Ο Scalp Naval είναι ένας από τους πιο ισχυρούς πυραύλους Cruise που μπορεί να πλήξει θωρακισμένες εγκαταστάσεις και υποδομές υψηλής στρατηγικής αξίας σε μεγάλο βάθος, ακόμη και άνω των 1.000 χλμ.
Την προμήθεια ενός υπερσύγχρονο όπλου στρατηγικής κρούσης με μεγάλη εμβέλεια για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό φέρνει η διαπραγμάτευση του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση της τέταρτης φρεγάτας FDI HN (Belharra).
Μπορεί η ανακοίνωση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη φρεγάτα FDI να ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, ωστόσο αυτό που πραγματικά έκανε την διαφορά είναι ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από τα ναυπηγεία της Λοριέν στη Γαλλία ανακοίνωσε ότι οι τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες θα φέρουν τους πυραύλους στρατηγικής κρούσης Scalp Naval.
Ο Scalp Naval είναι ένας από τους πιο ισχυρούς πυραύλους τύπου Cruise που μπορεί να πλήξει στόχους, όπως θωρακισμένες εγκαταστάσεις και υποδομές υψηλής στρατηγικής αξίας, σε μεγάλο βάθος, ακόμη και άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Είναι ένα όπλο που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και για πρώτη φορά θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού.
Με την προσθήκη των συγκεκριμένων πυραύλων πλέον αλλάζει ο ρόλος των φρεγατών Belharra, οι οποίες εκτός από πλατφόρμα για αεράμυνα περιοχής με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πλέον θα έχουν τη δυνατότητα και να εξαπολύουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από όπου κι αν βρίσκονται. Πράγμα που πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική τους δυνατότητα, ενώ δίνει πλέον στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αναδειχτεί σε ισχυρό παίχτη στην ταραγμένη «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου.
Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημειώνουν ότι το θέμα με την απόκτηση των πυραύλων Scalp Naval έχει ουσιαστικά κλείσει και η έναρξη των διαπραγματεύσεων που ανέφερε ο υπουργός αφορά φυσικά το οικονομικό σκέλος και περισσότερο τεχνικά ζητήματα. Ωστόσο αυτό που περιμένουν πλέον όλοι μετά την ανακοίνωση, είναι πότε θα πέσουν οι υπογραφές.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό την άνοιξη του 2025, ενώ έξι μήνες αργότερα η δεύτερη. Υπενθυμίζεται ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει το πώς θα πάνε οι θαλάσσιες δοκιμές της αντίστοιχης γαλλικής FDI "Amiral Ronarc’h" και ποιες «παιδικές ασθένειες» πιθανώς θα εμφανίσει.
Τι οπλισμό θα έχουν οι τέσσερις FDI
Η φρεγάτα «F-601 ΚΙΜΩΝ» θα διαθέτει 32 κελιά για αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο OTO Melara 76, 8 πυραύλους επιφανειας Exocet MM40 block 3c, σύστημα εγγύς προστασίας RAM και τορπίλες Mu-90.
Οι φρεγάτες «F-602 ΝΕΑΡΧΟΣ», «F-603 ΦΟΡΜΙΩΝ», «F-604» θα διαθέτουν 24-28 κελιά για Aster 30, πυροβόλο OTO Melara 76, 8 πυραύλους επιφανειας Exocet MM40 block 3c, σύστημα εγγύς προστασίας RAM και τορπίλες Mu-90.
Και οι τέσσερις φρεγάτες θα διαθέτουν το ραντάρ Sea Fire 500 εγκατεστημένο στο PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), σύστημα ηλεκτρονικών αντίμετρων και παρεμβολών, σόναρ κήτους Kingclip και συρόμενο CAPTAS-4 καθώς και σύστημα μάχης SETIS.
Κάθε φρεγάτα ζυγίζει 4.500 τόνους έχει μήκος 122 μέτρα και φτάνει μέγιστη ταχύτητα τους 27 κόμβους. Το πλήρωμα του κάθε πλοίου υπολογίζεται στα 120 άτομα.
Τα χαρακτηριστικά του SCALP Naval
Ο πύραυλος στρατηγικής κρούσης Scalp Naval που θα φέρουν πλεόν οι τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες FDI HN (Belharra) είναι βλήμα με μήκος 6,50 μέτρα, διάμετρο 0,5 μέτρων και βάρος 1400 κιλά, το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί από τα γαλλικά συστήματα κατακόρυφης εκτόξευσης Sylver A70 της MBDA που εδρεύουν σε πλοία, προσφέροντας βεληνεκές άνω των 1000 χιλιομέτρων ή από τυποποιημένους τορπιλοσωλήνες 533 χιλιοστών όταν εκτοξεύεται από υποβρύχιο όπως τα ελληνικά 214, με μικρότερη εμβέλεια.
Πώς θα ενισχυθεί επιπλέον ο Στόλος
Παρά την ενίσχυση του Στόλου και με τέταρτη φρεγάτα FDI HN (Belharra) προχωρούν και άλλα προγράμματα όπως ανέφερε ο Ν. Δένδιας τα οποία έχουν ενταχθεί στον 12χρονο Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, ο οποίος παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό και στις προσεχείς ημέρες θα ενημερωθεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων και θα παρουσιαστεί στο ΚΥΣΕΑ. Το 12ετές Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα συνοδεύεται και από μια πρόβλεψη 20ετούς χρονικού ορίζοντα, κάτι που πραγματικά συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας.
Τα προγράμματα που συνεχίζουν είναι ο «μικρός» εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, ο οποίος θα επικεντρωθεί στα ηλεκτρονικά τους συστήματα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο εκσυγχρονισμός των πυραυλακάτων «Ρουσσέν», αλλά και των υποβρυχίων 214 (τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα).
Παράλληλα η Ελλάδα παραλαμβάνει τα τέσσερα περιπολικά “Island” (τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στον Στόλο) και φυσικά η μελλοντική συμμετοχή της χώρας μας στο σχεδιασμό και της συνέχιση της νέας φρεγάτας “Constellation”, η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, καθώς και η έναρξη διαπραγματεύσεων για την απόκτηση τεσσάρων νέων υποβρυχίων. Όπως δήλωσε και ο Ν. Δένδιας, «θα δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου