάμεων η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση αυτόνομης Διακλαδικής Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δόθηκε το πράσινο φως στην εισήγηση του ΓΕΕΘΑ για αυτοδιοίκητες Ειδικές Δυνάμεις προκειμένου να είναι πιο ευέλικτες και ακόμη περισσότερο αποτελεσματικές.

Η νέα Διοίκηση θα υπάγεται απ’ευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και θα λειτουργεί ως ενιαίο ξεχωριστό

Times και Spectator για το νέο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Από το skai.gr 

Συντάκτρια της έκθεσης του ECFR δηλώνει στην εφημερίδα πως η Τουρκία αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και ως «προβληματικός» παίκτης, ενώ για τη Σαουδική Αραβία οι δεσμοί με την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει πιο σημαντικοί υπό το φως των ψυχρότερων σχέσεων με τις ΗΠΑ με αφορμή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το νέο γεωπολιτικό τοπίο που σχηματίζεται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή με την Ελλάδα να καταλαμβάνει χώρο που εγκαταλείπουν οι ΗΠΑ επιχειρεί να παρουσιάσει η βρετανική εφημερίδα Times σε δημοσίευμα με τίτλο «Γεφυρώνοντας τον Κόλπο: γιατί η Ελλάδα κάνει νέους φίλους στη Μέση Ανατολή».

Τρομάζει τις τουρκικές τράπεζες το φαραωνικό σχέδιο Ερντογάν για τον Βόσπορο

«Φρένο» φαίνεται πως βάζουν αρκετές μεγάλες τουρκικές τράπεζες στα φαραωνικά όνειρα του Ταγίπ Ερντογάν για την κατασκευή μιας νέας διώρυγας στον Βόσπορο, μήκους 45 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείται τραπεζικές και άλλες πηγές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – πρωτίστως τα ιδιωτικά – προβάλλουν πολλές και σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο, το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 13 δισ. δολάρια.

Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για ένα από τα μεγαλεπήβολα σχέδια στα οποία ο Τούρκος πρόεδρος έχει ποντάρει πολλά – τόσο για το πολιτικό του μέλλον όσο και, κυρίως, για την υστεροφημία του. Επιδιώκει δε τα έργα να ξεκινήσουν φέτος το καλοκαίρι και τα εγκαίνια να συμπέσουν με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 2023.