Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Μαρίνος Μητραλέξης (1916 – 1948)

Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, που έγραψε ιστορία κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, με τον εμβολισμό και την κατάρριψη εχθρικού αεροπλάνου.
O Μαρίνος Μητραλέξης γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Μίλα Μεσσηνίας. Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας, από την οποία αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1938 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού.
Με την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου υπηρετούσε στην 22η Μοίρα Διώξεως στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης, η οποία διέθετε αεροπλάνα πολωνικής κατασκευής PZL P24 (Πε-Ζετ-Ελ). Το μεσημέρι της 2ας Νοεμβρίου 1940 εθεάθησαν πάνω από τη Βέροια σμήνη ιταλικών βομβαρδιστικών, συνοδευόμενα από καταδιωκτικά, με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη. Αμέσως σήμανε συναγερμός στη Μίκρα κι ένας

Σφοδρή επίθεση Παμμακεδονικής ΗΠΑ και Καναδά κατά Κ. Μητσοτάκη για Σκοπιανό: «Οι Έλληνες νιώθουν προδομένοι ξανά»

Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη-Με ποιον τρόπο θα διαπραγματευτείτε Αιγαίο και εθνικά θέματα;»

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν ζάεφ και τα θερμά λόγια του τελευταίου για  του Έλληνα πρωθυπουργό «Kυριάκο σε ευχαριστώ, έδωσες μάχες για εμάς και τις Πρέσπες», η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ και Καναδά εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με πυρά κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Η Τουρκία καταστάλθηκε, μάθημα για όλους

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μικε Πομπέο στην Κύπρο, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis, διπλασιάζοντας την ταχύτητά του, εγκατέλειψε την ΑΟΖ της Κύπρου.

Η παρουσία αυτού του απαίσιου πλοίου στα ύδατα της Κύπρου για περισσότερο από ένα μήνα προκάλεσε άνευ προηγουμένου ένταση σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ακόμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο.

Στο φόντο απρόσεκτων και αλαζονικών συκοφαντιών του Ερντογάν και του εγκληματικού κύκλου του μετά τις φήμες στο φιλοκυβερνητικό τουρκικό τύπο για την «Οθωμανική αναγέννηση», μια τέτοια η σιωπηρή αποχώρηση πλοίου φαίνεται πολύ παράξενο.

Ανάλυση: Οι τουρκικές… μπαμπεσιές βρίσκουν «έδαφος» σε κάποιες χώρες της Ε.Ε.

Ιδιαίτερα ρευστή παραμένει η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά ως και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Από το eleftherostypos

Παρά την εν εξελίξει διαμεσολάβηση του Βερολίνου για αποκλιμάκωση και έναρξη διερευνητικών επαφών ως και τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στην έδρα της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Αγκυρα «πολώνει την ατμόσφαιρα», με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να υιοθετηθούν «υπολογίσιμες, πιεστικές, σκληρές και σε ορισμένους τομείς εξοντωτικές κυρώσεις για την τουρκική οικονομία».

Αναζητείται φόρμουλα για απευθείας επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν - Το παρασκήνιο

Πυκνώνουν τις τελευταίες ώρες τα σενάρια και οι πληροφορίες που κάνουν λόγο πως επίκειται επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή από την Θεσσαλονίκη είχε δηλώσει έτοιμος. Μέσα στην εβδομάδα το επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τώρα ήρθε η σειρά της Άγκυρας να το πράξει, με τον Τούρκο πρόεδρο να τονίζει πως είναι σύμφωνος να συναντηθεί ή να συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ατρακτίδια φονικού λέιζερ από την Lockheed Martin… Το μέλλον είναι ήδη εδώ για τα τακτικά μαχητικά α/φη(Βίντεο)

Η ανάπτυξη φονικών συστημάτων λείζερ, είναι ένα αντικείμενο που απασχολεί τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) των μεγάλων κατασκευαστών αμυντικού υλικού των ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πλέον ωριμάσει σε βαθμό που να επιτρέπει τη σχεδίαση και μαζική παραγωγή φονικών συστημάτων λέιζερ, με όγκο και βάρος που επιτρέπουν τη μεταφορά τους από σχετικά μικρά αεροσκάφη, οχήματα και σκάφη επιφανείας.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Από το  defence-point

Προς το παρόν βρίσκονται σε εξέλιξη τρία κύρια προγράμματα στις ΗΠΑ, στόχος των οποίων είναι η

Παυλόπουλος: Τακτική της Τουρκίας να φέρνει ανύπαρκτα ζητήματα προς διαπραγμάτευση

Ουδένα δε ζήτημα υφίσταται ως προς την αμυντική θωράκιση των Ελληνικών Νησιών του Αιγαίου

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, μίλησε στην Εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στο Καστελλόριζο, με θέμα: «Η αμυντική θωράκιση των Ελληνικών Νησιών του Αιγαίου κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο». Στο πλαίσιο αυτό, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Σε μια από τις πιο πρόσφατες προκλήσεις της η Τουρκία άρχισε, πάντα στο πλαίσιο της πάγιας

Ο Μακρόν έγραψε tweet στα τουρκικά – Τι διαμήνυσε στην Τουρκία

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανάρτησε στο Twitter μήνυμα στην Τουρκία, γραμμένο στα τουρκικά για να τον διαβάσει και ο τουρκικός λαός.

Ο Γάλλος πρόεδρος διαμηνύει στο ισλαμιστικό καθεστώς της Άγκυρας και ενημερώνει παράλληλα τον τουρκικό λαό:

«Από το Ajaccio (σ.σ. της Κορσικής όπου έγινε η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος MED7) στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία:

»Ας ξανανοίξουμε έναν υπεύθυνο διάλογο, καλή τη πίστει, χωρίς αφέλεια.

«Incirlik: Ώρα να φύγει ο στρατός των ΗΠΑ» δεύτερο στη σειρά αφιέρωμα του National Interest

Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης / think tank που γενικά θεωρείται ότι εκπροσωπεί τον σκληρό πυρήνα της φιλοσοφίας κι ιδεολογίας του ρεπουμπλικανικού κόσμου στις ΗΠΑ, προχώρησε σε διάστημα λίγων ημερών σε δεύτερο αφιέρωμα όσον αφορά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την στρατηγικού ενδιαφέροντος βάση στο Incirlik της Τουρκίας.
Αν και το θέμα της βάσης αυτής έχει εξελιχθεί σε μείζον αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, και σίγουρα δεν είναι κάτι που βγαίνει στην επιφάνεια τώρα, η κλιμάκωση το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Αναμφίβολα η τωρινή αρθρογραφία εντάσσεται σε μία ιδιαίτερη «δημιουργία» κλίματος, ουσιαστικά ώς ένας πλάγιος τρόπος να πει το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ στην Τουρκία κάτι που δεν μπορεί να πει

«Οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν το Ιντσιρλίκ» – Αρνούνται να το δεχτούν στην Τουρκία

 

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να μειώσει το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα πριν τις εκλογές. Τόσο το προοδευτικό στρατόπεδο εντός του Δημοκρατικού Κόμματος όσο και η πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών θέλουν να μειώσουν τις στρατιωτικές δαπάνες. Πολλοί τεχνοκράτες θέλουν να επενδύσουν εκ νέου στη διπλωματία: Ο τερματισμός της, πολύχρονης και πολυέξοδης, παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ θα ικανοποιούσε τους πάντες. Η σχεδόν τους πάντες, καθώς στην Τουρκία αρνούνται να δεχθούν τέτοια… ήττα.

«Διπλωματικές πηγές» της ΕΕ μέσω «Guardian» απειλούν την Κύπρο -Ντροπή!

Για «απειλή» της Κύπρου να μπλοκάρει τις κυρώσεις που θέλει να επιβάλει η ΕΕ στη Λευκορωσία κάνει λόγο ανταπόκριση της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Λευκωσία αντιδρά με αυτή την «απειλή βέτο» μετά από την απόρριψη επιβολής παρόμοιων κυρωτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η κυπριακή στάση έχει «απογοητεύσει» διπλωμάτες της ΕΕ.