Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Προκρίνεται ο φόρος στις τράπεζες

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Δραματικές στιγμές για την Ευρώπη με φόντο το χρέος της Ελλάδας. Μέρκελ και Σαρκοζί συναντήθηκαν στο Βερολίνο, μία ημέρα πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, και με τη συνδρομή του Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος κλήθηκε στο δείπνο, έφθασαν σε συμφωνία την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Financial Times, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Σέιμπερτ, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι "συμφωνήθηκε μία κοινή γαλλο-γερμανική θέση", η οποία συζητήθηκε με τον διοικητή της ΕΚΤ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο γάλλος πρόεδρος άσκησε πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει δάνεια προς την Ελλάδα (από την ΕΕ-ΔΝΤ) ύψους 71 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και την επιβολή φόρου στις τράπεζες της ευρωζώνης, μέτρο που θα αποφέρει 50 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας (η επιλογή αυτή δεν είναι πιθανό να θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία).

Αρχικώς το Βερολίνο εμφανιζόταν συγκρατημένο ως προς τη φορολόγηση των τραπεζών, η οποία -σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ- θα ανέλθει σε 0,0025%.

Προβλέπεται ότι ετησίως το μέτρο αυτό μπορεί να συνδράμει με 10 δισ. ευρώ (επί 5 χρόνια) το Ταμείο του Μηχανισμού Διάσωσης, το οποίο θα χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα προκειμένου να προχωρήσει σε επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Οι Financial Times επικαλούνται τραπεζικά στελέχη, που σχολίαζαν ότι ο φόρος στις τράπεζες αποκτούσε δυναμική, είχε την υποστήριξη της Γαλλίας και -επίσης- δεν θα οδηγούσε την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, κάτι που αποτελούσε την "κόκκινη γραμμή" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εκτιμούσε ότι ένα τέτοιο γεγονός θα έσπερνε τον πανικό στις αγορές ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους και να διατυπώσουν τη δυσαρέσκεια τους απέναντι σε αυτή τη λύση. Όπως έκαναν, άλλωστε, γνωστό προτίθενται να προχωρήσουν σε αγωγές, αν επιβληθεί σε αυτές φόρος για να βοηθηθεί η χρηματοδότηση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, καθώς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, "θα τιμωρηθούν άδικα πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν ομόλογά της χώρας".

Πιέσεις στη Μέρκελ

Χωρίς να είναι ακόμα τίποτα βέβαιο, οι αντιστάσεις της Μέρκελ φαίνεται ότι κάμφθηκαν μετά από τις συνεχιζόμενες πιέσεις που δέχθηκε από πολλές πλευρές, ειδικά από τη στιγμή που δήλωσε -την Τρίτη- ότι δεν αναμένει κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα στη Σύνοδο.

Νωρίτερα, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε με έμφαση: "Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Χρειάζεται μία απάντηση. Διαφορετικά οι αρνητικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος- την Τρίτη- συνομίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο Μέρκελ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Ακολούθησε στο ίδιο πνεύμα το ΔΝΤ, καλώντας τους ευρωπαίους ηγέτες στη λήψη άμεσων αποφάσεων, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, σερ Μέρβιν Κινγκ, ο οποίος τόνισε ότι η κρίση στην ευρωζώνη συνιστά σοβαρό και άμεσο κίνδυνο για το βρετανικό οικονομικό σύστημα.

Συνάντηση Παπανδρέου- Μπαρόζο

Χωρίς να γίνουν δηλώσεις ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση Παπανδρέου- Μπαρόζο, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα. Πηγές από έλληνες αξιωματούχους ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε στον πρόεδρο της Κομισιόν την ιδιαίτερη σημασία που έχουν για την Ελλάδα η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, η ρευστότητα των τραπεζών και η σταδιακή μείωση του βάρους για τους πολίτες.

"Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει όλη την Ευρώπη"

Την κρισιμότητα του να υπάρχει μία αποφασιστική απάντηση από τη Σύνοδο υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο Bloomberg. "Θα μπορούσε να είναι καθοριστική στιγμή για το πού πηγαίνει η Ευρώπη. Οι αγορές λένε ουσιαστικά, αυτό που λέω και εγώ: Ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν θα είναι σε θέση να φέρει το βάρος όλης της Ευρώπης και των άλλων προβλημάτων που έχει η Ευρώπη".

Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου