Στην Τουρκία, για να είναι κάποιος υποψήφιος πρόεδρος, πρέπει να κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα και το Ερντογάν φαίνεται πως αγνοείται
Ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK) της Τουρκίας Γιουσούφ Ζιγιά Οζτζάν δήλωσε ότι έψαξε για το πανεπιστημιακό πτυχίο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της θητείας του μεταξύ 2007 και 2011, αλλά δεν το βρήκε.
Καθώς η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές στις 14 Μαΐου, η συζήτηση για το αν ο Ερντογάν είναι κάτοχος πανεπιστημιακού διπλώματος ή όχι έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο. Το πτυχίο πανεπιστημίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι κάποιος επιλέξιμος για την προεδρία στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Capital.gr, σχολιάζοντας το δίπλωμα του προέδρου, ο Οζτζάν είπε στο Halk TV στις 23 Μαρτίου: "Όταν έγινα πρόεδρος της YÖK, προσωπικά αναρωτήθηκα για το δίπλωμα του Προέδρου Ερντογάν. Ρώτησα τους φίλους μου στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά (από όπου λέγεται ότι αποφοίτησε ο πρόεδρος) και μου υπέδειξαν πως δεν υπάρχει τέτοια καταχώρηση. Δεν τους ρωτήσαμε επίσημα γιατί δεν κατέστη δυνατό (λόγω της πολιτικής ατμόσφαιρας)".
Όταν ρωτήθηκε, "Γιατί δεν μοιραστήκατε αυτήν την έρευνα με τον Τύπο και το κοινό εκείνη την εποχή;", ο Οζτζάν απάντησε: "αυτή δεν είναι δουλειά του προέδρου της YÖK. Απλώς ήμουν περίεργος γιατί όλοι μιλούσαν για το δίπλωμα".
Η συζήτηση για το πανεπιστημιακό πτυχίο του προέδρου βρίσκεται εδώ και καιρό στην ατζέντα της αντιπολίτευσης. Ως απάντηση, το Πανεπιστήμιο Μαρμαρά εξέδωσε ανακοίνωση το 2016 και ανέφερε ότι "Είναι βέβαιο ότι ο κ. πρόεδρος αποφοίτησε από τη 'Σχολή Εμπορικών Επιστημών', η οποία παρέχει 'τετραετή' εκπαίδευση σε προπτυχιακό επίπεδο".
Μετά από αυτές τις δηλώσεις, ο επικεφαλής σύμβουλος της Μεράλ Ακσενέρ, Αϊτούν Τσιράι, υπέβαλε σχετική αναφορά στο Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης ώστε αν υπάρχει πτυχίο του Ερντογάν, ή κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί ότι ήταν κάτοχος διπλώματος ανώτατης εκπαίδευσης, να δοθεί στη δημοσιότητα.
Η... γνωστή εκπαίδευση Ερντογάν
Ο Ερντογάν πήγε σε ισλαμικό σχολείο, τα λεγόμενα "Ιμάμ-Χατίπ", που εκπαιδεύουν θρησκευτικούς κήρυκες και είναι υπόλογα για πλείστες υποθέσεις παρενοχλήσεως και βιασμούς παιδιών. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, οι απόφοιτοι αυτών των σχολών μπορούσαν να συνεχίσουν σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μόνο στη θεολογία. Ο Ερντογάν, ωστόσο, εμφανίζεται να έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Όμως για να έχει δικαίωμα εγγραφής σε αυτήν χρειαζόταν ένα πιστοποιητικό που να αποδείκνυε ότι φοίτησε σε ένα άλλο σχολείο, εκτός από το Ιμάμ-Χατίπ.
Η υπόθεση με το αν έχει πτυχίο ο Ερντογάν πηγαίνει πίσω στο 2014. Από τότε ήταν θέμα συζήτησης αν τελικά έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο. Και παρά τις εκκλήσεις να παρουσιάσει αντίγραφο του πτυχίου του ο Ταγίπ Ερντογάν δεν το έκανε ποτέ. Έχει όμως δικαιολογία. Το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά από το οποίο υποτίθεται ότι αποφοίτησε, έκλεισε με δικαστική εντολή τον Ιούλιο του 2014!
Και επίσης το πτυχίο που έχει κυκλοφορήσει με ημερομηνία αποφοίτησης το 1981, μάλλον είναι πλαστό, αφού το 1981 δεν υπήρχε Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Αυτό ιδρύθηκε το 1982!
Πηγή: Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου