Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Donkey’ class, ο όνος εξ Αμερικής Οι φρεγάτες - «αλουμινότρατες»


‘Donkey’ class, ο όνος εξ Αμερικής

Οι φρεγάτες - «αλουμινότρατες»

 Πολλά έχουν γραφτεί και γράφονται ακόμα για τις λεγόμενες ‘φρεγάτες’ «αλουμινότρατες», που μας προωθούνε οι Αμερικανοί για το Πολεμικό Ναυτικό μας. Και στην παραλαβή των ελικοπτέρων Romeo, ρωτήθηκε για το θέμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε διαπιστευμένους αμυντικούς συντάκτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Βάση Ελικοπτέρων του ΠΝ μας, ανέφερε για την δωρεάν προοπτική απόκτησης των φρεγατών LCS. «Όταν σου χαρίζουν ένα γάιδαρο δεν τον κοιτάς στα δόντια» είπε, όταν τού επισήμαναν ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα με αυτές τις ‘φρεγάτες’.

Τη συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και των διαπιστευμένων αμυντικών συντακτών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρακολουθούσε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

Και μετά ξεκίνησε το … γαϊτανάκι των πιασάρικων τίτλων στα γνωστά μας ΜΜΕ ‘κάποιων’:

α)          φρεγάτες σκάνδαλο για το ΠΝ!

β)           μετά τα MH-60R θα εγκαινιάσει και… ένταξη LCS στο ΠΝ;

γ)           για την απόκτηση των LCS: «Μας χαρίζουν έναν γάιδαρο και τον κοιτάζουμε στα δόντια»

δ)           ανακοινώνει φρεγάτες «σκουπίδια» από τις ΗΠΑ

ε)           οι φρεγάτες - «αλουμινότρατες» αναμένονται

στ)         μόλις 600 εκατ. ευρώ θα φτάσει η «δωρεάν» παραχώρηση των αμερικανικών φρεγατών

ζ)           τις φρεγάτες που ξεφορτώνονται στις ΗΠΑ - Ζητούσαν «να βυθιστούν

η)           σκάνδαλο των  LCS

Και τα φοβερά επιχειρήματα των ‘κάποιων’ πάνε και έρχονται. Και να :

1.       Το περιοδικό Forbes που είχε προτείνει να τις... βυθίσουν προκειμένου να γλιτώσουν από τα έξοδα λειτουργίας τους!

2.       Οι ειδήσεις ότι οι LCS αποσύρονται η μία μετά την άλλη, γράφοντας αρνητικό ρεκόρ χρόνου παραμονής στον αμερικανικό στόλο!

3.       Η ετήσια έκθεση του ελεγκτικού γραφείου του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών (GAO) για το ετήσιο κόστος λειτουργίας μιας LCS κλάσης Freedom που ανέρχεται στα 42 εκατομμύρια δολάρια!

4.       Τα εξακόσια εκατομμύρια δολάρια που θα πληρώσει η Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών LCS που θα μας «δωρίζουν» οι ΗΠΑ, άρα δεν είναι τσάμπα!

5.       Κάνουν ξεστοκάρισμα κάνουν Αμερικανοί!

6.       «Φρεγάτες-καραβοφάναρα», γνωστές και ως «αλουμινότρατες» που χτίστηκαν στις ΗΠΑ από την Lockheed Martin και με πατρόν της ιταλικής Fincantieri για το Αμερικανικό Ναυτικό αλλά στην πορεία έβγαλαν του κόσμου τα  προβλήματα με αποτέλεσμα να αποσυρθούν άρον – άρον!

7.       Η νέα σύνθεση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, πλέον δεν αντιτίθεται σθεναρά στις αμερικανικές αλουμινότρατες και βλέπει θετικά την απόκτησή τους αρκεί να γίνουν ορισμένες βασικές τεχνικές διορθώσεις!

Και δεν φτάνουν αυτά. Οι ‘κάποιοι’ γνωστοί παροτρύνουν την στρατιωτική ηγεσία και ειδικότερα τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΝ, να…υψώσουν το ανάστημά τους (να σηκώσουν μπαϊράκι δηλαδή) απέναντι στη κυβερνητική απόφαση (δηλαδή απέναντι σε αυτούς που τους έδωσαν την θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα) για προμήθεια των μεταχειρισμένων LCS!

Και δεν τελειώσαμε. Οι ‘κάποιοι’ γνωστοί ισχυρίζονται ότι η γνώμη του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια είναι αντίθετη, διότι από τη πρώτη στιγμή πήρε αποστάσεις, λέει, από τη προοπτική των LCS, αντιλαμβανόμενος το πολιτικό κόστος και τα προβλήματα που υπάρχουν!. Και εξαιτίας αυτού, δημιούργησε λέει, το επικοινωνιακό αφήγημα των Constellation για να καλύψει τη προμήθεια των LCS!

Προς όλους αυτούς τους ‘κάποιους’ υπονομευτές των πλοίων αυτών:

Κύριοι, είστε πλημμελώς αδιάβαστοι και κυριολεκτικά άναυτοι. Μπορείτε όποτε θελήσετε να διαβάσετε σχεδόν τα πάντα για τα πλοία αυτά από ανοιχτές πηγές (οι Αμερικάνοι δεν κρύβουν ούτε τα λάθη τους ούτε τις αστοχίες τους) και να μάθετε, όπως τα μάθαμε και εμείς, τα πως και τα γιατί για όλα αυτά τα αδύναμα επιχειρήματα που μας παρουσιάζεται.

Αν βαριέστε ή δεν έχετε χρόνο για μεταφράσεις, μπορείτε να ανατρέξετε σε δικές μας σχετικές αναρτήσεις στο φιλόξενο Hellenic Defense Net. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερκαλύψουν όλες σας τις ανησυχίες για τα πλοία αυτά.

Και επιπλέον σας προκαλούμε να απαντήσετε στην ερώτηση: Αν δεν πρέπει να πάρουμε τα LCS τώρα σαν ενδιάμεση λύση, τι μας προτείνετε να πάρουμε, πότε και με τι κόστος; Γιατί δεν μας το λέτε ευθέως;

Και για να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας, προς όλους:

1.                   Ότι γράφουμε αφορά μόνο την άμυνά μας και όχι την πολιτική ή τα πολιτικά τεκταινόμενα.

2.                   Αν ήταν να επιλέξουμε σαν χώρα, κάποιο μεταχειρισμένο πολεμικό πλοίο για άμεση ενίσχυση του ΠΝ μας, για ενδιάμεση λύση, μέχρι να έλθουν τα καλύτερα, σίγουρα δεν θα διαλέγαμε τα LCS ανάμεσα σε άλλες διαθέσιμες μονάδες όπως σχετικά σύγχρονες φρεγάτες ή κορβέτες. Δυστυχώς, εδώ που φτάσαμε δημοσιονομικά και χρονικά και ελλείψει άλλων επιλογών, την δεδομένη χρονική περίοδο, τα LCS είναι η μόνη επιλογή μας. Αυτός είναι ο λόγος που τα υποστηρίζουμε και πιστεύουμε ότι θα βρουν το ρόλο τους μέσα στο στόλο μας.

3.                   Αν θέλετε να συνεχίσετε να γράφετε εναντίον των πλοίων αυτών, κάντε το. Δημοκρατία έχουμε, δικαίωμά σας είναι. Απλά, βάλτε κανένα σχετικό με θάλασσα και όχι …άναυτους και αδιάβαστους, γιατί…αυτογελοιοποιείστε!

4.                   Και σε τελική ανάλυση, κάντε ότι θέλετε. Θέλετε να τα βαφτίσετε ‘Donkey’ class, ο όνος εξ Αμερικής; Μια χαρά, δεν αλλάζει όμως τίποτα από την πραγματικότητα που βιώνει το ΠΝ μας με τις γριούλες πλέον, μικρές Ολλανδέζες ‘S’.

ΥΓ: Ο γράφων το παρόν και όλοι οι συνεργάτες της φιλόξενης ιστοσελίδας μας Hellenic Defense Net δεν έχουμε κάτι εναντίον οποιουδήποτε ΜΜΕ ή οποιουδήποτε αρθρογράφου, ούτε επιδιώκουμε να τους απαξιώσουμε. Οποιαδήποτε σχόλιά μας, είναι πάντα καλοπροαίρετα και σε κάποιες περιπτώσεις λίγο … σατυρικά. Πιστεύουμε δε ακράδαντα στον πλουραλισμό και την ελευθερία του γραπτού και προφορικού λόγου, πάντα στα όρια: της κοσμιότητας, σοβαρότητας, αμοιβαίου σεβασμού κάθε προσωπικότητας και φυσικά, ανθρωπιάς.

 ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου