Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Σαν σήμερα το 1868 ιδρύεται η Ανακτορική Φρουρά – η σημερινή Προεδρική Φρουρά

Σαν σήμερα, στις 12 Δεκεμβρίου 1868, ιδρύεται η Ανακτορική Φρουρά, η σημερινή Προεδρική Φρουρά.

Η ιστορία της Προεδρικής Φρουράς ξεκινά στης 12 Δεκεμβρίου του 1868 ως μάχιμο και τελετουργικό άγημα ταυτόχρονα. Από το 1914, στα Ανάκτορα συγκροτείται η Ανακτορική Φρουρά ως ιδιαίτερη μονάδα ευζώνων. Στην πορεία των χρόνων πήρε διάφορες ονομασίες: Ανακτορική Φρουρά, Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά και τέλος Προεδρική Φρουρά από το 1974. Η έδρα της Προεδρικής Φρουράς από ιδρύσεως της βρίσκεται στην Οδό Ηρώδου Αττικού κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο (πρώην ανάκτορα).

«Πειραιάς, 1922: Τεκμήρια προσφυγιάς»: Η αλλαγή της πόλης 100 χρόνια πριν, η αυτοοργάνωση

Άφιξη προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, 1922 (φωτ.: Συλλογή Π. Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ)

Τ
 Μια έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το λιμάνι των προσφύγων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Πειραιάς, και όχι άδικα, καθώς εκεί ξεφορτώθηκε ανθρώπινο φορτίο πληγωμένο, το οποίο είχε αφήσει πίσω του χώματα, νεκρούς και αγνοούμενους. Υπολογίζεται ότι από τα 1,2 εκατ. Έλληνες της Μικρασίας και του Πόντου που ήρθαν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι αποβιβάστηκαν στον Πειραιά, ο οποίος για κάποιους ήταν ενδιάμεσος σταθμός, για άλλους τελικός προορισμός.

Γιατί το Qatar-Gate αλλάζει την Ε.Ε.

Το σκάνδαλο ξεκινά από το Κατάρ, όμως θα αγγίξει και άλλες χώρες και θα καταλήξει στην Κίνα. Ευκαιρία για την Ε.Ε. να αλλάξει.

Το σκάνδαλο μεγατόνων που προκαλεί εγκέλαδο στην Ε.Ε. είναι μόνο η αρχή. Πέραν των δικών μας καταθλιπτικών συμμετοχών σε αυτό, μην ξεχνάμε ότι είναι πανευρωπαϊκό και θα έχουμε πολλές εξελίξεις.

IDE: Επιτυχείς οι τελικές δοκιμές του συστήματος AVICOM

Στα μέσα Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο στρατόπεδο της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ (1 η ΤΑΞΑΣ), οι τελικές δοκιμές αξιολόγησης λειτουργίας και απόδοσης του πρότυπου συστήματος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου  «AVICOM». Στο έργο συμμετέχουν το ΥΠΕΘΑ (1η ΤΑΞΑΣ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Π.Θ.) που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος, η Intracom Defense (IDE) και η μικρομεσαία επιχείρηση Inspire Web.

Φάκελος Mark V: Τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου στη «φαρέτρα» του Πολεμικού Ναυτικού – Το NEWPOST στο κατάστρωμα του «κήτους»

Αυτό που αναμένεται να εκτοξεύσει τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες, θα είναι ο εξοπλισμός και των τεσσάρων Mark V με τα φονικά κατευθυνόμενα Ισραηλινά βλήματα ακριβείας Spike, στην έκδοση ER.

Τα τέσσερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V τα οποία παραχώρησαν οι Αμερικανοί στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και πλέον βρίσκονται στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού και του Αρχηγείου Στόλου αποτελούν χωρίς αμφιβολία σημαντικό πολλαπλασιαστή  ισχύος για κάθε αμφίβια αποστολή. «Κένταυρος», «Αίολος», «Αστραπή» και «Έσπερος». Πόσο μάλλον όταν οι άναρθρες κραυγές της Άγκυρας γιγαντώνονται κάθε μέρα που περνά.

Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης στο ΚΕΑΤ

Στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας η τελετή εγκαινίων της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Μοίρα διαθέτει σήμερα 10 τακτικούς εξομοιωτές μαχητικών F-16 πλήρως διασυνδεδεμένων μεταξύ τους και στο μέλλον προβλέπεται επέκταση των σχετικών υποδομών.

Η ΜΕΣΕ διαθέτει 10 εξομοιωτές πλήρους πιλοτηρίου F-16, 6 επιτραπέζιους εξομοιωτές F-16 υπολογιστού και έναν εξομοιωτή για την εκπαίδευση Διακλαδικών Ελεγκτών Τερματικής Επίθεσης (JTAC).

Οι δέκα εξομοιωτές του ελληνικού Top Gun γίνονται και αυτοί F-16 Viper: Το λογισμικό που φέρνει «επανάσταση»

 ΦΩΤΟ:Tο μοντέλο εκπαίδευσης σε μαζικούς εξομοιωτές αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένη τακτική ενώ οι αναφορές από τις πολεμικές αεροπορίες έχουν κάνει λόγο για εντυπωσιακά αποτελέσματα και επιτάχυνση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης με ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Πηγή: Hellasjournal 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL

Οι δέκα εξομοιωτές, «made in HAF» δεσπόζουν πλέον στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην Ανδραβίδα.

Στην σκοτεινή αίθουσα, τα «γεράκια» πετούν όλα μαζί σε αποστολές που δίδονται από τους εκπαιδευτές και με τον τρόπο αυτό η αεροπορία έχει πολλαπλά κέρδη. Όμως στο φυτώριο που δίνει στην αεροπορία ιπταμένους πολύ καλά εκπαιδευμένους, κάτι τρέχει.

Ελληνικός Στρατός: Παρουσίαση περιφερόμενων πυρομαχικών και UAV της AeroVironment

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε, σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας Eyeonix, σχετικά με τα περιφερόμενα πυρομαχικά (Switchblade) και τα UAV της εταιρείας AeroVironment. Στον τομέα των μεσαίων UAV η εταιρίες διαθέτει τα συστήματα JUMP-20 και T-20, ενώ στον τομέα των μικρών UAV διαθέτει τα Puma LE/3AE, τα Raven-B, τα Wasp AE, τα Quantix Recon και τα Vapor. Ενδιαφέρουσα περίπτωση UAV είναι το BlackWing, το οποίο είναι μικρό (βάρος μόλις 2 κιλών) και μπορεί να εκτοξευτεί από πλοία επιφανείας και υποβρύχια, σε αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώριση.

“PHILOKTETES”: Πρόταση NEXTER επί θύραις για τον διάδοχο του VBCI;(Βίντεο)

Πέρσι το καλοκαίρι στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA στην Ελλάδα η Γαλλική κρατική εταιρεία NEXTER παρουσίασε στους επισκέπτες της το τροχοφόρο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης 8×8 με το ελληνικό όνομα «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» (PHILOKTETES) το οποίο αμέσως μετά την έκθεση παρουσιάστηκε σε στελέχη του Ελληνικού Στρατού στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στην Αυλώνα. Πρόκειται για την νέα έκδοση του γνωστού VBCI του Γαλλικού Στρατού.

Η επιχειρησιακή αξία του προκατόχου του, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, έχει αποδειχθεί στο πεδίο καθόσον έχει αναπτυχθεί από το Αφγανιστάν και στο Μάλι μέχρι τις Βαλτικές Χώρες.

Δίκη-Μάτι: Η ανείπωτη φρίκη του Jaroslaw που έγινε ντοκιμαντέρ

ΦΩΤΟ:Ο άτυχος Πολωνός που έκανε ότι έπρεπε με αυτοθυσία για την οικογένειά του στον πύρινο όλεθρο στο Μάτι. Όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια...

 Σωτήρης Σκουλούδης

Μια ανείπωτη τραγωδία μέσα στο εθνικό δράμα. Αυτή είναι η ιστορία, σε μία πρόταση, του Πολωνού Jarosław Korzeniowski, ο οποίος έχασε τη γυναίκα του και το παιδί του στην πυρκαγιά στο Μάτι. Από πνιγμό.

Ο Δήμος Αθηναίων παρέλαβε την έκταση του Ελαιώνα – Ανοίγει ο δρόμος για τη Διπλή Ανάπλαση

Πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής της έκτασης στην οποία βρίσκεται η Δομή του Ελαιώνα, υπέγραψαν σήμερα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Δήμος Αθηναίων στον οποίο ανήκει η έκταση και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του, σημείωσε ότι στον Βοτανικό συναντώνται τα χειροπιαστά αποτελέσματα δύο πολιτικών που εκτυλίσσονται παράλληλα: Των σωστών επιλογών της Πολιτείας στο μεταναστευτικό και του τολμηρού σχεδιασμού για μία καλύτερη καθημερινότητα στην πρωτεύουσα και σε ολόκληρο το δυτικό λεκανοπέδιο.

Παρουσία Μητσοτάκη οι ανακοινώσεις για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων

Στο ΟΑΚΑ, αύριο (13/12) στις 9 το πρωί, θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης θα κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις για την αξιοποίηση τόσο του ΟΑΚΑ (η εκδήλωση θα γίνει στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο) όσο και άλλων εγκαταστάσεων που για μία δεκαετία και πλέον, ήταν παραμελλημένες.

Οι ανακοινώσεις αφορούν το Ολυμπιακό Χωριό (λόγω του κλεισίματος των εγκαταστάσεων στον Αγιο Κοσμά για τα έργα του Ελληνικού, θα γίνουν εργασίες ανακατασκευής των προπονητηρίων στο

Οι μαύρες σακούλες της Εύας και ο πολιτικός ερασιτεχνισμός του Νίκου

Πώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «διέγραψε» το κομματικό παρών της Καϊλή η οποία θύμισε το «ένδοξο» παρελθόν της παράταξης. 

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ

 Προφυλακιστέα μαζί με άλλους τρεις εμπλεκομένους, σε μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς στη διοικητική καρδιά της Ευρώπης, φέρεται να είναι η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν μετά τη χθεσινή λακωνική ανακοίνωση της εισαγγελίας του Βελγίου. Τα δύο έγκριτα μέσα ενημέρωσης «L’ Echo» και «Le Soir» εμφανίστηκαν με τη βεβαιότητα ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι μεταξύ των τεσσάρων που προφυλακίζονται μετά την ολοκλήρωση τη διαδικασίας. Παράλληλα, στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ακόμα ένας ευρωβουλευτής, τα στοιχεία του οποίου δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι χθες το μεσημέρι.

Αν θέλετε το μέλλον σας να είναι καλό μην κάνετε τα λάθη του παρελθόντος

«Η Ελλάδα κάνει κάθε προσπάθεια να αυξήσει την ένταση με προκλητικές ενέργειες και επιθετική ρητορική, με παράλογες, εκτός λογικής και παράνομες απαιτήσεις και αξιώσεις», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας., προειδοποιώντας πως η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε πως δόθηκαν οι κατάλληλες απαντήσεις «σε διπλωματικό και στο πεδίο εντός του πλαισίου της αμοιβαιότητας», και σημείωσε πως:

Τζέιμς Ρις στην «Κ»: Η Τουρκία αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ

ΦΩΤΟ:O γερουσιαστής Τζέιμς Ρις, σε παλαιότερη περιοδεία του σε ουκρανικές περιοχές που έχουν πληγεί από ρωσικά πυρά. «Η στήριξη της Ουκρανίας αποτελεί ένα από τα ζητήματα με την πιο στέρεη διακομματική συναίνεση που έχω δει όσα χρόνια είμαι στο Κογκρέσο», επισημαίνει.

Λένα Αργύρη

Η στάση της Αγκυρας κατά της διεύρυνσης της Συμμαχίας και η προειδοποίηση να μην εισβάλει στη Συρία γιατί «θα απομονωθεί» 

Για να δοθεί το πράσινο φως από το Κογκρέσο στο τουρκικό αίτημα για αγορά και αναβάθμιση των F-16, θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν πολλά από τα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑΤουρκίας, αναφέρει στην «Κ» ο Τζέιμς Ρις, ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, διευκρινίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει στείλει ακόμη το σχετικό αίτημα στο Κογκρέσο».

Πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης: Η αδιαφορία της Ελλάδας για τη μειονότητα πρέπει να σταματήσει

 

Πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης: Η αδιαφορία της Ελλάδας για τη μειονότητα πρέπει να σταματήσει

Αντώνης Κλάψης: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε προμαχώνα της Δύση- Η Τουρκία μας έστειλε "πακέτο" συμμάχους

 

Αντώνης Κλάψης: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε προμαχώνα της Δύση- Η Τουρκία μας έστειλε "πακέτο" συμμάχους

Αλέξανδρος Δρίβας: Φίλοι & αντίπαλοι παρακολουθούν πως χειριζόμαστε μία εσωτερική απειλή ασφαλεία

 

Αλέξανδρος Δρίβας: Φίλοι & αντίπαλοι παρακολουθούν πως χειριζόμαστε μία εσωτερική απειλή ασφαλεία

ΔHMHTPHΣ ΣTAΘAKOΠOYΛOΣ ΣTO pagenews.gr: AΠOKAΛYΠTIKO - OI NOMIKEΣ ΠTYXEΣ TΩN ANOIXTΩN ΘEMATΩN MAΣ

 

Ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος Οθωμανολόγος και νομικός αναφέρηκε στις νομικές πτυχές των ανοιχτών θεμάτων μας

Κώστας Λάβδας, Πιθανή η ανάφλεξη στα Βαλκάνια. Δεν πρέπει η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κόσοβο

 

Εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσόβου έστησαν οδοφράγματα. Αναβλήθηκαν οι τοπικές εκλογές με τις διαδηλώσεις να δημιουργούν μια εικόνα χάους. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε εκρήξεις και πυροβολισμούς. 

Σάββας Καλεντερίδης: Αυθεντικό παιδί του πολιτικού συστήματος η Εύα Καϊλή (11-12-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Αυθεντικό παιδί του πολιτικού συστήματος η Εύα Καϊλή

Λάμπρος Τζούμης, Η Τουρκική σφαίρα επιρροής και οι ακραίες απειλές για τα Ελληνικά νησιά

 

Σε ακραίο σημείο έχει φτάσει πλέον η Τουρκική ρητορική με πυρήνα το παράλογο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των Ελληνικών νησιών. Σε μια πρωτοφανή κίνηση κλιμάκωσης μόλις χθες ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε "Στην Ελλάδα, λένε ότι ο πύραυλος θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα»

Νίκος Δένδιας: «Νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δεν χωρούν στο ΝΑΤΟ» |Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 12/12/2022

 


1. Νίκος Δένδιας: «Νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δεν χωρούν στο ΝΑΤΟ»
2. Ματωμένο πακέτο στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα

Ευρωβουλή: Αύριο η καρατόμηση της Εύας Καϊλή από την Αντιπροεδρία

 

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδριάζει αύριο στο Στρασβούργο για την επικείμενη καρατόμηση της Εύας Καϊλή από την Αντιπροεδρία.

Πρωτοφανείς απειλές Ερντογάν - Η απάντηση του Νίκου Δένδια | Αταίριαστοι | 12/12/2022

 
1. Δεσμεύεται η περιουσία της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα 
2. Τι δείχνει το πόθεν έσχες της Εύας Καϊλή
3. Πρωτοφανείς απειλές Ερντογάν - Η απάντηση του Νίκου Δένδια
4. Σκάνδαλο Καϊλή: Τι έχει δικαίωμα να πράξει ο Βέγλος ανακριτής
5. Σφοδρή σύγκρουση μετά τον ισχυρισμό Ανδρουλάκη ότι η Καϊλή ήταν Δούρειος Ίππος της ΝΔ
6. Πολιτικός σεισμός στην Ελλάδα μετά την σύλληψη της Εύας Καϊλή

Σοκ στη Γερμανία για το Κατάρ - Gate | Ώρα Ελλάδος 12/12/2022 | OPEN TV

 

1. Ερντογάν: O Tayfun φυσικά και θα χτυπήσει την Αθήνα αν δεν κάτσουν ήσυχα | OPEN TV
2. Ν. Σπανός και Τ. Χατζηβασιλείου για τις δηλώσεις Ερντογάν και τα F-16
3. Σοκ στη Γερμανία για το Κατάρ - Gate

Turkiye: "Αν δεν κάτσεις ήσυχα με τον Tayfun, θα χτυπήσουμε και την Αθήνα" | Σήμερα | 12/12/2022

 
1. Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στις Βρυξέλλες η Εύα Καϊλή
2. Ερντογάν: "Οι πύραυλοι Tayfun θα χτυπήσουν την Αθήνα"
3. Turkiye: "Αν δεν κάτσεις ήσυχα με τον Tayfun, θα χτυπήσουμε και την Αθήνα"
4. Τουρκικά ΜΜΕ: Κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις… διεθνείς συμμαχίες και τα εξοπλιστικά!
5. Στρατηγός Φράγκος: "Ο Ερντογάν να ανέβει πάνω σε πύραυλο Tayfun και να έρθει στην Ελλάδα"