Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας: Σημαντικό βήμα για τα υπερσύγχρονα F-16


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Σολτς αναζωπυρώνει τις ελπίδες της Τουρκίας

Μια νέα εποχή στις αμυντικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας κι ένα νέο βήμα προς την απόκτηση των εκσυγχρονισμένων F-16 από την Τουρκία φαίνεται ότι ξεκλειδώνουν οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ.

«Ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός έγινε σήμερα για την Τουρκία, προκειμένου να αποκτήσει την τελευταία γενιά μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και να εκσυγχρονίσει τον υπάρχοντα στόλο F-16. Πρόκειται για ένα καλό βήμα προς τα εμπρός για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ», ανέφερε σήμερα στο Χ ο Αμερικανός πρέσβης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωσή σου λίγες ώρες πριν είχε αναφέρει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερήφανες που ανακοινώνουν σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την αγορά από την Τουρκία των νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70, των πιο προηγμένων που έχουν παραχθεί ποτέ, τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο στους στενότερους συμμάχους και εταίρους. Πρόκειται για το πιο τελευταίο παράδειγμα της ακλόνητης δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην εταιρική σχέση ασφαλείας με την Τουρκία».

Ο Σολτς αναζωπυρώνει τις ελπίδες της Τουρκίας

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση της Γερμανίας για την προμήθεια 20 πρόσθετων αεροσκαφών Eurofighter από την Airbus και ειδικά η δήλωση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι «θα διασφαλίσουμε τη συνεχή αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας. Θα ενθαρρύνουμε και θα καταστήσουμε δυνατές τις εξαγωγές», γέμισε ελπίδες την Άγκυρα.

Το ενδιαφέρον της Άγκυρας (και) για Eurofighter είναι γενικά γνωστό, ωστόσο μέχρι τώρα συναντά το εμπόδιο της Γερμανίας, που είναι επιφυλακτική ως προς την πώλησή τους σε μία χώρα σαν την Τουρκία. Αυτή η δήλωση, ωστόσο, του Σολτς αναζωπύρωσε τις ελπίδες σε μερίδα του εθνικιστικού τύπου για απόκτηση του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

«Όσο και αν ο Σολτς δεν κατονόμασε άμεσα την Τουρκία, μετά από αυτή την δήλωση ήρθε αμέσως στο μυαλό όλων η παραγγελία που έχει δώσει η Άγκυρα. Δηλαδή το βέτο θα μπορούσε να αρθεί ανά πάσα στιγμή. Και αυτό θα σημαίνει ότι η Τουρκία θα αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο και πως θα απογοητευτεί η Ελλάδα», γράφει η αισιόδοξη τουρκική εφημερίδα Γενί Ακίτ.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου