Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Σε εξέλιξη το γεύμα Ν. Υόρκης - «Όχι» ΠτΔ σε λύση 2 κρατών

philenews   

Με ανακοινώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης θα κλείσουν το γεύμα στη Νέα Υόρκη, που πραγματοποιείται μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη, Ερσίν Τατάρ και Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Παρά το αρνητικό κλίμα, μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση, εντούτοις αναμένονται κάποιες ανακοινώσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών.

«Όχι» Προέδρου σε λύση 2 κρατών»

Στο μεταξύ, προσερχόμενος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Γραφείο του ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, όπου παρακάθεται σε άτυπη συνάντηση, υπό μορφή γεύματος, μαζί με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, απέρριψε το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών και έκανε αναφορά στη ΔΔΟ, δηλώνοντας ότι

«ελπίζουμε σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ».  Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο αν είναι ανοικτός σε μια λύση δύο κρατών, απάντησε «όχι. Ελπίζουμε σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όλων των ψηφισμάτων».

Σημειώνεται ότι ο διορισμός νέου προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα είναι το «κυρίως πιάτο» της συνάντησης. Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται ότι στη συνάντηση θα ενημερώσει τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ για το διάδοχο της Τζέιν Χολ Λουτ. Ήδη ο Γενικός Γραμματέας έχει λάβει θετικές απαντήσεις και από τους δύο ηγέτες, προκειμένου να προχωρήσει με τον διορισμό.

Δεν αποκλείεται η ανακοίνωση του νέου απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ να γίνει ευθύς μετά τη συνάντηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 20.15 ώρα Κύπρου (13.15 ώρα Νέας Υόρκης).

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευθύς μετά τη συνάντηση θα προβεί σε δηλώσεις. Κάτι ανάλογο αναμένεται ότι θα πράξει και ο Ερσίν Τατάρ, προκειμένου να παραθέσει κι αυτός τις δικές του θέσεις.

Ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η συνέχιση των προσπαθειών στο Κυπριακό και με βάση τα έως τώρα δεδομένα ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί είναι ο διορισμός ενός απεσταλμένου από το ΓΓ ΟΗΕ, ο οποίος θα αναλάβει να  μιλήσει με τις δύο πλευρές. Βασική αποστολή του η εξεύρεση κοινού εδάφους που θα δίνει τη δυνατότητα επανάληψης των συνομιλιών.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου