Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Ο Πούτιν θα είναι έξαλλος με την Φινλανδία, αλλά… επωφελείται

 

«Σιγοψηνόταν» εδώ και καιρό, και κανένας δεν απόρησε όταν το πρωί της Πέμπτης η ηγεσία της Φινλανδίας ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προχωρώντας σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην πολιτική ουδετερότητάς της. Αναμένεται να ακολουθήσει στον ίδιο δρόμο η Σουηδία.

Στις πρώτες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, η Μόσχα φαίνεται να «μεταφράζει» ως απειλή την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ένα πράγμα που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι έξαλλος, σχολιάζει το BBC, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ δεν άρεσε ποτέ στον Ρώσο ηγέτη, ούτε ή η επέκτασή του προς τα ανατολικά.

Ένας από τους λόγους που επιτέθηκε άλλωστε στην Ουκρανία στην αρχή, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές, ήταν επειδή ανησυχούσε ότι ήθελε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, ο πόλεμος φαίνεται να οδηγεί σε μια πολύ διευρυμένη συμμαχία. Κάτι που αν και ήταν ο φόβος του Πούτιν, σήμερα θα λειτουργήσει ιδανικά επιβεβαιώνοντας το αφήγημά του προς τον ρωσικό λαό, συνεχίζει το BBC. 

Είναι αναπόφευκτο ότι ο Πούτιν θα το χρησιμοποιήσει αυτό ως δικαιολογία για να πει στον ρωσικό λαό ότι δέχεται ολοένα και περισσότερες επιθέσεις από τη Δύση. Το έχουμε ακούσει από πολιτικούς, ειδήμονες, τηλεοπτικούς παρουσιαστές και τον ίδιο τον Πούτιν τις τελευταίες εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ διεξάγει πόλεμο δια αντιπροσώπου στην Ουκρανία.

Το έχει πει πολλές φορές, το είπε χθες, το επανέλαβε και σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είπε σήμερα ότι οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας κλιμάκωσαν ουσιαστικά αυτή τη σύγκρουση και αυξάνουν την απειλή να μετατραπεί σε άμεση αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και πυρηνικό πόλεμο.

«Η Μόσχα ξέρει τι κάνει. Γνωρίζει ότι ο ρωσικός λαός θα ανταποκριθεί στις κατηγορίες του ότι το ΝΑΤΟ είναι πραγματικά ο εχθρός και ότι ο Πούτιν δεν είχε άλλη επιλογή από το να εισβάλει στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί τη Ρωσία ενάντια στη Δύση», αναφέρει το BBC.

naftemporiki.gr

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου