Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Σοκ στην αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα: Υπεγράφη πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας της Κορίνθου με την ανύπαρκτη Shusha του Αζερμπαϊτζάν

Στην τελετή έναρξης της 18ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του «League of Historic Cities». Οι κινήσεις που ακολούθησαν και η κατάληξη της υπόθεσης

Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε ένα σοβαρό ατόπημα από το Δήμο Κορινθίων που θα έφερνε σε δύσκολη θέση την αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα αλλά και την ίδια τη χώρα μας. Εκπρόσωπος του δημάρχου Κορίνθου Βασίλειου Νανόπουλο υπέγραψε, στις 15 Νοεμβρίου, πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας με τη Shusha του Αζερμπαϊτζάν, μια πόλη που είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καθώς πρόκειται για ιστορικό αρμενικό έδαφος την πόλη Σουσί, στο Αρτσάχ.

Το πρωτόκολλο υπέγραψε ο Γεώργιος Μπαγάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κατά την τελετή έναρξης της 18ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του «League of Historic Cities», στο Αντόνγκ της Νότιας Κορέας και δεν αφορά μόνο την πόλη Σουσί.

Η στιγμή της υπογραφής (φωτ.: trend.az)

Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα που ωστόσο αντέδρασε άμεσα αποστέλλοντας στις 16 Νοεμβρίου επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο Κορινθίων και το Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια η επιστολή κοινοποιήθηκε στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα καθώς και την ΚΕΔΕ.

Στην επιστολή η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας ζητούσε από το δήμο Κορινθίων να ακυρώσει την επικείμενη συνεργασία.

«Είναι απορίας άξιο πως οι αρχές μιας ιστορικής πόλης όπως η Κόρινθος, που μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ήταν από τις πρώτες που υποδέχτηκαν Έλληνες και Αρμένιους πρόσφυγες, φιλοξενώντας χιλιάδες ορφανά, θύματα της τουρκικής θηριωδίας, επιδιώκει να συνεργαστεί με τους συνεχιστές της πολιτικής των γενοκτονιών, που τόσα δεινά επέφεραν στους δύο λαούς μας», σημειώνει μεταξύ άλλων η Επιτροπή.

Ο καθηγητής Γεώργιος Μπακάκης με τον Αϊντίν Καρίμοφ (φωτ.: trend.az)

Δύο μέρες αργότερα ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλειος Νανόπουλος απάντησε στην Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η συνεργασία και έγινε από λάθος εκτίμηση και ελλιπή ενημέρωση.

Παρόλο που δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος ευχαρίστησε τον δήμαρχο Κορινθίων για την επίλυση του σοβαρού ζητήματος, δημιουργούνται απορίες για το πώς ακριβώς έγινε η υπογραφή του πρωτοκόλλου χωρίς προηγουμένως να υπάρχει η απαραίτητη προετοιμασία.

Ακολουθούν οι δύο επιστολές που αντάλλαξαν ο δήμος Κορινθίων και η Αρμενική Εθνική Επιτροπής Ελλάδος με τη σειρά που απεστάλησαν:

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου