Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Reuters: Η ΕΚΤ θα αποδεχόταν «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/


Πηγές στη γερμανική κυβέρνηση και σε τράπεζες υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα αποδεχόταν «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, σύμφωνα με το Reuters.
Επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, το πρακτορείο μεταδίδει ότι θα θεωρείτο «επιλεκτική χρεοκοπία» η περίπτωση που, για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χρησιμοποιείτο για να χρηματοδοτήσει την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.



Εξάλλου, μετά τη δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην οποία διαφαίνεται ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας δεν αποκλείεται [Βλέπε άρθρο] , σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ενώπιον του ολλανδικού κοινοβουλίου.
Όπως είπε ο Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι μία «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι πιθανή, επιτρέποντας την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.
Ο Ντε Γιάγκερ είπε ότι υπάρχει ένα εύρος επιλογών σε σχέση με τον τρόπο που οι τράπεζες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην επίλυση, μεταξύ των οποίων η ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων κάτω της ονομαστικής τους αξίας με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας.
«Η απαίτηση να αποτραπεί μία "επιλεκτική χρεοκοπία" έχει απομακρυνθεί. Μπορούμε να συνεχίσουμε με το τραπεζικό σχέδιο, το οποίο είναι ακόμα εμπιστευτικό. Αλλά το σχέδιο περιλαμβάνει τις επιλογές που περιέγραψα, ένα έυρος επιλογών. Αλλά θα οδηγήσει σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», είπε.
Την ίδια στιγμή, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει, επικαλούμενο «διπλωματική πηγή» ότι το σχέδιο συμφωνίας της σημερινής συνόδου κορυφής προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και κινδυνεύει να συνεπάγεται «στάση πληρωμών».
Επί του σχεδίου, το οποίο ετέθη στο τραπέζι των συνομιλιών σήμερα το πρωί, έπειτα από την επίτευξη γαλλο-γερμανικού συμβιβασμού κατά τη διάρκεια της νύκτας στο Βερολίνο, «θα πρέπει να συμφωνήσουν οι εταίροι ως προς το σύνολο σχεδόν των σημείων», πρόσθεσε η πηγή.
Σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι προτεινόμενες λύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και του ύψους των επιτοκίων που πρέπει να πληρώνει η χώρα, η διπλωματική πηγή δήλωσε: «Ναι».
«Υπάρχουν λύσεις που είναι πιθανόν να ερμηνευθούν ως στάση πληρωμών από τους οίκους αξιολόγησης», τόνισε ο διπλωμάτης υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η στάση πληρωμών «δεν κηρύσσεται από τα κράτη».
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου