Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

25η Μαρτίου: Γέμισε νιάτα το Σύνταγμα – Αύριο η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση

Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μετρό και τραμ λόγω των αυριανών εκδηλώσεων

Με περηφάνια, φορώντας τα γαλανόλευκα αλλά και παραδοσιακές φορεσιές, οι μαθητές και οι μαθήτριες των ελληνικών σχολείων, καθώς και μέλη συλλόγων, παρέλασαν νωρίτερα σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, για να τιμήσουν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τους ήρωες της επανάστασης του 1821.

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Προηγήθηκαν καταθέσεις στεφάνων από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, από ανώτατους αξιωματικούς, εκπροσώπους κομμάτων και άλλους επίσημους στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Με τη μπάντα να παιανίζει εμβατήρια, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρέλασαν μπροστά από τη Βουλή ενώπιον των επισήμων, δεχόμενοι τα χειροκροτήματα όσων βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος.

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της παρέλασης είχαν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος, κάτι που θα συμβεί και αύριο, Σάββατο, για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, ενώ ο σταθμός του Μετρό, «Σύνταγμα» παρέμεινε κλειστός για όση ώρα περνούσαν μπροστά από τη Βουλή μαθητές από τα σχολεία της Αθήνας.

Οι αυριανές εκδηλώσεις

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, οι αυριανές εκδηλώσεις στην Αττική θα αρχίσουν με τη ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού και εκτέλεση Εωθινού από τμήματα μουσικής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στις 06:21 το πρωί.

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Στις 08:00 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ενώ στις 10:00 θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β΄, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Στις 10:01 θα γίνει ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού ενώ στις 10:55 θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μνημείο ‘Αγνωστου Στρατιώτη.

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιιάνα Μπόλαρη)

Στις 11:00 θα ξεκινήσει η παρέλαση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώπιον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στις 18:41 είναι προγραμματισμένη η επίσημη υποστολή της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού.

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Από σήμερα, Παρασκευή, έως και την Κυριακή 26 Μαρτίου, η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Καραθανάσης» θα βρίσκονται ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Πειραιά και το κοινό που επιθυμεί θα μπορεί ελεύθερα να τα επισκεφθεί.

Επίσης, θα είναι ελεύθερη είσοδος στο Πολεμικό Μουσείο.

Παράλληλα, σε όλη την επικράτεια θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός των μονάδων, στρατιωτικών καταστημάτων και πολεμικών πλοίων αλλά και φωταγώγηση των μονάδων, στρατιωτικών καταστημάτων και πολεμικών πλοίων κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιιάνα Μπόλαρη)

Η Γαλανόλευκη στη θάλασσα της Πειραϊκής

Ο δήμος Πειραιά, μετά από την παρέλαση στις 14:00, θα τοποθετήσει και εφέτος μια μεγάλη ελληνική σημαία στην επιφάνεια της θάλασσας στον Όρμο της Αφροδίτης στην Πειραϊκή. Στη δράση συνδράμουν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, η Α΄ Δημοτική Κοινότητα Πειραιά, το Λιμενικό Σώμα, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και o Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Πειραϊκής «Ο Άγιος Νικόλαος». Στις δράσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του δήμου Πειραιά.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μετρό και τραμ

Αλλαγές στα δρομολόγια του μετρό και του τραμ ανακοίνωσε για αύριο η ΣΤΑ.ΣΥ., λόγω της διεξαγωγής παρελάσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου.

Ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα», με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, θα κλείσει από τις 8 το πρωί μέχρι το πέρας της παρέλασης και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση.

Τα δρομολόγια του τραμ θα έχουν προσωρινά τερματικό σταθμό: στη Γραμμή 6 «Πικροδάφνη – Σύνταγμα» τη στάση «Φιξ» από την έναρξη κυκλοφορίας μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι, στη Γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας – Αγία Τριάδα Πειραιά» τη στάση «ΣΕΦ» από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και τη στάση «Παλαιό Δημαρχείο» από τις 11 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.

 ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου