Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Μεγάλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στους κήπους Σαλαλάτ της Αλεξάνδρειας - Πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα 21 χρόνια ανασκαφών στην περιοχή (Φωτογραφίες)

Το μεγάλο αυτό δημόσιο κτίριο Πτολεμαϊκής εποχής όπου ανακαλύφθηκε και η λαξευτή σήραγγα, εντοπίστηκε το 2015, σε βάθος 10 μέτρων, και παρά τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, η ανασκαφή συνεχίζεται με εξαιρετικά ευρήματα
Μπροστά σε μία νέα ανακάλυψη στους Κήπους Σαλαλάτ, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα.

Όπως αποκαλύπτει, η κ. Παπακώστα, που πραγματοποιεί μέχρι σήμερα 21 χρόνια ανασκαφών στην περιοχή, με την ομάδα της έχει ανακαλύψει μία τεράστια λαξευτή σήραγγα, από την έρευνα της οποίας μπορεί να έλθουν στο φως πολλά νέα στοιχεία, για να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα σημαντικά ευρήματα, στο τεράστιο αρχαίο κτίριο που ήδη γίνονται οι ανασκαφές από το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού (Ε.Ι.Ε.Α.Π.).

Κοτζιάς: Ήθελαν την υπογραφή μας να μπαίνουν όποτε θέλουν στην Κύπρο

Με μεγάλη σαφήνεια απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε να παίζει η Τουρκία μετά το «ναυάγιο» της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Απαντήσεις που έδωσε στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον α' αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, με τον οποίο είχε σήμερα συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ερντογάν απειλεί ξανά την Κύπρο - Λάβρος και κατά των εταιρειών ενέργειας: Θα χάσετε την τουρκική φιλία

Επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο στο Κυπριακό στην αρνητική στάση των Ελληνοκυπρίων - Γιλντιρίμ: Οι υδρογονάνθρακες στην Κύπρο ανήκουν και στην Τουρκία
Νέες απειλές για το κυπριακό εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν από το βήμα συνεδρίου για θέματα ενέργειας στη Κωνσταντινούπολη. Οπως είπε: «Περιμένουμε όποιοι συμμετέχουν στις εξελίξεις για την Κύπρο να αποφύγουν να κάνουν βήματα που θα οδηγήσουν σε νέες αντάσεις στην περιοχή».

Η μυθολογία είναι η ουσία της ιστορίας

Του Ν. Λυγερού

Η μυθολογία είναι η ουσία της ιστορίας. Κρατάει τα στοιχεία που είναι σημαντικά. Άμα θέλετε να το κοιτάξετε λίγο πιο ιστορικά: ο Προμηθέας από ό,τι φαίνεται λόγω επιστήμης ήταν μάλλον ένας αστρονόμος, ο οποίος ανέβαινε πάνω ψηλά για να έχει καθαρότερο βλέμμα όσον αφορά τον ουρανό. Και φανταζόμαστε ότι οι άνθρωποι που ήτανε γύρω του, μερικές φορές ακόμα και άτομα, σιγά-σιγά το ερμήνευσαν ότι ήταν κάποιος απομονωμένος που ήταν στο βράχο κ.λπ. Άμα κοιτάξετε έναν κλασικό αστρονόμο τώρα και τα ωράρια της ζωής του, θα σας θυμίσει πολύ αυτό το πράγμα. Γιατί πάνω-κάτω, την ημέρα δεν τον βλέπετε, γιατί κοιμάται και αρχίζει η δουλειά του κατά τις δύο η ώρα, όταν είναι καλά, σε καιρικές συνθήκες που είναι κάπως δύσκολες. Γιατί ξέρετε ότι ακόμα και με τηλεσκόπιο το κάνουν με ανοιχτό, άρα κάνει κρύο. Θα δείτε τον κλασικό αστρονόμο που τον φαντάζεστε, όπως τον φαντάζεστε, είναι πολύ απλό σε άλλες περιοχές τον φαντάζεστε με ένα χοντρό anorak, που δυσκολεύεται με τα γάντια και με τον υπολογιστή του και λέτε: αυτός είναι αστρονόμος; Ναι, αυτός είναι.