Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Η Ρωσία ενισχύει τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία, παρά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ


Η Ρωσία ενισχύει τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία, παρά το ότι αγωνίζεται να αποκρούσει τη διασυνοριακή ουκρανική εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές αποφάσισαν να μην εκτρέψουν σημαντικές δυνάμεις από τα μέτωπα στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας για να βοηθήσουν στην απόκρουση της ουκρανικής επίθεσης στην περιοχή του Κουρσκ, δήλωσε στο Bloomberg μία πηγή του Κρεμλίνου με γνώση των σχετικών συζητήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησαν σε αιτήματα του πρακτορείου για σχολιασμό.

Με το κίτρινο η ουκρανική προώθηση στην περιοχή του Κουρσκ
Με το κόκκινο τα εδάφη που έχει κατακτήσει η Ρωσία στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε την Πέμπτη τηλεοπτική συνάντηση με υπουργούς και περιφερειακούς κυβερνήτες για την κατάσταση στο Κουρσκ και τις γειτονικές παραμεθόριες περιοχές Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ. Διέταξε τους αξιωματούχους να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, τους οποίους ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κουρσκ ανέφερε σε 133.000, πρέπει να τύχουν φροντίδας, αλλά δεν είπε τίποτα για μέτρα εκδίωξης των ουκρανικών δυνάμεων από το ρωσικό έδαφος.

Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται σταδιακά στην περιοχή Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προς το Ποκρόβσκ, ένα σημαντικό κέντρο εφοδιασμού για τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι τοπικές αρχές διέταξαν αυτήν την εβδομάδα την εκκένωση των αμάχων από την πόλη.

"Η πίεση κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου στην Ουκρανία θα συνεχιστεί", δήλωσε ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, αρχισυντάκτης του περιοδικού "Russian National Defense”. "Δυνάμεις από εκεί δεν θα μετακινηθούν στην περιοχή του Κουρσκ". 

Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτραπεί από την Ουκρανία μετά την εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ, αν και είναι απίθανο να πρόκειται για στρατεύματα πρώτης γραμμής, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. "Το Κρεμλίνο μπορεί να μην βιάζεται να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή και αντ' αυτού θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στις επιθετικές επιχειρήσεις του στην ανατολική Ουκρανία", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Ίαν Ματβέεφ, ανεξάρτητο στρατιωτικό αναλυτή, θα χρειαστούν 40.000-50.000 στρατιώτες για να ανακαταλάβουν τις περιοχές στην περιοχή του Κουρσκ που κατέλαβε η Ουκρανία.

Σύμφωνα με την πηγή του Bloomberg που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο, στις επιχειρήσεις αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν κληρωτοί. Ενώ οι ρωσικές αρχές έχουν υποσχεθεί να μην στείλουν κληρωτούς να πολεμήσουν στην Ουκρανία, η ανάπτυξη στο Κουρσκ δεν θα παραβίαζε αυτή την υπόσχεση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στην περιοχή του Κουρσκ για την προστασία των συνοριακών κοινοτήτων της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιθέσεις.

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τη βορειοανατολική περιοχή Σούμι της Ουκρανίας, που συνορεύει με το Κουρσκ, για συνομιλίες με τον κορυφαίο στρατηγό του, Ολεξάντρ Σίρσκι, σύμφωνα με μια ανάρτηση την Πέμπτη στο κανάλι Telegram του Ουκρανού προέδρου. Συζήτησαν τις προωθήσεις της Ρωσίας στα ανατολικά και ο Σίρσκι ανέφερε τα βήματα για την ενίσχυση της άμυνας κοντά σε βασικά κέντρα εφοδιασμού, πρόσθεσε.

Ορισμένοι Ουκρανοί διοικητές και στρατιώτες δήλωσαν ότι η κακή εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων συμβάλλει στην απώλεια εδαφών στα ανατολικά της χώρας, μετέδωσε την Πέμπτη το Associated Press, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου