Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Σύνοδος ΥΠΕΝ: Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στο αέριο - Προς μέτρα για ρευστότητα και υπερκέρδη

 

Οι υπουργοί είπαν ότι «χρειάζεται επιπλέον δουλειά» για τη θέσπιση πλαφόν στο φυσικό αέριο φοβούμενοι σε κάποιο βαθμό τα αντίποινα της Μόσχας

Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο και πολύ περισσότερο στο ρωσικό, ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, που απειλείται με έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες της σύγχρονης ιστορίας της. 

Η πρόταση για πλαφόν μόνο στο εισαγόμενο ρωσικό αέριο απορρίφθηκε, καθώς ένα μπλοκ χωρών - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - αντιτάχθηκαν στην επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο με ορατό τον κίνδυνο των αντιποίνων από την Μόσχα (πολύ περισσότερο καθώς η Ελλάδα λαμβάνει μέχρι σήμερα κανονικά αέριο από τη Ρωσία μέσω του Turkstream). 

Αντίθετα, όπως σημειώνει και το Bloomberg, οι υπουργοί συζήτησαν την πρόταση που στήριξε και η Ελλάδα, να οριστεί ένα γενικό πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου από κάθε πηγή, με σκοπό να περιοριστούν οι τιμές όλων των εισαγωγών -- όχι μόνο αυτών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η», η πρόταση αυτή - της επιβολής ενός γενικού πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου - συγκέντρωσε 15 «ΝΑΙ» από τα 27 κράτη μέλη με την Γερμανία ως 16η να συμφωνεί αλλά με προϋποθέσεις. 

Μετά από αυτή την διελκυστίνδα, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, «needed more work» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg. 

Ρευστότητα και υπερκέρδη

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει έκτακτα μέτρα για να ενισχυθεί η ρευστότητα των εταιρειών ενέργειας που δοκιμάζονται από την κρίση, με στόχο να αποφευχθούν και χρεοκοπίες, ενώ ζήτησε και έκτακτα μέτρα για να αποκόψει τη σχέση μεταξύ των ακριβών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης μέτρα για την άντληση των υπερκερδών  των ενεργειακών εταιρειών, ενώ δεν υπήρξαν αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα υποχρεωτικής μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος. 

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες δεν υπήρξαν συγκεκριμένα νέα μέτρα για την κατανάλωση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, ενώ η πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου -και όχι μόνο του ρωσικού- χρειάζεται επιπλέον συζήτηση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Μετά τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών στην επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, σε κάποιο βαθμό λόγω του φόβου για αντίποινα της Μόσχας – υπήρξε κάποια συζήτηση για μία προσπάθεια να υπάρξει όριο στις τιμές όλων των εισαγωγών αερίου, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Τελικά, οι υπουργοί είπαν ότι «χρειάζεται επιπλέον δουλειά» για την ενδεχόμενη θέσπιση αυτού του μέτρου.

ΠΗΓΗ https://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου