Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κορυφαίοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και την Κίνα πραγματοποίησαν «εποικοδομητικές» συνομιλίες στη Γερμανία


Κορυφαίοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και την Κίνα την Παρασκευή είχαν μια «ειλικρινή και εποικοδομητική» συζήτηση για ζητήματα που διατηρούν τεταμένες τις σχέσεις τους σχετικά με την Ταϊβάν, την κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yi στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου σηματοδότησε την τελευταία και υψηλότερου επιπέδου συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είχαν συνομιλίες στα τέλη του περασμένου έτους. στην Καλιφόρνια.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε ότι ο Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν και της επέκτασης των νεοφυών προσπαθειών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Ο Blinken εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την υποστήριξη της Κίνας στη ρωσική αμυντική βιομηχανική βάση, την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι βοηθά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

«Οι δύο πλευρές είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση για μια σειρά διμερών, περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας και την υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού στη σχέση», είπε ο Μίλερ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι ο Γουάνγκ κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών και ιδιωτών.

Ο Γουάνγκ τόνισε ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον να «απο-ρισκάρει» οικονομικά από το Πεκίνο «έχει γίνει «αποσινικοποιητική», «χτίζοντας έναν ψηλό φράχτη» και «αποσύνδεση από την Κίνα» και «θα επιστρέψει για να δαγκώσει τις ίδιες τις ΗΠΑ». σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου το πρωί του Σαββάτου.

Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις έρευνες σε Κινέζους υπηκόους. Πρόσφατα, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν αναφορές Κινέζων πολιτών που ερευνώνται στα σύνορα των ΗΠΑ.

Σε μια εξέχουσα περίπτωση, μια ομάδα φοιτητών με επικεφαλής τον καθηγητή τους, Xie Tao από το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, ανακρίθηκαν για τρεις ώρες κατά την άφιξή τους στο διεθνές αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο, σύμφωνα με το Xinhua. Ο Xie είναι κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Πανεπιστημίου.

Ο Wang επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της φαιντανύλης προχωρούσε «θετικά» και θα συνεχιστεί, καθώς και η συμφωνία για διατήρηση των επικοινωνιών μεταξύ στρατού. Και οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν «επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα και τις αξίες μας και των συμμάχων και των εταίρων μας», είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι οι τρέχουσες καταστάσεις στη Μέση Ανατολή και με τη Βόρεια Κορέα ήταν επίσης θέματα συζήτησης.

«Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της (Κίνας) σε μια σειρά στρατηγικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαβουλεύσεων και των συναντήσεων υψηλού επιπέδου σε βασικούς τομείς τους επόμενους μήνες», είπε.

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου