Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης από Βιέννη: Το βάρος της φύλαξης των συνόρων της ΕΕ πρέπει να επιμερίζεται δίκαια

EUROKINISSI/ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Σε εξέλιξη είναι οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του καγκελάριου της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ στη Βιέννη, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη διμερή επίσκεψη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη στη Βιέννη. Χαρακτήρισε «πολύ ουσιαστική» τη συζήτηση για το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Αυστρίας το 2020 όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την προσπάθεια να μπουν στη χώρα χιλιάδες μετανάστες από την Τουρκία. Είπε ότι όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο ήταν προάγγελος της αλλαγής στάσης της ΕΕ η οποία στη συνέχεια έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα τη φύλαξη των εξωτερικων συνόρων της. «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σε αυτή την κατάσταση, αρκεί να δει κανείς την εικόνα των ελληνικών νησιών και να τη συγκρίνει με αυτή που υπηρχε πριν από πέντε χρόνια» σημείωσε. 

«Το μήνυμα μας είναι απολύτως σαφές. Δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην ΕΕ. Αυτή είναι μια πραγματικότητα όχι μόνο για τα κράτη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά και και για αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της Ευρώπης είπε» και ευχαρίστησε την Αυστρία για τη στήριξη στο αίτημα χρηματοδότησης για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων, αναφερόμενος στον φράχτη του Έβρου. «Είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα Δυτικά Βαλκάνια και είπε ότι το φάντασμα του εθνικισμού απειλεί την ευρωπαϊκή ιδέα. «Δεν νοούνται εκπτώσεις από το κράτος δικαίου και από την τήρηση των συμφωνιών» σημείωσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την έκθεση Ντράγκι και είπε ότι για κάποια ευρωπαϊκά κοινά αγαθά θα πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί και να δούμε πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από άλλους πόρους πέραν των εθνικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τόλμηρο κείμενο» την έκθεση Ντράγκι σε μια περίοδο που η Ευρώπη μένει πίσω στην ανταγωνιστικότητα. Είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της. «Η Ελλάδα ουδέποτε ωφελήθηκε από το μέρισμα ειρήνης μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου» και τόνισε 

Ο καγκελάριος της Αυστρίας είπε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. «Όταν η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα προστατεύει και τα σύνορα της Αυστρίας» είπε ο κ. Νεχάμερ και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προσθέτοντας ότι η χώρα του έδωσε στήριξη την περίοδο του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος από την Αυστρία. «Θα ταχθώ υπέρ της στήριξης της Ελλάδας σε αυτό το θέμα. Εξυπηρετεί την κοινή ασφάλεια και είναι ανάγκη να στηρίξουμε τις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα» σημείωσε. 

Ο καγκελάριος της Αυστρίας μίλησε για την πολιτική ασύλου και είπε ότι η χώρα του κατάφερε να μειώσει κατά 90% την παράνομη μετανάστευση. «Το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται περισσότερα μέτρα» υπογράμμισε ο καγκελάριος. 

Ο καγκελάριος της Αυστρίας είπε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί και λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Για τα Βαλκάνια, ο Καρλ Νεχάμερ μίλησε για τα κοινά συμφέροντα της χώρας του με την Ελλάδα. «Είμαστε γεφυροποιοί όταν πρόκειται να φέρουμε τα δυτικά Βαλκάνια κοντά στην ΕΕ» είπε και αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ρωσίας και της Κίνας να επηρεάσουν τις χώρες της περιοχής.

Δείτε live τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελάριου της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ:


ΠΗΓΗ https://tomanifesto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου