Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Όλες οι Αφίσες του ΓΕΣ για την 25 Μαρτίου 1821

 

Έξοδος 1826 Ι H ταινία I Βίντεο

Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή, η μουσική σύνθεση του Κανάρη Κεραμάρη, ενώ 2 παραδοσιακά τραγούδια επεξεργάστηκε ο Πάνος Κοσμίδης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου. 

Η ταινία έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Παιδείας (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής)

Ο Έλληνας αεροπόρος της «Μεγάλης Απόδρασης»

Σαν σήμερα, στις 24 Μαρτίου 1944, ένα δραματικό περιστατικό δίνει έμπνευση για την ταινία «Η μεγάλη απόδραση»: 76 κρατούμενοι αποφασίζουν να δραπετεύσουν από το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάλαγκ Λουφτ 3 στην κατεχόμενη Πολωνία. Μόλις τρεις από αυτούς καταφέρνουν να φθάσουν στην ουδέτερη Ελβετία, ενώ οι υπόλοιποι 73 συλλαμβάνονται. Οι 50 από αυτούς παραδίδονται στην Γκεστάπο και εκτελούνται χωρίς δίκη, ανάμεσά τους και ο Έλληνας Υποσμηναγός Σωτήρης Σκάντζικας.

Στην ιστορία της υπάρχει μια άγνωστη πτυχή της που λίγοι γνωρίζουν. Ότι δηλαδή στην απόδραση αυτή συμμετείχε και ένας Έλληνας αεροπόρος που δεν κατάφερε όμως τελικά να ξεφύγει, συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

25η Μαρτίου: Γέμισε νιάτα το Σύνταγμα – Αύριο η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση

Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μετρό και τραμ λόγω των αυριανών εκδηλώσεων

Με περηφάνια, φορώντας τα γαλανόλευκα αλλά και παραδοσιακές φορεσιές, οι μαθητές και οι μαθήτριες των ελληνικών σχολείων, καθώς και μέλη συλλόγων, παρέλασαν νωρίτερα σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, για να τιμήσουν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τους ήρωες της επανάστασης του 1821.

Η μάχη του Βαλτετσίου – Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Απόσπασμα από το βιβλίο των Τάσου Χατζηαναστασίου και Μαρία Κασιμάτη, Πολεμώντας το ’21, Εναλλακτικές Εκδόσεις (2021).

Το Βαλτέτσι είναι ορεινό χωριό της πρώην επαρχίας Μαντινείας, του νομού Αρκαδίας και σήμερα ανήκει στον δήμο Τριπόλεως από την οποία απέχει 12 χλμ. προς Ν. Βρίσκεται, επίσης, 6 χλμ δυτικά του δρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μέτρων μέσα σε χαράδρα, στις νότιες πλαγιές του Μαινάλου και αποτελεί πέρασμα σε οροπέδιο ανάμεσα σε τέσσερα υψώματα (Χωματοβούνι, Μύλοι, Νταβρουλέικα και Κούκοι) με δύο μόνο διαβάσεις, μία από τα ΝΑ και μία από τα ΒΑ. Αν δει κανείς μάλιστα τον χάρτη της Πελοποννήσου, φαίνεται το Βαλτέτσι να βρίσκεται στο κέντρο της, ως φυσικό οχυρό, κι αυτό δικαιολογεί τη σημασία που είχε ο έλεγχός του στην Επανάσταση.

Ελληνική Εθνεγερσία μεγάλο ιστορικό γεγονός ή το μεγαλύτερο της ιστορίας;

Τα κοσμοθεωρητικά προτάγματα της Εθνεγερσίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα διαφορετικό προσανατολισμό των σύγχρονων κρατών και του κόσμου.

Ποια ήταν η μεγάλη μακροϊστορική εικόνα και οι βαθύτερες διαμορφωτικές δυνάμεις των μετά-Βυζαντινών και μετά-Μεσαιωνικών χρόνων και τι σήμαινε η Εθνεγερσία των Ελλήνων η οποία εκδηλώθηκε σε μια κρίσιμη κομβική ιστορική στιγμή; Ερωτάται: Ήταν η Εθνεγερσία των Ελλήνων ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός; Μήπως, επειδή εκδηλώθηκε στην βάση συγκεκριμένων προταγμάτων σε μια κρίσιμη μεταβατική ιστορική φάση του 18ου αιώνα, δεν ήταν μόνο μεγάλο γεγονός αλλά το σημαντικότερο γεγονός της ιστορίας;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, για αντικειμενικούς ιστορικούς λόγους, δεν απαιτούν ριψοκίνδυνες υποθέσεις. Μπορούν να απαντηθούν επειδή έχουμε επαρκή ιστορική θέαση:

Η Γεωπολιτική Ανάλυση στο σημερινό γίγνεσθαι. Τι μας περιμένει και τι θα συμβεί, αν κάνουμε επαναλαμβανόμενα λάθη και ακούμε ξένους σωτήρες.

 

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Η Γεωπολιτική Ανάλυση στο σημερινό γίγνεσθαι. Τι μας περιμένει και τι θα συμβεί, αν κάνουμε επαναλαμβανόμενα λάθη και ακούμε ξένους σωτήρες.

Η τεχνολογία υπάρχει και εμείς δεν την αγοράζουμε. Κινδυνεύουμε σαν χώρα και σαν λαός την ίδια μας την ύπαρξη, να μπει η οριστική ταφόπλακα στο Νέο Ελληνικό κράτος.

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Πως κατασκευάζει αεροσκάφη, κινητήρες JET και άλλα κρίσιμα υλικά για τα οπλικά της συστήματα η Τουρκία; Μα με εκτυπωτές 3D.

Ο Μενέντεζ «παραδίδει» μαθήματα σωστής πολιτικής

ΓΙΑ άλλη μία φορά, ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο υπενθύμισε ποια είναι η κατοχική Τουρκία και τι κάνει όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες. Τι πράττει σε σχέση με τη Ρωσία. Χωρίς περιστροφές και μισόλογα, ο Γερουσιάστης, μιλά ευθέως και επί της ουσίας. Επί πραγματικών γεγονότων και ενεργειών, που γίνονται από το καθεστώς Ερντογάν. Στη διάρκεια της κατάθεσης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας του προϋπολογισμού του 2024, για το υπουργείο Εξωτερικών, από τον αρχηγό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίγκεν, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ ανέφερε πως «δεν πιστεύω ότι η Τουρκία αξίζει να αγοράσει τα F-16».   

Ο ΡΟΜΠΕΡΤ Μενέντεζ, απηύθυνε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ μια σειρά ερωτήσεων. Συγκεκριμένα,

Τζο Μπάιντεν: «Διακηρύσσω την 25η Μαρτίου ως ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας»

Ο Τζο Μπάιντεν ανακηρύσσει την 25η Μαρτίου ως Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας – Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας.

Ο Λευκός Οίκος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κήρυξαν την 25η Μαρτίου ως Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας – Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας.

«Σήμερα, τιμούμε τον ηρωισμό των Ελλήνων επαναστατών που πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους πριν από περισσότερους από δύο αιώνες και γιορτάζουμε την ιερή ιδέα που πάντα ένωνε τα μεγάλα έθνη μας: ότι «εμείς οι άνθρωποι» έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε τη μοίρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΥΕΘΑ: Πρώτη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Μιχάλη Γεωργαλλά- Τι συζητήθηκε [pics]

 

Ο ΥΕΘΑ κ.Παναγιωτόπουλος υποδέχθηκε σήμερα στην Αθήνα τον Κύπριο ομόλογό του, κ.Μιχάλη Γεωργαλλά, στην πρώτη συνάντηση τους από την ανάληψη των καθηκόντων του Κυπρίου υπουργού.

EastMed-Poseidon: Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία, τελικές αποφάσεις

 

Ο ενεργειακός όμιλος Edison πρόκειται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ιταλός κατασκευαστής του έργου. 

Αθήνα και Λευκωσία αποφάσισαν στενό συντονισμό στα εξοπλιστικά προγράμματα

 

Την ισχυρή βούληση Ελλάδας Κυπριακής και Δημοκρατίας να ενισχύσουν περαιτέρω τη διμερή αμυντική συνεργασία και το συντονισμό των δύο χωρών προς επίτευξη των κοινών στόχων για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, στη βάση του διεθνούς δικαίου, ως «συμπαράταξη» και «πυλώνες ασφάλειας σταθερότητας ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», εξέφρασαν οι υπουργοί Εθνικής ‘Αμυνας των δύο χωρών Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Μιχάλης Γεωργάλλας, στην Αθήνα, στην πρώτη συνάντηση τους από την ανάληψη των καθηκόντων του Κυπρίου υπουργού.

Καλό είναι το «μορατόριουμ» αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει: Τα υποβρύχια στο πέλαγος για την άσκηση «Αναπνευστήρας», χωρίς καμία έκπτωση

 

Τα υποβρύχια του στόλου έχουν αναπτυχθεί από το Μυρτώο έως το Καρπάθιο πέλαγος για την άσκηση “Αναπνευστήρας”.  Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στην εκπαίδευση που προβλέπει ο ετήσιος προγραμματισμός ασκήσεων στις ένοπλες δυνάμεις. 

Πέρα από τα C-130, η διαθεσιμότητα των C-27J Spartan

 

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε περιγράψει συνοπτικώς την “περιπέτεια” που έχει ζήσει η Πολεμική Αεροπορία και το ΥΠΕΘΑ τα τελευταία έτη, όσον αφορά τους δείκτες επιχειρησιακής διαθεσιμότητος των αεροπλάνων τακτικών μεταφορών. 

TF-X: Οι Τούρκοι παρουσίασαν μαχητικό που τροχοδρομεί… λίγα μέτρα – ΒΙΝΤΕΟ

 

Το απόλυτο φιάσκο της τουρκικής βιομηχανίας, που παρουσίασε ένα μαχητικό αεροπλάνο το οποίο δεν μπορεί να πετάξει.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πλήρης επιβεβαίωση του enikos.gr, που στις 12 Ιανουαρίου γράφαμε για την τουρκική πατέντα, με τον κανιβαλισμό των F-16 του στόλου της για να φτιάξει το εγχώριο μαχητικό της TF-X.

Μητσοτάκης: Μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός 2023 εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός (video)

 

Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Το καθολικόν «άριστα»…

 

Άννα Παναγιωταρέα

Με αυτή την κυβέρνηση ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να εφαρμοστεί το μέτρο των αξιολογήσεων στην εκπαίδευση. Οχι ως τιμωρητικό, αλλά ως μέτρο διορθωτικό και προσωπικής βελτίωσης και απόδοσης. Ισως και ως προάγγελος και πιλότος για ουσιαστική αξιολόγηση στο κράτος που βαθιά κοιμάται.

Τέμπη: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη στήριξη συγγενών θυμάτων και τραυματιών – Όλα τα μέτρα

 

Μέτρα στήριξης και αρωγής των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών και επιβαινόντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όπως ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση και ασφαλιστικά ταμεία, διορισμός στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δωρεάν νομική στήριξη, άμεσες αποζημιώσεις, μέριμνα για τους φοιτητές καθώς και ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τουρκία: "Δεν το βρήκα ποτέ το πτυχίο του Ερντογάν", λέει ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Αν. Εκπαίδευσης

 
Στην Τουρκία, για να είναι κάποιος υποψήφιος πρόεδρος, πρέπει να κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα και το Ερντογάν φαίνεται πως αγνοείται

Εκνευρισμός και επίθεση Άγκυρας κατά πάντων

 

Έντονες αντιδράσεις και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Τουρκία η τοποθέτηση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά την οποία εξήγησε τους λόγους που η Άγκυρα δεν πρέπει να προμηθευτεί F-16 από τις ΗΠΑ.

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τα αμερικανικά αμυντικά συστήματα να χρησιμοποιούνται σε θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες εντός του ΝΑΤΟ

 

Τη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν τα αμερικανικά αμυντικά συστήματα να χρησιμοιούνται σε θέματα που υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ νατοϊκών συμμάχων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ικανοποιημένη η Μελόνι από τις συναντήσεις με Μακρόν, Μητσοτάκη, Κόστα

 

"Η Ιταλία είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής", δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Ιρακινό Κουρδιστάν: Το PYD ζητά διεθνή έρευνα για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία

 

Μάρτιος 23, 2023. Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης - PYD στη Σουλεϊμανίγια καταδίκασε την Πέμπτη τη σφαγή που διέπραξαν μέλη της υποστηριζόμενης από την Τουρκία ομάδας Αχράρ αλ Σαρκίγια εναντίον Κούρδων αμάχων που άναψαν φωτιά για να γιορτάσουν το Νεβρόζ στην περιοχή Τζιντίρες κοντά στο Αφρίν της Συρίας στις 20 Μαρτίου.

Το σχέδιο της Μόσχας για τις περιοχές που διεκδικεί στην Ουκρανία

 

Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει αποστρατιωτικοποιημένες ουδέτερες ζώνες μέσα στην Ουκρανία γύρω από περιοχές που έχει προσαρτήσει, δήλωσε σήμερα στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει βαθύτερα στην Ουκρανία αν τέτοιες ζώνες δεν μπορέσουν να δημιουργηθούν.

Ημερήσια Διαταγή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ της 25ης Μαρτίου 2023

 

Ημερήσια Διαταγή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ της 25ης Μαρτίου 2023

Δριμεία κριτική από τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Τουρκία

 

Δριμεία κριτική άσκησε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Τουρκία μιλώντας στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

Γιώργος Καπόπουλος στα podcast του newshub.gr: «Ζούμε ήδη στον μετα-αμερικανικό κόσμο»!

 

Διανύουμε ήδη την εποχή του … μετααμερικανικού κόσμου όπου στην γεωστρατηγική σκακιέρα κυριαρχούν Ρώσοι, Κινέζοι και Ινδοί. Αυτό τονίζει ο δημοσιογράφος-διεθνολόγος Γιώργος Καπόπουλος ο οποίος σχολιάζει στο newshub.gr τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις.

Κώστας Γρίβας, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε πολλά επεισόδια να δούμε ακόμα

 

Δικαιολογημένα ανησυχούν οι Αμερικανοί για την στρατιωτική δύναμη της Κίνας και κυρίως για τους ρυθμούς ανάπτυξης οπλικών συστημάτων. Το μακρινό 2013 έγραφε ο Κύριος Κωνσταντίνος Γρίβας, καθηγητής στην σχολή Ευελπίδων 

Γιώργος Φίλης, Τα γεωπολιτικά και εσωτερικά αδιέξοδα του Ερνοτγάν και τα Ελληνοτουρκικά

 

Τα γεωπολιτικά και εσωτερικά αδιέξοδα του Ερνοτγάν και της Τουρκίας μπορούν να επηρεάσουν συνολικά την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας και ειδικότερα τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σημειώνει ο Καθηγητής γεωπολιτικής, Κύριος Γιώργος Φίλης

Σάββας Καλεντερίδης: Συνέλθετε εκεί στο ΥΠΕΞ πριν είναι αργά (23-3-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Συνέλθετε εκεί στο ΥΠΕΞ πριν είναι αργά

Νέο «ράπισμα» κατά της Τουρκίας από τον Μενέντεζ

 

Νέο «ράπισμα» κατά της Τουρκίας από τον Μενέντεζ

«Ναι μεν αλλά» του Μπλίνκεν στην Τουρκία – Έξω φρενών με Κιλιτσντάρογλου ο Ερντογάν | Ώρα Ελλάδος 24/03/2023 | OPEN TV

 


1. Θεσσαλονίκη: Αύριο η μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου 
2. «Ναι μεν αλλά» του Μπλίνκεν στην Τουρκία – Έξω φρενών με Κιλιτσντάρογλου ο Ερντογάν

Οργή των Τούρκων για το νέο «όχι» του Μενέντεζ στην πώληση των F-16 στην Τουρκία | Σήμερα | 24/03/2023

 


1. Οργή των Τούρκων για το νέο «όχι» του Μενέντεζ στην πώληση των F-16 στην Τουρκία
2. Η τούρκικη αντιπολίτευση συζητάει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο
3. Επαναφέρει την προκλητική ρητορική ο Ερντογάν