Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Το «Nautical Geo» πραγματοποιεί έρευνες ανατολικά της Κρήτης για τη χάραξη του EastMed – Η Τουρκία λέει ότι είναι «δική της» θάλασσα

Το σκάφος «Nautical Geo» με σημαία Μάλτας πραγματοποιεί έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, ανατολικά της Κρήτης για την προετοιμασία χάραξης της διαδρομής του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed.

Ο Σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε NAVTEX για τη συνέχιση των ερευνών του σκάφους «Nautical Geo».

Η Ελληνική NAVTEX αφορά επιστημονικές έρευνες από τις 16-22 Σεπτεμβρίου σε περιοχή του Καρπάθιου, του Στενού της Κάσου και ανατολικά της Κρήτης.
Δείτε στον χάρτη που βρισκόταν το ερευνητικό σκάφος το βράδυ της Πέμπτης:



Αργά την Τετάρτη το απόγευμα οι Τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX με την οποία υποστηρίζουν ότι μέρος της περιοχής που ανήγγειλε τη διεξαγωγή των ερευνών ο Σταθμός του Ηρακλείου «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020 με την επιστολή A/74/757».



Η τουρκική αναγγελία ισχυρίζεται ακόμη ότι η περιοχή εμπίπτει σε «περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και θα πρέπει όλες οι δραστηριότητες να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές».

Η Τουρκία επικαλείται το έκνομο, εξωπραγματικό και εξωφρενικό μνημόνιο που υπέγραψε με το καθεστώς του Τουρκολίβυου ισλαμιστή Φαγιέζ αλ Σαράτζ, της προηγούμενης διοίκησης της Τρίπολης της Λιβύης, της ανυπόστατης, αν και αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ, Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

Βεβαίως η ίδια θαλάσσια περιοχή βρίσκεται εντός της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει επανειλημμένα αποσαφηνίσει ότι η οριοθέτηση μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης δεν έχει επικυρωθεί, άρα δεν υφίσταται.



Σύμφωνα με το MarineTraffic το «Nautical Geo» συνέχιζε αργά χθες το βράδυ της Πέμπτης κανονικά το πρόγραμμα των επιστημονικών ερευνών του βάσει της ελληνικής NAVTEX ανατολικά της Κρήτης.

Το «Nautical Geo» βρίσκεται στο «ραντάρ» της Τουρκίας καθώς η Άγκυρα αμφισβητεί και υπονομεύει το σχέδιο κατασκευής του EAST MED, θεωρώντας ότι η χάραξη του περνά από την «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και φυσικά πρόκειται περί σχεδίου που παρακάμπτει την Τουρκία στη μελλοντική μεταφορά των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Το επόμενο διάστημα το «Nautical Geo» θα πρέπει να κινηθεί και προς ανατολικά για έρευνες νότια του Καστελόριζου, στη μη οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ, αλλά και εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, εκεί που βρίσκεται το τριεθνές σημείο συνάντησης της Ελληνικής- Κυπριακής και Αιγυπτιακής ΑΟΖ και θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος αντίδρασης που θα επιλέξει η Τουρκία. 

ΠΗΓΗ tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου