Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Κώστας Γρίβας, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε πολλά επεισόδια να δούμε ακόμα

 

Δικαιολογημένα ανησυχούν οι Αμερικανοί για την στρατιωτική δύναμη της Κίνας και κυρίως για τους ρυθμούς ανάπτυξης οπλικών συστημάτων. Το μακρινό 2013 έγραφε ο Κύριος Κωνσταντίνος Γρίβας, καθηγητής στην σχολή Ευελπίδων 
Μια νέα μορφή πολέμου γεννιέται στην Κίνα. Μια κινεζική «Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις» ανατέλλει στην ανθρώπινη ιστορία, απειλώντας να ανατρέψει εκ βάθρων ολόκληρο το μεταψυχροπολεμικό οικοδόμημα στρατηγικών ισορροπιών στον πλανήτη. Η Κίνα εισέρχεται δυναμικά στην παγκόσμια σκακιέρα αντιπαραθέτοντας στην αμερικανική υπεροπλία ασύμμετρες ικανότητες προβολής ισχύος και καινοφανή πολεμικά μοντέλα, βγαλμένα από την αρχαία κινεζική στρατηγική σκέψη.
Ολόκληρο το ευρασιατικό οικοδόμημα ασφάλειας βρίσκεται σε κίνηση. Πρωτοφανή γεωπολιτικά πλέγματα ενώνουν φαινομενικά άσχετους μεταξύ τους χώρους και εποχές, όπως η Σερβία του 1999 με την Κίνα του 2010, το Ιράν με την Ιαπωνία, τη Λιβύη με τη Βόρειο Κορέα.
Πρωτοεμφανιζόμενες κατηγορίες οπλικών συστημάτων εισάγουν νέα δεδομένα στα διεθνή ισοζύγια ισχύος. Η κινεζική πολεμική επανάσταση, διαχεόμενη σε χώρες όπως το Ιράν ή η Τουρκία, μεταλλάσσει τα γεωσυστήματα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και θέτει νέες προκλήσεις στις στρατηγικές άμυνας και ασφάλειας των χωρών της περιοχής. Απρόσμενες απειλές προκύπτουν για την παγκόσμια ειρήνη. Η μονομαχία βαλλιστικών πυραύλων και των αντιβαλλιστικών «αντιδότων» τους απειλεί να αναγεννήσει τις πιο ζοφερές μέρες του Ψυχρού Πολέμου. Ένας νέος κόσμος γεννιέται. Ένας παλιός κόσμος περνάει στην ιστορία. Ένα περίεργο, απειλητικό, θολό και ασαφές διεθνές σύστημα παίρνει τη θέση του θνήσκοντος μονοπολικού κόσμου. Για μια ακόμη φορά η Ιστορία χτυπάει την εξώπορτα των ανθρώπων. 

Ισχυρότερος στόλος παραμένει ο Αμερικανικός με διαφορά σημειώνει ο Κύριος Γρίβας αλλά δεν περνάει απαρατήρητο ότι τον μεγαλύτερο πολεμικό στόλο έχει καταφέρει να δημιουργήσει η Κίνα τα τελευταία χρόνια. Μια Κίνα που είναι σαφές ότι θέλει στρατιωτικά να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και να κάνει πράξη την φράση που ανέφερε ο Σι Τζιπινγκ "ότι οι Ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα γίνουν ένα σιδερένιο Σινικό Τείχος"

Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στο επιστημονικό προσωπικό των ΗΠΑ σημειώνει ο Κύριος Γρίβας, Είναι σαφές ότι θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί και ο διαγκωνισμός σε επίπεδο στρατιωτικής τεχνολογίες θα είναι μεγάλος. Έχασαν χρόνο οι Αμερικανοί με την πρωσήλωση στον πόλεμο εναντίον χαμηλής ισχύος αντιπάλων όπως οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αλλά είναι λάθος να πιστέψουμε ότι με τους τεράστιους πόρους που διαθέτουν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν την όποια υπεροχή έχει αποκτήσει η Κίνα, όπως αναφέρει ο Κύριος καθηγητής για παράδειγμα, στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης 

ΠΗΓΗ ΜΙΑ ΣΤΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου