Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα Ζηλανδία: Ψάρεψαν καλαμάρι σε μέγεθος minibus!-Αλιεύτηκε στην Ανταρκτική(Βίντεο)

Για οκτώ μήνες φύλαγαν στην κατάψυξη ένα κολοσσιαίο καλαμάρι βάρους 350 κιλών οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και τώρα ήρθε η στιγμή να το εξετάσουν.Ένα τεράστιο και σπάνιο καλαμάρι βάρους 350 κιλών, με πλοκάμια που έχουν μήκος ένα μέτρο το καθένα, ψάρεψε πριν οκτώ μήνες ένας ψαράς που βγήκε με την βάρκα του για μπακαλιάρους στην θάλασσα της Ανταρτικής. Ο John Bennet και οι ψαράδες που ήταν μαζί του αποφάσισαν να παραδώσουν το γιγάντιο καλαμάρι στο πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία για να το μελετήσουν οι επιστήμονες, καθώς όπως δηλώνει ο Bennet, είναι η δεύτερη φορά που ψαρεύει ένα τεράστιο καλαμάρι.



Ο ίδιος πριν εφτά χρόνια είχε την ευκαιρία να πιάσει ένα παρόμοιο, το οποίο έδωσε στο εθνικό μουσείο της Νέας Ζηλανδίας Te Papa.

Οι επιστήμονες αφού απόψυξαν το τεράστιο εύρημα το εξετάζουν με προσοχή για να εντοπίσουν τον ακριβή ρόλο του στην τροφική αλυσίδα, τις γενετικές διαφοροποιήσεις που παρουσιάζει σε σχέση με άλλα είδη καλαμαριών καθώς και το πώς ζουν και πώς πεθαίνουν τα κολοσσιαία καλαμάρια.


 
Η εξέταση του καλαμαριού, που είναι γένους θηλυκού και έχει μέγεθος όσο ένα minibus, έγινε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια Kat Bolstad και την παρακολούθησαν 142.000 άνθρωποι από 180 χώρες, σε απευθείας μετάδοση από το διαδίκτυο!



Η επικεφαλής Kat Bolstad δήλωσε ότι πρόκειται για «ένα όμορφο και μεγάλο πράγμα» και ανέφερε ότι οι επιστήμονες είχαν μια μοναδική ευκαιρία να εξετάσουν ένα «άθικτο» γιγάντιο καλαμάρι, ενώ πρόσθεσε ότι θα εκτιμηθεί περαιτέρω η κατάσταση του καλαμαριού και θα αποφασιστεί, αν το σπάνιο είδος θα εκτεθεί σε δημόσια θέα.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου