Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Θεοδωρικάκος σε Τσαβούσογλου για τους 92 μετανάστες στον Έβρο: Θράσος από την Τουρκία, τα γεγονότα είναι αδιαμφησβήτητα

Με ανάρτησή του στα social media ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντάει στους ισχυρισμούς του Μελβούτ Τσαβούσογλου για την υπόθεση των 92 παράνομων μεταναστών που βρέθηκαν γυμνοί στις ελληνικές όχθες του Έβρου και διασώθηκαν από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και του Frontex.

«Μεγάλο θράσος»


 Αναλυτικά η ανάρτηση του Υπουργού: «Είναι μεγάλο θράσος οι Τούρκοι αξιωματούχοι να κατηγορούν την Ελλάδα για τη βάρβαρη, μεσαιωνική συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς σε 92 μετανάστες στον Έβρο. Τα γεγονότα έχουν καταγράψει οι αξιωματικοί του Frontex και είναι αδιαμφισβήτητα. Η Τουρκία οφείλει στοιχειωδώς να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να πάψει να προκαλεί και μάλιστα με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο».

 

Τσαβούσογλου: «Είναι ξεδιάντροπο να εμφανίζεται η Ελλάδα ότι έχει δίκιο με τους μετανάστες»

«Πρέπει πραγματικά να είσαι ξεδιάντροπος και απερίσκεπτος να προσπαθείς να φαίνεσαι ότι έχεις δίκιο ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση όπως η Ελλάδα. Μόνο η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βάλλοντας κατά της Ελλάδας για το θέμα των 92 γυμνών μεταναστών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε και την Κύπρο ότι κάνει το ίδιο, ενώ χαρακτήρισε συνένοχο και την Frontex.

«Φυσικά, θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου. Δεν είναι κακοί και σε αυτό το θέμα.

Το ιστορικό της Ελλάδας και του υποστηρικτή της, της Frontex, είναι γνωστό. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ΜΚΟ και ο Τύπος έχουν εξετάσει εξονυχιστικά την απάνθρωπη μεταχείριση αυτών των μεταναστών από την Ελλάδα και τη Frontex. Έχει ασχοληθεί επίσης και το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρόλο που οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών (της ΕΕ) κλείνουν τα μάτια σε αυτήν την απάνθρωπη μεταχείριση της Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει βάλει χέρι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση χάρη σε ορισμένους ευσυνείδητους βουλευτές.

Από την άλλη, όπως είπα πριν από λίγο, η Frontex είναι συνένοχη. Και μάλιστα πρόσφατα αποκαλύφθηκε πώς άλλαξε τις συντεταγμένες για να φαίνεται ότι αυτά γίνονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα», ανέφερε.

«Αυτοί οι άνθρωποι σκέφτονται ως εξής», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και να κατηγορούμε την Τουρκία. Ή να κατηγορούμε τις χώρες διέλευσης και όλοι θα το πιστέψουν. Αλλά τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα και θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα πραγματικά γεγονότα».

«Η ΕΕ πιστεύει τα ψέματα της Ελλάδας»

«Αλλά δυστυχώς υπάρχουν κράτη μέλη της ΕΕ που θέλουν να τα πιστεύουν αυτά, που θέλουν να αποδεχτούν όλα όσα λέει η Ελλάδα ως αληθινά. Αυτό είναι που ενθαρρύνει την Ελλάδα. Το υπουργείο Εσωτερικών μας έχει ήδη προβεί και συνεχίζει να κάνει τις απαραίτητες δηλώσεις», ανέφερε.

«Το κερί της ψεύτρας Ελλάδας έσβησε νωρίς»

«Ναι, το μεταναστευτικό, το προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα τους, που ήταν 70-80 εκατομμύρια πριν από τον Covid, έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα στον κόσμο. Δεν είναι όμως εύκολο θέμα ούτε για την Τουρκία. Από τη μια είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα. Είναι όμως κι ένα κοινωνικό ζήτημα. Έχει γίνει ακόμη και πολιτικό ζήτημα πρόσφατα, με ορισμένους πολιτικούς να το εκμεταλλεύονται. Αλλά ποτέ δεν ξεχάσαμε ή παραμελήσαμε να το δούμε από ανθρωπιστική σκοπιά. Πρέπει να συμπεριφερθούμε ανθρώπινα, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι και αν πρόκειται να επιστρέψουν, θα πρέπει να το κάνουν με αξιοπρεπή τρόπο. Η επιστροφή περισσότερων από 520.000 Σύριων στη Συρία πραγματοποιήθηκε σε ασφαλές και ασφαλές περιβάλλον και με αξιοπρεπή τρόπο. Στείλαμε μετανάστες στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες χώρες προέλευσης, γιατί μας διακατέχει η ίδια αντίληψη και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας με αυτές τις χώρες. Επομένως, το κερί της Ελλάδας, το κερί του ψεύτη καίει μέχρι τη νυχτερινή προσευχή. Τα ψέματά τους αποκαλύφθηκαν χωρίς καν να περιμένουμε τη νυχτερινή προσευχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης ότι την τελευταία εβδομάδα ανασύρθηκαν ακόμη 4 νεκροί μετανάστες στο Αιγαίο.

«Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν επειδή η Ελλάδα τρυπάει τα σκάφη, κάτι που έχει αποτυπωθεί οπτικά ευρέως και αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στη μέση της θάλασσας», είπε, για να επιρρίψει ευθύνες απάνθρωπης μεταχείρισης της Ελλάδας και στον Έβρο.

«Από την άλλη πλευρά, έχουμε δει πώς γυμνοί άνθρωποι παγώνουν μέχρι θανάτου στα σύνορα. 19, αν θυμάμαι καλά, πάγωσαν μέχρι θανάτου στα ελληνικά σύνορα. Και πέθαναν γυμνοί. Γιατί όταν η Ελλάδα τους απωθεί, κατάσχουν ό,τι έχουν πάνω τους. Για να μην ξαναγυρίσουν. Όχι μόνο ταυτότητες και άλλα έγγραφα, αλλά και τα ρούχα τους», σημείωσε.

ΠΗΓΗ ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου