Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019

Αναστασιάδης: Άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Άμεση επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, θα αιτηθεί ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης από την απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Λουτ, στην απογευματινή τους συνάντηση σήμερα, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ανάλογη ήταν η στάση του και απέναντι στονΤούρκο ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι.

Πρόσθεσε ότι η όποια διαφορετική προσέγγιση «σημαίνει έλλειψη πολιτικής βούλησης, κάτι που η Λευκωσία δεν μπορεί να αποδεχθεί».
Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο κύριος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυρία Λουτ θα έχει κάτι πιο συγκεκριμένο να αναφέρει στον πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με το περιεχόμενο των όρων αναφοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Αναστασιάδης να συναντηθεί με την κυρία Λουτ και αύριο, προσθέτοντας ότι «ευχή, προσδοκία και μοναδικός στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς».
Σε ερώτηση, αν η απεσταλμένη η κ. Λουτ θα μεταφέρει κάποιο κείμενο, απάντησε ότι «θα μεταφέρει συγκεκριμένες απόψεις και προσεγγίσεις των άλλων ενδιαφερόμενων μερών».
Εξάλλου, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι με τον Τούρκο ομόλογό του συζήτησε για την έναρξη των συνομιλιών, τη μορφή λύσης του Κυπριακού, τα ευρωτουρκικά και τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Πρόσθεσε ότι του μετέφερε την ξεκάθαρη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς μας ότι ο επιδιωκόμενος στόχος είναι να υπάρξει λύση εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
«Δεν ξεφεύγουμε από αυτό το πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι δύο πλευρές έφθασαν πολύ κοντά στην επίλυση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά», δήλωσε.
Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφέρει λύσεις στις διαφωνίες, που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η κ. Λουτ, πριν από την συνάντηση της με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Πηγή:reader.gr
ΠΗΓΗ 24h.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου