Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

"Διπλό χτύπημα" στην Wall Street

Dow13.074,75-124,80 -0,95%  



  Nasdaq3.068,09-45,48 -1,46%  

Η Wall Street σήμερα
H απραξία της Fed που διέψευσε τις ελπίδες των επενδυτών για νέα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και η απογοητευτική ισπανική δημοπρασία που επανέφερε στο προσκήνιο την πιθανή εξάπλωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους "χρέωσαν" στην Wall Street τη χειρότερη συνεδρίαση σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα.

Με τον τεχνολογικό κλάδο μάλιστα να ξεχωρίζει στην "κόκκινη" περιοχή του ταμπλό ο Nasdaq σημείωσε τη χειρότερή του επίδοση το τρέχον έτος. Με αρνητικό πρωταγωνιστή τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο Dow Jones κατέγραψε "τριψήφιες" απώλειες για δεύτερη φορά φέτος.

Παρά το γεγονός ότι και σήμερα, ένας από τους παράγοντες που "κίνησαν τα νήματα" της Wall Street ήταν ευρωπαϊκής προέλευσης, αναλυτές διαπιστώνουν σταδιακή αποσύνδεση της μοίρας των ΗΠΑ από αυτήν της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την τάση του S&P 500 να αρχίζει να διαχωρίζεται από την τάση του δείκτη MSCI Europe.

Δείκτες – Στατιστικά

Αναλυτικά την Τετάρτη ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 124,80 μονάδες (-0,95%) κλείνοντας στις 13.074,70 μονάδες. Στα χαμηλά ημέρας βρέθηκε να υποχωρεί έως και κατά 179 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 45,40 μονάδων (-1,46%) και έκλεισε στις 3.068,00 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 14,40 μονάδων (-1,02%) κλείνοντας στις 1.398,90 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 4 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Merck κλείνοντας στα 38,905 δολάρια με άνοδο 0,185 δολλάρια ή σε ποσοστό 0,48%. Ακολούθησαν η AT & T με κέρδη 0,45% και κλείσιμο στα 31,57 δολάρια και η Procter and Gamble, η οποία έκλεισε στα 67,26 δολάρια με άνοδο 0,25%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America Corp (-3,06%), η Alcoa (-2,49%) και η Microsoft (-2,29%).

Το ADR της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 10,59% στα 2,11 δολάρια.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed της 13ης Μαρτίου που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας δεν φαίνεται να εξετάζουν για το επόμενο διάστημα την έναρξη ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων ή κάποιο άλλο σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας.

Μιλώντας στο CNBC, ο manager της Pimco, Bill Gross χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση της αγοράς στα πρακτικά της Fed, αφού κατά τη γνώμη του, αυτά δεν μεταβάλλουν τις πιθανότητες μιας νέας ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο η Morgan Stanley φέρεται να υποβάθμισε την πιθανότητα ενός QE3 στο 1/3 από 2/3 προηγουμένως, επικαλούμενη τα πρακτικά.

Στο μεταξύ, η απογοητευτική ισπανική δημοπρασία ανανέωσε τις ανησυχίες για το "βαρύ φορτίο" του ισπανικού χρέους. Η χώρα πούλησε ομόλογα αξίας 2,589 δισ. ευρώ, ποσό που ισοφάρισε το χαμηλότερο άκρο του εύρους των εκτιμήσεών της, με απόδοση, αρκετά υψηλότερη, σε σχέση με αυτή της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας.

Στα μάκρο της ημέρας, συνολικά 209.000 θέσεις εργασίας πρόσθεσε τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της Automatic Data Processing (ADP) και της συμβουλευτικής Macroeconomic Advisers.

Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική αγορά εργασίας ήταν καλυτέρα των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 200.000 θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Εξάλλου, στις 56 μονάδες από 57,3 μονάδες υποχώρησε PMI υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του dow Jones Newswires, προέβλεπαν πτώση στις 56,9 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, σε περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας θα προχωρήσει η Yahoo Inc. στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων της General Electric και της θυγατρικής της General Electric Capital κατά μία βαθμίδα προχώρησε η Moody΄s. Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της General Electric σε Aa3 από Aa2 και της GE Capital σε A1 rating από Aa2, κάνοντας λόγο για διατήρηση των σημαντικών κινδύνων που σχετίζονται με το χρηματοδοτικό μοντέλο της GE Capital παρά τη βελτίωση της ρευστότητας και των κεφαλαιακών επιπέδων.

Πρόστιμο για ενέργειες που συνδέονται με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 αναμένεται να επιβληθεί στην JPMorgan από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους New York Times, η Commodity Futures Trading Commission (CFTC) αναμένεται να κινηθεί νομικά κατά της τράπεζας εντός της εβδομάδας με την υπόθεση να καταλήγει σε διακανονισμό και την καταβολή προστίμου 20 εκατ. δολ.

Στα αποτελέσματα της ημέρας, αύξηση κερδών και πωλήσεων κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο η Monsanto. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν 19% στα 1,21 δισ. δολ., ή 2,24 δολ. ανά μετοχή, από 1,02 δισ. δολ., ή 1,88 δολ. ανά μετοχή, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 15% στα 4,75 δισ. δολ. από 4,13 δισ. δολ. Εξαιρουμένων των έκτακτων γεγονότων τα ανά μετοχή κέρδη της Monsanto αυξήθηκαν στα 2,28 δολ. από 1,87 δολ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 2,11 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα στα 4,53 δισ. δολ.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου