Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Η Κίνα δεσμεύεται να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα του Καζακστάν

 

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε μια σημαντική δήλωση για την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας του Καζακστάν κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κεντρική Ασία.

Κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Καζακστάν, ο Σι κατέστησε σαφές ότι το Πεκίνο δεν θα ανεχόταν καμία καταπάτηση στο έδαφος του Καζακστάν.

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι η κινεζική κυβέρνηση δίνει μεγάλη προσοχή στις σχέσεις με το Καζακστάν», ανέφερε σε δήλωση του.

«Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η διεθνής κατάσταση, θα συνεχίσουμε την σθεναρή υποστήριξή μας προς το Καζακστάν για την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής του ακεραιότητας, καθώς και σταθερή υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιείτε για να διασφαλίσετε τη σταθερότητα και την ανάπτυξη και θα αντιταχθούμε σθεναρά στην ανάμειξη οποιωνδήποτε δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας σας», πρόσθεσε ο Σι.

Η τριήμερη επίσκεψη του Σι στην Κεντρική Ασία πραγματοποιήθηκε καθώς οι σχέσεις Καζακστάν-Ρωσίας σταματούν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αν και το γειτονικό Καζακστάν είναι στενός σύμμαχος της Μόσχας, η μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Ασίας απέφυγε να πάρει θέση στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ζήτησε ειρηνική επίλυση.

Απευθυνόμενος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στα μέσα Ιουνίου, ο Τοκάγιεφ κατέστησε σαφές ότι το Καζακστάν δεν θα αναγνωρίσει τις αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ στην Ουκρανία. Το Καζακστάν επίσης δεν βοήθησε τη Ρωσία στην παράκαμψη των κυρώσεων, προκαλώντας επιθετική ρητορική από ορισμένους Ρώσους πολιτικούς.

Η μεγαλύτερη κλειστή χώρα στον κόσμο, το Καζακστάν είναι μια σημαντική διηπειρωτική οδός διέλευσης που είναι πλούσια σε αποθέματα ορυκτών και πετρελαίου. Λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής του θέσης, το Καζακστάν χρησιμεύει ως πύλη προς την Κίνα για τις δυτικές αγορές. Το 2015, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνδέσουν τους σιδηροδρόμους του Καζακστάν με την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, ενσωματώνοντας την πρωτεύουσα, Νουρ-Σουλτάν, στο παγκόσμιο έργο mega-logistics.

Με σύνορα 1.700 χιλιομέτρων, το πλούσιο σε ενέργεια Καζακστάν είναι ένας από τους σημαντικότερους γείτονες της Κίνας. Από τότε που η μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Ασίας κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991, η Κίνα έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν και ο νούμερο ένα εξαγωγικός προορισμός.

Δεδομένου αυτού, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι η δήλωση του Σι ήταν ένα μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας τον για ανάμιξη στην Κεντρική Ασία, όπου η Ρωσία και η Κίνα είναι οι δύο κύριοι γεωπολιτικοί παίκτες.

Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι του Σι εκτός Κίνας από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού πριν από περισσότερα από δύο χρόνια. Φέτος, το Καζακστάν και η Κίνα γιορτάζουν την 30ή επέτειο από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Ο Σι αναχώρησε από το Καζακστάν το απόγευμα της Τετάρτης για να συμμετάσχει στην 22η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στις 15-16 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου