Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Η Ισπανία εντείνει τον διπλωματικό πόλεμο με την Αργεντινή του Μιλέι: Ανακαλεί "μόνιμα" τον πρέσβη της


Η Μαδρίτη ανακάλεσε "σε μόνιμη βάση" τον πρεσβευτή της στο Μπουένος Άιρες, δήλωσε την Τρίτη ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη διαμάχη μετά τα υποτιμητικά σχόλια του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι στη Μαδρίτη κατά της συζύγου του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Αλμπάρες πρόσθεσε ότι η πρεσβεία στην Αργεντινή θα διευθύνεται από εδώ και στο εξής από τον Ισπανό επιτετραμμένο.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής είχε αποκαλέσει τη σύζυγο του κ. Σάνστεθ, Begona Gomez, "διεφθαρμένη" κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Μαδρίτη που διοργάνωσε το ακροδεξιό κόμμα Vox και στην οποία συμμετείχαν πολλοί από τους διεθνείς συμμάχους του.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι ανέμενε από τον Μιλέι να ζητήσει συγγνώμη.

Άλλοι υπουργοί καταδίκασαν επίσης την ομιλία του Μιλέι, στην οποία χαρακτήρισε τον σοσιαλισμό "καταραμένο και καρκινογόνο". Ο Σάντσεθ ηγείται του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας.

"Με τη συμπεριφορά του, ο Μιλέι έφερε τη σχέση μεταξύ Ισπανίας και Αργεντινής στην πιο σοβαρή κρίση της στην πρόσφατη ιστορία", είχε δηλώσει ο Αλμπάρες.

Ο Μιλέι δεν θα ζητήσει συγγνώμη, είχε ξακαθαρίσει εκπρόσωπός του σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι της Αργεντινής την Κυριακή. Οι Ισπανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να ανακαλέσουν τις προσβολές στις οποίες έχουν προβεί ενάντια στον αρχηγό του αργεντινικού κράτους, είχε προσθέσει.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Μιλέι έσπασε το διπλωματικό πρωτόκολλο, καθώς αρνήθηκε να συναντήσει τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε και τον Σάντσεθ και προτίμησε να προωθήσει το βιβλίο του μαζί με τον ηγέτη του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, στη συγκέντρωση του κόμματος.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου