Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Διπλωματικός πυρετός στον ΟΗΕ: Το bullying από την Τουρκία και η αντεπίθεση της Ελλάδας

 Αλεξία Τασούλη 

Συνεργάτες του εισηγήθηκαν να αφήσει αυτή τη φορά στην άκρη τη διπλωματική γλώσσα και να είναι η απάντηση του πολύ σκληρή.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παρενοχλήσεις, δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από καμία χώρα, μετέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του από τους ομογενείς και το ελληνοαμερικανικό λόμπι με αφορμή την επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους κατά τη διάρκεια του δείπνου και να τους ευχαριστήσει για τη δουλειά που κάνουν για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων. Το ελληνοαμερικανικό λόμπι έχει καταφέρει πολλές επιτυχίες, με τελευταίο την απόφαση του State Department να άρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Καθόλου τυχαία λοιπόν, στο κεντρικό τραπέζι του δείπνου βρισκόταν ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης.

Στην ελληνική αποστολή επικρατεί προβληματισμός, μεγάλος προβληματισμός θα έλεγα για το μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Ταγίπ Ερντογάν, με τη στάση του. Διότι, όπως εξηγούσαν διπλωματικές πηγές, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και ένα πολύ θερμό επεισόδιο.

Ξένοι αναλυτές πάντως καταγράφουν και εκείνοι το ερώτημα, αν πρόκειται για ένα ανατολίτικο παζάρι όλη αυτή η στάση που κρατά, με στόχο την άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ ή αν όντως η στενή σχέση με τον Πούτιν, στον οποίο δίνει και μία οικονομική διέξοδο καθώς δεν εφαρμόζει κυρώσεις, οδηγεί την Τουρκία σε άλλες, εκτός ΝΑΤΟ, συμμαχίες.

Προς το παρόν η προσοχή είναι εστιασμένη στην ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή από το βήμα του ΟΗΕ. Συνεργάτες του εισηγήθηκαν να αφήσει αυτή τη φορά στην άκρη τη διπλωματική γλώσσα και να είναι η απάντηση του πολύ σκληρή. Διότι κατά κοινή παραδοχή έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα νερά με την Τουρκία, γι’ αυτό και η Αθήνα παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή τις διπλωματικές κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ώρες στη Νέα Υόρκη.

Διότι ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ιδιαίτερα κινητικός, κάνει πολλές επαφές, πολλές διμερείς συναντήσεις. Επέλεξε μάλιστα να δει ένα σημαντικό αριθμό ξένων ηγετών σε ευρωπαϊκό έδαφος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι δεν κατάφερει να συναντηθεί σε διμερές επίπεδο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπαιντεν.

Με ύφος αλαζονικό, όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα επιθυμούσε να έχει μια συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του όσο θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, απάντησε: «Για ποιον λόγο να συναντηθώ; Αν εκείνος είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι Ερντογάν».

Πάντως μέχρι και την σύζυγό του, Εμινέ επιστράτευσε στη διπλωματία της κουζίνας, η οποία έξω από τα Ηνωμένα Έθνη είχε στήσει ένα πάγκο με παραδοσιακά τουρκικά εδέσματα και καλούσε τις συζυγούς των ξένων ηγετών να τα δοκιμάσουν.

ΠΗΓΗ newsbomb

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου