Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/
(upd) Η ΕΚΤ θα δέχεται ελληνικά ομόλογα που έχουν την στάμπα του selective default.
Η επιβολή τραπεζικού φόρου μπορεί να αποκλείστηκε, αλλά η επιλεκτική χρεοκοπία για την οποία εδώ και δεκαπέντε μέρες προετοιμάζει την κοινή γνώμη η κυβέρνηση, δεν αποκλείστηκε. Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, όσο και ολλανδικές πηγές, αλλά και πηγές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν αποκλείουν καθόλου την εξέλιξη αυτή. Τραπεζικές αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί, πείστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα ακόμα κι αν αυτά έχουν την “στάμπα' του selective default. Γερμανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το selective default στην Ελλάδα να συμβεί κατά την περίοδο που ο Μηχανισμός Στήριξης, ο EFSF θα χρηματοδοτήσει την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.
Η ευρωζώνη χρειάζεται μια συνολική λύση για την κρίση στην Ελλάδα που θα πρέπει να περιλαμβάνει και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Jean Claude Juncker.
"Πρέπει να αρθρώσουμε μια συνολική λύση σήμερα, ωστόσο, το Eurogroup θα πρέπει να κάνει την τεχνική εργασία στη συνέχεια με τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να συναντιώμαστε κάθε δύο εβδομάδες για να προσθέτουμε νεα στοιχεία ", είπε ο Juncker.
"Μια συνολική λύση πρέπει να περιλαμβάνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα", συμπλήρωσε.
Ολλανδοί
Οι συζητήσεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για την Ελλάδα επικεντρώθηκαν στο πώς θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας χωρίς να κινδυνέψουν οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας την Πέμπτη.
"Πώς μπορείς να διαμορφώσεις την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα χωρίς να μεταδοθεί η κρίση αλυσιδωτά στην Ευρώπη, προς τις μεγαλύτερες οικονομίες; Πώς αποτρέπεις τη δημιουργία προβλήματος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;", είπε ο Jan Kees de Jager σε μέλη του ολλανδικού κοινοβουλίου, αναφερόμενος στη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Nicolas Sarkozy με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel την Τετάρτη ενόψει της συνόδου κορυφής στην ημέρα για την Ελλάδα.
Τραπεζικός φόρος
O τραπεζικός φόρος δεν θα αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, είπαν πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη.
Η απόφαση ελήφθη μετά τις συνομιλίες που είχαν την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel στο Βερολίνο, όπου και κατέληξαν σε κοινή συμφωνία για το νέο πακέτο προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν λεπτομέρειες.
"Μπορείτε να υποθέσετε ότι δεν θα υπάρξει τραπεζικός φόρος", είπε πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet.
Τρεις ακόμα πηγές που συμμετείχαν στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης είπαν ότι απορρίφθηκε η πρόταση για τραπεζικό φόρο.
Η ιδέα του φόρου επικρίθηκε έντονα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες τον χαρακτήρισαν ως άδικο μέτρο, καθώς θα επιβαλλόταν σε όλες τις τράπεζες, ανεξαρτήτως από την έκθεσή τους ή μη στην Ελλάδα. Μάλιστα είχαν προειδοποιήσει για μηνύσεις σε περίπτωση που εφαρμοζόταν ο φόρος.
Πάντως στη σύνοδο κορυφής, που ξεκινάει στις 14:00 ώρα Ελλάδος, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των τραπεζών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Josef Ackermann και ο Baudouin Prot, διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.
Οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες έχουν υψηλή έκθεση στο ελληνικό χρέος.
Στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχουν επίσης, εκπρόσωποι των τραπεζών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Josef Ackermann και ο Baudouin Prot, διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.
Στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχουν επίσης, εκπρόσωποι των τραπεζών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Josef Ackermann και ο Baudouin Prot, διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου