Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Ελλάς το μεγαλείο σου: Το απίστευτο αλαλούμ με την επιγραφή των Φιλίππων - Μία απίθανη γκάφα(Βίντεο)

Τι world, τι word... Το γράμμα που χάθηκε, η διόρθωση και η τοποθέτηση της λάθος επιγραφής
Ο δαίμων του... επιγραφοποιείου είναι, μάλλον, ο ένοχος της απίθανης γκάφας που συνέβη κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων ενημερωτικής πινακίδας στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στον νομό Καβάλας. Όπως φαίνεται, το ήδη διαβόητο «word» αντί του ορθού «world» στη φράση «world heritage site» («Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς»), είναι ένα λάθος που δεν διέλαθε μία, αλλά δύο φορές της διόρθωσης.


Διότι, πριν από τα επίσημα αποκαλυπτήρια, η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων, η οποία και παρέλαβε την επιγραφή, διαπίστωσε αμέσως το ορθογραφικό λάθος. Παράγγειλε αμέσως νέα στήλη, η οποία και παραδόθηκε εγκαίρως. Ω του θαύματος όμως, η πινακίδα που τοποθετήθηκε στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων ήταν αυτή με το ελλίπον «l». Έτσι, ο «κόσμος», εξαιτίας ενός μόνο χαμένου γράμματος, έγινε «λέξη».

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έχουν ήδη πλημμυρίσει το διαδίκτυο (είτε οι αυθεντικές, είτε με το κατάλληλο «πείραγμα» στο πλαίσιο του ακατάσχετου τρολαρίσματος που επακολούθησε), η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου αποκαλύπτει περιχαρής τη στήλη τραβώντας το καθιερωμένο λευκό ύφασμα. Και, προφανώς, δεν αντιλαμβάνεται, πιθανώς και λόγω της εκτυφλωτικής ηλιοφάνειας, του contre-lumière κ.λπ, ότι το «μπαστουνάκι» έχει ξεγλιστρήσει από τη λέξη «world».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι έμειναν εμβρόντητοι βλέποντας την λανθασμένη επιγραφή να έχει καταφέρει να στηθεί εμπρός από το φακό των φωτογράφων. Η ανορθόγραφη στήλη διέφυγε της σύλληψης και όλων των ελέγχων που, με πάσα ευσυνειδησία και τη μέγιστη προσοχή, διενεργήθηκαν πριν από την έλευση της υπουργού. Οι λόγοι γι' αυτό ίσως είναι μεταφυσικοί και να άπτονται του αποκρυφισμού. Ή, ίσως, η Ελλάδα να διανύει φάση γενικότερης επαναπροσέγγισης των γλωσσικών κανόνων, μια διαδικασία κατά την οποίαν ο λαός θρέφει καρπούς κ.ο.κ.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου