Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Όλο το σχέδιο της συνόδου κορυφής για την Ελλάδα που περιλαμβάνει 4 πυλώνες – Νέο δάνειο, μείωση επιτοκίου στο 2,5%-3%, εμπλοκή ιδιωτών, επαναγορά, στήριξη τραπεζών και ανοικτό….το selective default

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr
     Τέσσερις βασικούς άξονες θα εμπεριέχει η πρόταση που τελικώς θα υιοθετηθεί στην σημερινή κρίσιμη σύνοδο κορυφής η οποία θα καθορίσει την τύχη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την σταθερότητα της Ευρώπης.

Με βάση ελληνικές πηγές χθες το βράδυ τόνιζαν στο www.bankingnews.gr τα εξής με βάση τις διεργασίες που έχουν συζητηθεί στο τραπέζι θα πέσουν οι εξής προτάσεις και πλέον είναι θέμα πολιτικής βούλησης να υιοθετηθούν.

Πρώτος πυλώνας
Θα χορηγηθεί νέο δάνειο που θα έχει εύρος μεταξύ 55 και 68 δις ευρώ το οποίο θα φέρει μια καινοτομία. Θα φέρει επιτόκιο 2,5% -3% σε σχέση με το 4,2% που είναι το υφιστάμενο. Η διάρκεια του νέου δανείου θα είναι 8ετής.

Δεύτερος Πυλώνας
Θα υπάρξει εμπλοκή των ιδιωτών. Το IIF έχει αποσαφηνίσει ότι οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα είναι σειρά εναλλακτικών σχεδίων.
Με βάση ελληνικές τραπεζικές πηγές.
Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί είναι
1)Επαναγορά χρέους για ομόλογα που λήγουν είτε έως το 2014 είτε έως το 2019 από την αγορά.
2)Επαναγορά χρέους από την ΕΚΤ μέσω δανείου που θα λάβει η Ελλάδα από το EFSF ή αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 48 δισ  απευθείας από το EFSF.
3)Έκδοση νέων ομολόγων από την Ελλάδα που θα αντικαταστήσει ομόλογα στην λήξη τους το κλασσικό rollover με νέα ομόλογα διάρκειας έως και 30 χρόνια. Στο σκέλος αυτό υπάρχει χρονικές ζώνες από 5 έως 30 χρόνια
4)Είναι ασαφές ποιας μορφής θα είναι η πρόταση για έμμεσο haircut δηλαδή το ελληνικό δημόσιο να ζητήσει από κατόχους ομολόγων να αντικαταστήσουν με νέα ομόλογα τρέχουσας αξίας και με εγγυητή το ESFS. To θέμα αυτό δεν έχει διευκρινιστεί και παραμένει ασαφές.
Από τις λύσεις που προτείνονται  οδηγούν σε selective default.
5)Επιβολή τραπεζικού φόρου για την διάσωση των αδύναμων χωρών αλλά το μέτρο αυτό ήδη προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις αλλά για λόγους εντυπώσεων ίσως περάσει με χαμηλό συντελεστή ή θα μετατεθεί για το μέλλον.

Τρίτος πυλώνας
Σταθεροποίηση των τραπεζών με τους εξής μηχανισμούς.
Α)Να αυξηθούν τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ από 10 σε 20 δις ευρώ
Β)Το EFSF το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες και μέσω εγγυήσεων ώστε να αντλούν ρευστότητα και μέσω κεφαλαίων αν απαιτηθεί συμπληρωματικά με το ΤΧΣ.

Τέταρτος πυλώνας
Να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο εκτάκτου ανάγκης το οποίο θα δρα πυροσβεστικά σε χώρες υψηλού πιστωτικού κινδύνου όπως η Ελλάδα και άλλες χώρες.

Το συμπέρασμα
Οι προτάσεις που με βάση ελληνικές πηγές εξετάζονται μπορούν να χαρακτηριστούν καλές για την Ελλάδα.
Ωστόσο τεχνικά ακόμη προσκρούουν σε εμπόδια και μπορεί σήμερα να υπάρξει λύση αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η λύση αυτή θα είναι 100% αποτελεσματική. Ίσως σήμερα υπάρξει ένα βήμα.
Οι αγορές καραδοκούν αν η λύση είναι αποδεκτή θα αντιδράσουν θετικά με κλείσιμο spreads και CDS κάτω από τις 2000 μονάδες στην 5ετία.
Αν όμως η λύση δεν απομακρύνει τις σκιές γύρω από την διάσωση της οικονομίας τότε το κραχ που θα υποστεί η αγορά θα είναι πολύ μεγάλο και όπως λέμε εδώ στην Ελλάδα ενός κακού μύρια έπονται….

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων

Moody's
S&P
Fitch
Άριστη
Aaa
AAA
AAA
Υψηλής Διαβάθμισης
Aa1
AA+
AA+

Aa2
AA
AA

Aa3
AA-
AA-
Υψηλότερα της Μεσαίας
Αξιολόγησης
Α1 Ελλάδα
2005
Α+
Α+
Ελλάδα
2005

Α2
Α
Α

Α3
Α-
Α-
Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης
Baa1
BBB+
BBB+

Baa2
BBB
BBB

Baa3
BBB-
BBB-
Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)
Ba1
BB+
BB+

Ba2
BB
BB

Ba3
BB-
BB-
Κερδοσκοπικά
B1
B+
B+

B2
B
B

B3
B-
B-
Υψηλού κινδύνου
Caa1 (Ελλάδα)
CCC+
CCC+

Caa2
CCC (Ελλάδα)
CCC(Ελλάδα)

Caa3
CCC-
CCC-
Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας
Ca*Ελλάδα
CC
CC*Ελλάδα


C*Ελλάδα
C
Χρεοκοπία
C
D
D
* Πιθανή νέα βαθμολογία Ελλάδος

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου