Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Εξέχουσες αραβικές χώρες αγνόησαν ή δεν καταδίκασαν τη δολοφονία του Χανίγια από το Ισραήλ


Ιούλιος 31, 2024. Ελλάδα.

Η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη έλαβε ευρεία δημοσιότητα σε αραβικό και διεθνές επίπεδο.

Ενώ πολλές χώρες καταδίκασαν σθεναρά τη δολοφονία, όπως το Ιράκ, η Συρία, η Αλγερία, η Ιορδανία, το Ομάν, η Υεμένη και το Κουβέιτ, καθώς και η Τουρκία, η Μαλαισία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Κίνα και η Ρωσία, εξέχουσες αραβικές χώρες παρέμειναν σιωπηλές.

Ορισμένες από αυτές διατηρούν σχέσεις με το ισραηλινό κράτος και δεν σχολίασαν το έγκλημα, ενώ άλλοι αρκέστηκαν να εκφράσουν την ανησυχία τους γενικά για την κλιμάκωση χωρίς να σχολιάσουν τη δολοφονία.

Μεταξύ των πιο επιφανών αραβικών χωρών που αγνόησαν τη δολοφονία και δεν την σχολίασαν μέχρι τη στιγμή που συντάχθηκε το παρόν κείμενο, ήταν η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο και η Τυνησία, καθώς αυτές οι χώρες δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση ή δήλωση σχετικά με το περιστατικό.

Η Αίγυπτος, τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν δεν καταδίκασαν το έγκλημα, αρκέστηκαν σε δηλώσεις που εξέφραζαν δημόσια την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών την Τετάρτη σημειώνεται ότι η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου καταδικάζει «την επικίνδυνη ισραηλινή πολιτική κλιμάκωσης τις τελευταίες δύο ημέρες».

Η Αίγυπτος θεωρεί ότι «αυτή η επικίνδυνη κλιμάκωση προειδοποιεί για τους κινδύνους ανάφλεξης αντιπαράθεσης στην περιοχή με τρόπο που οδηγεί σε τρομερές συνέπειες για την ασφάλεια, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της πολιτικής των δολοφονιών, παραβίασης της κυριαρχίας άλλων χωρών και τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην περιοχή».

Η Αίγυπτος κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τις δυνάμεις διεθνούς επιρροής να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να σταματήσουν αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, να αποτρέψουν την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή να ξεφύγει από τον έλεγχο και να θέσουν ένα τέλος στην πολιτική του χείλους.

Οι παρατηρητές σημείωσαν ότι η αιγυπτιακή δήλωση δεν αναφερόταν άμεσα στη δολοφονία του Χανίγια, ούτε ανέφερε καθόλου το όνομά του, ούτε καταδίκαζε ξεκάθαρα τη δολοφονία, προειδοποιώντας μόνο για τις συνέπειες αυτού που αποκάλεσε «πολιτική δολοφονιών και παραβίασης της κυριαρχίας των κρατών», και δεν αναφερόταν καν στην συγκεκριμένη παραβίαση της κυριαρχίας κράτους.

Ενώ τα ΗΑΕ αρκέστηκαν σε μια σύντομη δήλωση που δεν καταδίκαζε τη δολοφονία, ούτε αναφερόταν άμεσα στο έγκλημα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις ραγδαίες περιφερειακές εξελίξεις και εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και τις επιπτώσεις της στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Σε παρόμοια θέση, το Υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν προειδοποίησε «για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή και τις επιπτώσεις της στην κατάσταση ασφάλειας, αυξάνοντας την ένταση και τη βία και τροφοδοτώντας τις συγκρούσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Αν και δεν καταδίκασε τη δολοφονία του Χανίγια ή την παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας, το υπουργείο επιβεβαίωσε τη θέση του Μπαχρέιν «απορρίπτουμε την πολιτική βία», καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να στηρίξουν τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Arabi21

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου