Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Ο πατριωτισμός και η αξιοποίηση των αποστράτων στην κρατική μηχανή

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

Προσωπικά θεωρώ, όταν έτσι όπως χειρίζονται οι κάποιες, πολιτικές συνιστώσες κρίσιμα, εθνικά ζητήματα και το πώς αντιμετωπίζουν τα διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας της χώρας, όταν χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις, όπως -πατριωτικός-, -εθνικό συμφέρον-, -ελληνικός λαός-, πραγματικά οι λέξεις αυτές ατονούν.

Για εμένα προσωπικά η λέξη πατριωτικός λαμβάνει πραγματική υπόσταση, όταν στη δημόσια ζωή

υφίσταται άμεση και έμμεση εμπλοκή στελεχών των ΕΔ. Και τι εννοώ για να μην υπάρχει παρερμηνεία. Να μην θυμόμαστε τις ΕΔ μόνο όταν ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις καθημερινές ανάγκες του Έλληνα πολίτη, ούτε φυσικά να θεωρούμε ότι αποκλειστική αρμοδιότητα είναι η ασφάλεια και η περιφρούρηση της εθνικής μας ακεραιότητας, που εκ των πραγμάτων ο ρόλος αυτός είναι καθορισμένος από αρχαιοτάτων χρόνων στις Κοινωνίες των Λαών.

Αλλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά εννοώ τους απόστρατους, να έχουν ενεργό δράση ως σύμβουλοι από κόμματα μέχρι σε οτιδήποτε έχει σχέση με την ίδια την κρατική μηχανή και πόσω δε μάλλον σε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας…. Και φυσικά όχι να χρησιμοποιούνται σε ρόλους υποβοηθητικούς της κρατικής μηχανής, ώστε “όταν έρθει ο λογαριασμός”, να είναι τα εξιλαστήρια θύματα της υπόθεσης, καθώς ο προϊστάμενος της αρχής ή του δημόσιου φορέα είναι πολιτικό πρόσωπο ή εν δυνάμει πολιτικό πρόσωπο…

Δεν μπορεί ένας πολιτικός μηχανισμός και κυρίως εννοώ τα κόμματα, να κάνουν χρήση της λέξης πατριωτικός, όταν με τον τρόπο τους οριοθετούν το ρόλο και ως εκ τούτου το λόγο που πρέπει να έχουν τα στελέχη των ΕΔ μόνο σε ζητήματα εθνικής φύσης, όταν και πάλι εμμέσως πλην σαφώς παρεμβαίνουν σε αυτά ή όταν οι διάφορες άλλες Αρχές, βλέποντας κατ’ ουσίαν την στάση αυτή των πολιτικών κομμάτων, θέλουν να οριοθετήσουν τη θέση και το ρόλο των στελεχών αυτών σε συγκεκριμένα πλαίσια. Άλλωστε το τελευταίο το είδαμε με όλον αυτόν τον χαμό που έγινε με την παρουσία αποστράτων σε τηλεοπτικούς σταθμούς για τον Πόλεμο στην Ουκρανία..

Και όχι, το να πολιτεύονται κάποιοι απόστρατοι, αυτό δεν είναι πανάκεια αφενός, αφετέρου δεν αποδεικνύει το σεβασμό και την αναγνώριση με την επιλογή τους στα ψηφοδέλτια την προσφορά των ανθρώπων αυτών στην Κοινωνία από τα κόμματα…. Φυσικά και αποτελεί σημαντική συνθήκη, αλλά σημαντικότερη είναι η ενεργή συμμετοχή αυτών των ανθρώπων σε θεσμικά όργανα που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα τής Κοινωνίας.

Ο Κολοκοτρώνης, ο Μιαούλης, ο Κανάρης, ο Κουντουριώτης, για να μην πούμε για την τελείως διαφορετική διάσταση του ρόλου του Πλαστήρα και του Παπάγου στην ελληνική Κοινωνία, είχαν ενεργό ρόλο στο νέο Κράτος και εννοούμε στη διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτειακών δομών. Και αν και το έχουμε ξαναπεί, αλλά είναι καλό να το ξαναλέμε για να αποφεύγονται παρερμηνείες που τελευταία έχουν εσκεμμένα καταντήσει και δούρειος ίππος.

Το Σύνταγμα είναι πολύ συγκεκριμένο και ο θεματοφύλακάς του είναι οι ΕΔ. Αυτό ωστόσο είναι τελείως διαφορετικό από όλο το παραπάνω. Καθώς αν θέλουμε να κάνουμε πραγματική τομή και να επανεκκινήσουμε αυτό που λέγεται Ελλάδα, οφείλουμε να φύγουμε από τα σύνδρομα που τεχνηέντως οι διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί δημιούργησαν, και να αξιοποιηθούν στο έπακρο στελέχη των ΕΔ που γνωρίζουν τι σημαίνει διαχείριση και διοίκηση.

Και θα μου επιτραπεί η φράση, ο τελευταίος των ΕΔ σε θέματα διαχείρισης και διοίκησης, ο πρώτος από τους άλλους χώρους και τομείς της δημόσιας ζωής και δράσης.

Και θα πω και κάτι….Τη διοίκηση με ο,τι συνεπάγεται η λέξη αυτή, και πόσω δε μάλλον με ο,τι έχει σχέση με το ίδιο το Κράτος, είναι τελείως ανεύθυνο να αντιμετωπίζεται ως χώρος τοποθέτησης ημετερων, μείωσης της ανεργίας, πολιτικό θερμοκήπιο κτλ κτλ..

Οπότε, είναι επιβεβλημένο να αξιοποιηθούν απόστρατοι στη δημόσια μηχανή του Κράτους σε θέσεις νευραλγικές, αν η κρατική μηχανή θέλει να κάνει τομές. Και φυσικά η Κρατική Μηχανή να αξιοποιήσει άτομα που έχουν αφήσει υστεροφημία, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά έφτασαν στην ιεραρχία των ΕΔ.

 *Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΑΠΘ (Νομικής Σχολής και Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ), Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

ΠΗΓΗ armynow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου