Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Διακλάδωση στα Σκόπια - Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ενάντια στη βαρβαρότητα - Σε αναμονή η ΕΕ και το ΝΑΤΟ για το Σκοπιανό

Διακλάδωση στα Σκόπια
Του Ν. Λυγερού

Ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος και ειδικά η τεράστια αποχή να προκαλέσει μια διακλάδωση στα Σκόπια μεταξύ των πολιτικών της ηγεσίας. Οι θέσεις των κομμάτων του Προέδρου και του Πρωθυπουργού είναι πλέον ξεκάθαρα ορθογώνιες. Τώρα το θέμα δεν είναι πια μόνο εθνικό αλλά και πολιτικό. Πιο συγκεκριμένα τώρα το κόμμα του Προέδρου θέλει να αξιοποιήσει τη διαφορά και μάλιστα να πάει η χώρα ακόμα και σε πρόωρες εκλογές για ν' αλλάξει τα δεδομένα της υπόθεσης. Από την άλλη το κόμμα του Πρωθυπουργού αφού θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές θα προτιμήσει να τις κάνει σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα επίσημα επειδή υπάρχει εθνικό θέμα αλλά επί της ουσίας είναι μόνο για να κόψει τα πόδια στον αντίπαλο του που δεν θα προλάβει να ενεργοποιήσει όλο το εκλογικό σύστημα άλλωστε την ίδια ιδέα έχει στο μυαλό του και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.Όμως και στις δύο περιπτώσεις, τα άλλα κόμματα δεν είναι μικρά και είναι έμπειρα για τέτοιες προκλήσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πια η δήθεν ενότητα στα Σκόπια που μας έλεγε η κρατική προπαγάνδα στην Ελλάδα. Και αυτό το βλέπουν πια και οι ξένοι παράγοντες που δεν μπορούν να έχουν τις ίδιες θέσεις για το Προσύμφωνο αφού δεν υπάρχει πια τίποτα το ενιαίο για τη συνέχεια. Η διακλάδωση έγινε.

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ενάντια στη βαρβαρότητα

Του Ν. Λυγερού

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2018 δόθηκε στην Γιαζίντι Νάντια Μουράντ . Δεν είναι μια απλή απονομή αλλά μια πράξη αντίστασης στη βαρβαρότητα, διότι πρόκειται για μια επιζήσασα της γενοκτονίας που προκάλεσε η τρομοκρατική οργάνωση Daesh. Μάλιστα η ίδια ήταν σεξουαλική σκλάβα αυτής της οργάνωσης. Όμως, όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει αλλά και να βοηθήσει άλλες γυναίκες. Διότι αυτό το θύμα, αυτή η αθώα, μεταμορφώθηκε σε Δίκαια που συνεχίζει έμπρακτα τον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα. Έτσι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης έρχεται να ενισχύσει αυτή την ακτιβίστρια που δεν το έβαλε ποτέ κάτω ακόμα, και στα πιο δύσκολα της ζωής, όταν πέφτει θύμα της φρίκης μιας βάρβαρης θρησκείας που δεν έγινε ποτέ πίστη αφού ήθελε από την αρχή να εξοντώσει τους άλλους και να μην αποδέχεται καμία ερμηνεία. Κι όταν υπάρχει μια τέτοια θρησκεία που λειτουργεί ιδεολογικά, τότε γίνεται εχθρός της ίδιας της Ανθρωπότητας. Η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όσους αγαπούν την Ανθρωπότητα, διότι προσέχει τις πληγές και τις επουλώνει για να καταρρεύσει η φρίκη της βαρβαρότητας.

Σε αναμονή η ΕΕ και το ΝΑΤΟ για το Σκοπιανό

Του Ν. Λυγερού

Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος με την τεράστια αποχή έβαλε ένα φρένο σε όλες τις διαδικασίες για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Έτσι ο καθένας προσπαθεί να σώσει με το δικό του τρόπο το προσύμφωνο γιατί βλέπουν ότι υπάρχει δυσκολία να περάσει στη Βουλή των Σκοπίων λόγω της απαίτησης των 2/3. Όλοι θεωρούσαν ότι η συμφωνία ήταν δεδομένη λόγω της προπαγάνδας που υπήρχε, όμως τώρα αποδέχονται πρώτον ότι είναι προβληματική και μη δημοφιλής. Συνεχίζουν να θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία αλλά δεν βλέπουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με αυτή, αφού οι δύο λαοί δεν συμφωνούν. Δεν υπάρχει πια κλειδί για αυτήν τη συμφωνία. Θα γίνουν προσπάθειες νέων συμμαχιών αλλά από τώρα θεωρούν ότι δεν θα επαρκούν και κατά συνέπεια υπάρχει μόνο η διέξοδος πρόωρων εκλογών στα Σκόπια. Όμως αυτές δεν είναι σίγουρες για το αποτέλεσμα που χρειάζεται μια αναγκαία συνθήκη. Γι'αυτό ακούμε διάφορες απόψεις οι οποίες είναι γενικόλογες και δείχνουν ότι δεν έχουν γνώσεις περί Βαλκανίων. Διότι μπορεί οι χώρες να είναι μικρές στα Βαλκάνια αλλά όλες έχουν ένα βαθύ παρελθόν, εκτός βέβαια από τα Σκόπια που αποτελούνται εθνικά από ένα συνονθύλευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου