Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ταγίπ Ερντογάν: Διπλωματία του τρανζίστορ

Όσο στιβαρή και αν είναι η εξωτερική πολιτική μίας χώρας, παράλληλα επείγει να πλαισιώνεται από ένα αποτελεσματικό δίκτυο δημόσιας διπλωματίας

Το 1974 είχε ξεσπάσει μεταξύ των κυπριακών ραδιοφώνων μία τρόπον τινά διαμάχη. Τα μεν παίζανε ένα τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη στα τουρκικά «Σε περίμενα, αλλά δεν ήρθες», ενώ ο παράνομος ραδιοσταθμός «Μπαϊράκ» μετέδιδε το τραγούδι του Ουμίτ Κοσκούν «Μπορώ να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ», που τραγουδούσαν οι τούρκοι στρατιώτες κατά την εισβολή στο νησί και ήταν η πληρωμένη απάντηση στο πρώτο.

Σαράντα οχτώ χρόνια μετά ο Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει τον στίχο-ευθεία απειλή σε ανοιχτή εκδήλωση στην Σαμψούντα το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου με αφορμή τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος μεταφράζει και ερμηνεύει τα λόγια του τούρκου προέδρου την επομένη δημόσια στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Τονίζει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη συμπεριφορά, αλλά ότι η Άγκυρα κινείται διαρκώς σε ρυθμούς απειλών για επανάληψη του ’22 και του ’74 εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023 και εν μέσω διεθνών δημοσιευμάτων για χρεοκοπία της χώρας.

Ο προσδιορισμός του στίχου στο σωστό πλαίσιο δείχνει να είναι και εκείνη που ξεκλείδωσε τον διεθνή Τύπο και τη συντηρητική ΕΕ που μέχρι τώρα εξαντλούταν στο γερμανικής εμπνεύσεως «Βρείτε τα». Από εκεί που η ελληνική εξωτερική πολιτική πάλευε να στρέψει το ενδιαφέρον της Ευρώπης στον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα του Ερντογάν, η γαλλική Figaro γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε «μια φόρμουλα που χρησιμοποιούσε συχνά, όταν αναφερόταν σε έναρξη επιχείρησης στη Συρία», ενώ το Reuters θυμάται και άλλες δηλώσεις του τούρκου προέδρου, όπως ότι η Τουρκία είναι έτοιμη «να κάνει ό,τι χρειάζεται όταν έρθει η ώρα».

Ακολουθεί ομοβροντία καταγγελιών. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, την Δευτέρα καταγγέλλει ότι «οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν». Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή της στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό της δηλώνει ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και υπενθυμίζει τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής με την Ελλάδα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αφήνει κανένα περιθώριο: «Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται».

Ο Νίκος Δένδιας αποστέλλει επιστολές σε ΟΗΕ, EE, ΝΑΤΟ για τις τουρκικές απειλές, απαντά ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί νεοοθωμανικά νταηλίκια και αυτή τη φορά δεν είναι μόνος.

Οι συγκυρίες αναδεικνύουν ότι όσο στιβαρή και αν είναι η εξωτερική πολιτική μίας χώρας, παράλληλα επείγει να πλαισιώνεται από ένα αποτελεσματικό δίκτυο δημόσιας διπλωματίας με μήτρες αναπαραγωγής και διάχυσης των εθνικών θέσεων της Ελλάδος. Έτσι ώστε η τουρκική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση να πέφτει στο κενό.

ΠΗΓΗ huffingtonpost

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου