Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί έθαψαν το θέμα της Ατλαντίδας στη Κούβα; Τι συνέβη με τα βυθισμένα ερείπια; (ΒΙΝΤΕΟ)

Περισσότερο από μια δεκαετία πριν, μια ομάδα εξερευνητών εργαζόταν σε μια αποστολή εξερεύνησης και έρευνας στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κούβας, όταν ο εξοπλισμός των σόναρ τους έδειξε μια ανέλπιστη σειρά από πέτρινες κατασκευές που βρίσκεται περίπου 650 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Οι κατασκευές εμφανίστηκαν σε εντελώς αναλογικά σχήματα στην άγονη «έρημο» του πυθμένα του ωκεανού και φάνηκαν να δείχνουν συμμετρικά οργανωμένες πέτρες που θυμίζουν αστική ανάπτυξη.

Οι αναλογίες του Τύμβου της Αμφίπολης «μιλούν»


Του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
Από το peritexnisologos

Με αυτό το άρθρο μου για τον Τύμβο της Αμφίπολης, δεν έχω σκοπό να προσφέρω περισσότερη σύγχυση από όση ήδη υπάρχει. Αντίθετα, θέλω να δείξω μια άλλη οπτική, που μπορεί να βοηθήσει στο να αποκτήσουμε μια σαφή αντίληψη του αληθινού όγκου και των διαστάσεων του μνημείου. Οι περισσότεροι έχουμε την τάση να χανόμαστε μέσα στις λεπτομέρειες και έτσι μας διαφεύγει ο ενιαίος λόγος, που συναρτά τα μέρη ενός συνόλου. Για παράδειγμα, τον Τύμβο της Αμφίπολης σε σχέση με το ίδιο το ταφικό μνημείο που βρίσκεται στα σπλάχνα του. Σε αυτό θα μας βοηθήσει πιστεύω η αναλογία των σχέσεων, που διέπει, καθορίζει και ερμηνεύει τα πάντα γύρω μας. Αφού λοιπόν, ούτε αρχαιολόγος είμαι, ούτε ιστορικός, θα προσεγγίσω το θέμα υπό το πρίσμα ενός καλλιτέχνη, που έχει μάθει να βλέπει και να σκέφτεται αναλογικά.

Η Μάχη της Κρήτης σε στρατιωτικά φιλμ εποχής όπως δεν την έχετε ξαναδεί (BINTEO)


Μάχη της Κρήτης (Γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta) ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς (δείτε το βίντεο)…

... κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου.

Νέα βάση του ρωσικού Ναυτικού σε απομονωμένο νησί του Αρκτικού Ωκεανού(Βίντεο)

Ένα απομονωμένο νησί του Αρκτικού Ωκεανού το οποίο μέχρι τώρα φιλοξενούσε μόνο ένα μετεωρολογικό σταθμό πρόκειται η νέα βάση του ρωσικού Ναυτικού και της Αεροπορίας. 
Αυτό στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας της ρωσικής Ομοσπονδίας σε όλη την Αρκτική

Π.Ποροσένκο: "Τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν να φτάσουν στο Βουκουρέστι και στη Βαρσοβία σε 2 εβδομάδες" (Βίντεο)

«Τα ρωσικά τεθωρακισμένα θα μπορούσαν, αν ήθελε το Κρεμλίνο, να φτάσουν σε δύο εβδομάδες όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και στη Ρίγα (Λετονία), το Βίλνιους (Λιθουανία), τη Βαρσοβία (Πολωνία) ή το Βουκουρέστι (Ρουμανία)» δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko (Πέτρο Ποροσένκο) κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «HardTalk» του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC.
 

Αμφίπολη: Ψάχνουν άλλη είσοδο για τον τρίτο θάλαμο -4,5 μέτρα χώμα μέσα στον τάφο

Δυσκολεύει το έργο των αρχαιολόγων που συμμετέχουν στις ανασκαφές στην Αμφίπολη, καθώς, στον τρίτο θάλαμο του τύμβου επικρατούν συνθήκες σπηλαίου και οι επόμενες κινήσεις πρέπει να γίνουν με χειρουργική ακρίβεια.

Αναθεωρείται ο τρόπος εισόδου στον χώρο, εντός του τάφου
Οπως δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους η επικεφαλής, Κατερίνα Περιστέρη, οι πολύ δύσκολες συνθήκες έχουν κάνει τους αρχαιολόγους να αναθεωρήσουν τον τρόπο εισόδου στον χώρο, καθώς, δεν υπάρχει ασφάλεια για να μπορέσουν να μπουν οι εργάτες, ενώ ο κίνδυνος κατάρρευσης παραμένει ορατός.

Νέα Ζηλανδία: Ψάρεψαν καλαμάρι σε μέγεθος minibus!-Αλιεύτηκε στην Ανταρκτική(Βίντεο)

Για οκτώ μήνες φύλαγαν στην κατάψυξη ένα κολοσσιαίο καλαμάρι βάρους 350 κιλών οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και τώρα ήρθε η στιγμή να το εξετάσουν.Ένα τεράστιο και σπάνιο καλαμάρι βάρους 350 κιλών, με πλοκάμια που έχουν μήκος ένα μέτρο το καθένα, ψάρεψε πριν οκτώ μήνες ένας ψαράς που βγήκε με την βάρκα του για μπακαλιάρους στην θάλασσα της Ανταρτικής. Ο John Bennet και οι ψαράδες που ήταν μαζί του αποφάσισαν να παραδώσουν το γιγάντιο καλαμάρι στο πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία για να το μελετήσουν οι επιστήμονες, καθώς όπως δηλώνει ο Bennet, είναι η δεύτερη φορά που ψαρεύει ένα τεράστιο καλαμάρι.