Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Μετά τη Γερμανία εντοπίστηκε δολιοφθορά σε αεροπορική βάση της Νορβηγίας


Αύγουστος 25, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Μετά τις δολιοφθορές που ανακοινώθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις Drones της Γερμανίας, τώρα επιβεβαιώθηκε άλλη μία, με ένα κομμένο καλώδιο σε αεροδρόμιο της Νορβηγίας.

Ένα κομμένο καλώδιο στο αεροδρόμιο της Νορβηγίας ανακοινώθηκε εν μέσω φόβων για δολιοφθορές σε στρατιωτικές βάσεις και σχετικά με τη δραστηριότητα των drone στη Γερμανία.

  Η Νορβηγία αποκάλυψε ότι μία από τις πιο στρατηγικές αεροπορικές βάσεις της έχει γίνει στόχος δολιοφθοράς.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ – συγκεκριμένα στη Γερμανία – αναφέρουν περιστατικά, ένα από τα οποία παραμένει ανεξήγητο , καθώς και ανησυχητική δραστηριότητα drone σε κρίσιμες υποδομές.

 Αυτά τα επεισόδια έρχονται εν μέσω αυξανόμενων προειδοποιήσεων για άσεμνη ρωσική δραστηριότητα στην ήπειρο, μέρος ενός προφανούς κύματος «υβριδικού πολέμου», καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδοτεί περαιτέρω τις εντάσεις Ανατολής-Δύσης.

Η ακριβής λειτουργία του καλωδίου δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά αναφορές το περιγράφουν ως «μέρος της κρίσιμης υποδομής της αεροπορικής βάσης» και ότι κόπηκε έξω από την περίμετρο του αεροδρομίου. Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι αποκόπηκε σε εσκεμμένη ενέργεια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κατηγορηθεί κανένας και δεν έχουν εντοπιστεί ύποπτοι σε αυτό το σημείο.

Εκτός από τις ιπτάμενες μοίρες του, το Evenes φιλοξενεί άλλες σημαντικές στρατιωτικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπεύθυνες για την αεράμυνα (με πυραύλους εδάφους-αέρος NASAMS ) και στοιχεία της Νορβηγικής Δύναμης Κυβερνοάμυνας και του Οργανισμού Επιμελητείας των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας.

Κι άλλα περιστατικά…

Η Νορβηγία έχει δει και άλλα ύποπτα περιστατικά στο παρελθόν, ιδίως την αποκοπή ενός ζωτικού υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει το Σβάλμπαρντ με την ηπειρωτική Νορβηγία το 2022.

Πριν από τότε, το 2018, η Νορβηγική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) αποκάλυψε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις όπου ρωσικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει ψευδή επίθεση προφίλ  εναντίον ενός μυστικού σταθμού ραντάρ  στο βόρειο τμήμα της χώρας. Το προηγούμενο έτος, το NIS  κατηγόρησε για ρωσικό παρεμβολές  για διακοπές στην υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας και GPS στην περιοχή, αν και είπε ότι αυτό ήταν υποπροϊόν άσκησης και όχι εσκεμμένη επίθεση. 

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία αυτό το μήνα, οι αρχές αντιμετώπισαν δύο πιθανές πράξεις δολιοφθοράς σε διαφορετικές αεροπορικές βάσεις, η μία από τις οποίες αργότερα αποδείχθηκε ψευδής συναγερμός.

Πρώτον, οι στρατώνες Wahn, το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Κολωνίας της Βόννης, στα δυτικά της χώρας, αποκλείστηκαν στις 14 Αυγούστου εν μέσω ανησυχιών για πιθανή δολιοφθορά κατά της τοπικής παροχής νερού.

Ο συναγερμός σήμανε αφού ένας φρουρός στη βάση βρήκε μια τρύπα σε έναν φράκτη κοντά στο εργοστάσιο επεξεργασίας νερού της βάσης. Οι αρχές είπαν στο προσωπικό της βάσης – 4.300 στρατιώτες και 1.200 πολίτες – να μην πίνουν το νερό της βρύσης. Έγινε έρευνα στη βάση, αλλά δεν βρέθηκαν καταπατητές.

«Η παροχή νερού διακόπηκε καθώς το σύστημα πόσιμου νερού παρουσίασε ασυνήθιστες τιμές», ανέφερε σε δελτίο Τύπου η Εδαφική Διοίκηση των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά από έρευνα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτό συνέβη, με τα αποτελέσματα των δοκιμών να δείχνουν ότι το νερό δεν ήταν μολυσμένο.

Το Wahn Barracks εξυπηρετεί το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Κολωνίας, το οποίο φιλοξενεί την Εκτελεστική Πτέρυγα Μεταφορών των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, χειριζόμενα αεροσκάφη VIP, καθώς και αεροσκάφη ανεφοδιασμού καυσίμων και ιατρικά μέσα μεταφοράς της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σήμερα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι μείωσε το επίπεδο ασφαλείας στην αεροπορική βάση Geilenkirchen, επίσης στα δυτικά της χώρας, αφού η κατάσταση συναγερμού της εγκατάστασης είχε τεθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό ήταν ως απάντηση σε αυτό που το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας περιέγραψε ως «αναφορές πληροφοριών που υποδεικνύουν μια πιθανή απειλή».

Αλλού στη Γερμανία, υπήρξαν αναφορές πρόσφατης ανεξήγητης δραστηριότητας drone στο βόρειο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου ενός βιομηχανικού πάρκου στο Brunsbüttel, βορειοδυτικά του Αμβούργου, όπου βρίσκεται ένας μεγάλος πλωτός τερματικός σταθμός υγρού φυσικού αερίου (LNG) .

Οι εισαγγελείς στη Γερμανία δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι πτήσεις των drone σχετίζονται με «δραστηριότητα κατασκοπείας για σκοπούς δολιοφθοράς» και επικαλούνται επίσης «επαναλαμβανόμενες» πτήσεις drone πάνω από «κρίσιμες υποδομές».

Πτήσεις drone πάνω από την περιοχή έχουν παρατηρηθεί από τις 8 Αυγούστου, με αναφορές ότι τα σκάφη ήταν δύσκολο να εντοπιστούν λόγω των υψηλών ταχυτήτων τους – σύμφωνα με αναφορές γύρω στα 60 μίλια την ώρα – και της προσέγγισής τους από τη θάλασσα.

 Οι κρίσιμες υποδομές και οι στρατιωτικές βάσεις πολύ υψηλής ασφάλειας στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο αριθμό παρόμοιων μυστηριωδών εισβολών, μια ανησυχητική πραγματικότητα που φαίνεται η πολεμική ζώνη να εισέρχεται βαθμηδόν πέρα από το μέτωπο της Ουκρανίας.

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει τίποτα που να συνδέει το Κρεμλίνο με τη δολιοφθορά ενός καλωδίου στο Evenes και το μέχρι στιγμής μυστηριώδες περιστατικό που οδήγησε σε συναγερμό στο Geilenkirchen, πόσο μάλλον η αναφερόμενη δραστηριότητα drone στη βόρεια Γερμανία.

Ωστόσο, όλα αυτά έρχονται καθώς το ΝΑΤΟ προειδοποιεί όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο μιας επεκτεινόμενης εκστρατείας δολιοφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενός νέου κύματος υβριδικού πολέμου που πιθανόν να προέρχεται από τη Ρωσία.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου