Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Τρεις κάλπες προτείνει η διάσκεψη των Προέδρων

Τρεις κάλπες προτείνει η διάσκεψη των Προέδρων
Θυελλώδης συνεδρίαση και έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης 
-  Επαφές με εκπροσώπους των κομμάτων θα έχει ο Β. Μεϊμαράκης Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διάσκεψη των προέδρων στην Βουλή για την λήψη απόφασης σχετικά με την αυριανή ψηφοφορία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία να στηθούν τρεις κάλπες στην αυριανή συζήτηση της βουλής για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημειώθηκαν έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ των προέδρων, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης .
Η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο από την Ολομέλεια με ονομαστική ψηφοφορία.
Αν τελικά στηθούν τρεις κάλπες θα αφορούν τις προτάσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ (πρόταση για άσκηση δίωξης κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου), του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (πρόατση για άσκηση δίωξης κατά των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου) και των ΑΝΕΛ (πρόταση για άσκηση δίωξης κατά των Γ.Παπακωνσταντίνου, Ευ.Βενιζέλου και κατά των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου).
Εάν στηθούν τέσσερις κάλπες θα αφορούν τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας που προτείνει η διάσκεψη των προέδρων είναι αρκετά περίπλοκη καθώς στους βουλευτές θα διανεμηθούν ψηφοδέλτια και ο κάθε βουλευτής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από την κάθε πρόταση την παραπομπή όλων ή μόνο κάποιων προσώπων για όλες ή μόνο για κάποιες από τις κατηγορίες.
Η πρόταση των προέδρων αποτελεί απλά εισήγηση, καθώς θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αύριο πριν από την έναρξη της συζήτησης θα προηγηθεί συζήτηση αλλά και ψηφοφορία επί του διαδικαστικού. Σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με εκπροσώπους των κομμάτων να συζητήσουν το θέμα της ψηφοφορίας.
Έντονες αντιδράσεις
Το θέμα έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να εξαπολύει προειδοποιητικά πυρά καταγγέλλοντας «κουκούλωμα».
Σεισμικές δονήσεις και εντός της συγκυβέρνησης με στελέχη κυρίως της ΝΔ να εκφράζουν ενστάσεις για την πρόταση παραπομπής μόνο του Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Είναι ανεπίτρεπτο να στηθούν λιγότερες κάλπες από τους ελεγχόμενους. Ισοδυναμεί με απόπειρα συγκάλυψης στα μάτια του κόσμου», δήλωσε ο κ. Αντώναρος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Είναι αδιανόητο να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία», υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και επέκρινε τον Ευ. Βενιζέλο ότι «αυτοενοχοποιείται ζητώντας τέτοιου είδους διαδικασία».

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι τυχόν απόφαση να στηθούν τρεις κάλπες θα σημαίνει ότι η υπόθεση με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ οδηγείται σε κουκούλωμα, ενώ περιέχει και τον κίνδυνο να μην παραπεμφθεί κανένας».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου