Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Σαμαράς προς Ε.Ε: «Κάντε αυτό που δεσμευτήκατε»

Συνεχίζεται το «θρίλερ» για την εκταμίευση της δόσης. Τόσο ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του όσο και ο υπουργός οικονομικών σε δηλώσεις τους απέφυγαν να προσδιορίσουν χρονικά την ημερομηνία που θα λάβει η χώρα μας τα 31 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει προκειμένου να έρθουν τα χρήματα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ωστόσο, γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι στο «χέρι» της. Ο Πρωθυπουργός,παραμονή της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες κάλεσε τους ομολόγους του να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. «Η Ελλάδα έκανε αυτά που της ζητήθηκαν κι αυτό ομολογείται απ’ όλους. Τώρα ήλθε η ώρα των δανειστών να κάνουν κι εκείνοι αυτά που δεσμεύτηκαν. Και θα το κάνουν…» είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.


Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως η δόση θα εκταμιευτεί έγκαιρα. «Τα χρήματα της δόσης των 31 δισ. θα έλθουν έγκαιρα. Θα έρθουν στο ακέραιο και με το παραπάνω. Και για αυτό το «παραπάνω» παλεύω συνεχώς.»



Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσδιορίσει χρονικά την εκταμίευση της δόσης. «θα εξαρτηθεί από το πότε θα αποφασίσουν τα κοινοβούλια των άλλων χωρών» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας



Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τους Ζ. Μπαρόζο, Χ.Β. Ρομπάι αλλά και με τον ομόλογο του και πρόεδρο του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ. Ο στόχος είναι προφανής, να πιέσει και να πληροφορηθεί από κοντά για το πότε θα γίνει η εκταμίευση της δόσης. Παράλληλα, θα ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει για τις ψηφοφορίες που θα γίνουν στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια καθώς η επιμήκυνση θεωρείται νέο πρόγραμμα. Ένας ακόμα άγνωστος «Χ» είναι και η δημοσίευση της έκθεσης της τρόικα καθώς υπάρχει πάντα η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. για το αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται και ο Υπουργός Οικονομικών για την συνεδρίαση του Eurogroup «Σε αυτή την εκπροσώπηση της χώρας δεν θα είμαι μόνος. Θα φέρω μαζί μου την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας, τα πολύ δύσκολα μέτρα, που ψήφισε την Τετάρτη η ελληνική Βουλή. Θα έχω μαζί μου και τον πιο σημαντικό νόμο για το 2013, τον προϋπολογισμό του Κράτους. Αυτή η εθνική προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους, ο επικεφαλής του Eurogroup έδωσε προχθές τα εύσημα στη χώρα μας για τις αποφάσεις που λάβαμε. Πλέον δεν μπορεί κανείς να λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τις τηρήσαμε και με το παραπάνω».

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου