Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

S&P: Υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ την αξιολόγηση του EFSF

Η Standard & Poor΄s Ratings Services υποβάθμισε σήμερα κατά μία βαθμίδα την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ΄AAA΄ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο ΄AA+΄, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ΄A-1+΄.

Την ίδια στιγμή ο οίκος απομάκρυνε την αξιολόγηση από το καθεστώς CreditWatch όπου είχε τοποθετηθεί στις 6 Δεκεμβρίου του 2011 με αρνητικές προοπτικές . Το outlook είναι αναπτυσσόμενο (developing).

Η S&P επικαλείται για την απόφαση της την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Γαλλίας και της Αυστρίας σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄ προηγουμένως με το outlook να είναι αρνητικό.


Όπως επισημαίνει η S&P, μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας και της Αυστρίας, οι τίτλοι χρέους που έχουν ήδη εκδοθεί από το EFSF δεν στηρίζονται πλήρως μέσω εγγυήσεων από τις χώρες-εγγυητές του Ταμείου με αξιολόγηση ΄AAA΄ σύμφωνα με τα κριτήρια της.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας και της Αυστρίας οι χώρες που διατήρησαν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ είναι οι Φινλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία.

Η S&P σημειώνει παράλληλα ότι δεν υπάρχουν οι πιστωτικές αναβαθμίσεις που θα αντιστάθμιζαν την μειωμένη όπως αναφέρει πιστοληπτική ικανότητα των εγγυητών του EFSF και των χρεογράφων που στηρίζουν τις εκδόσεις του EFSF.

"Σε αυτό το πλαίσιο μειώνουμε σε AA + την πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη (EFSF) καθώς και τις βαθμολογίες στις εκδόσεις τους μακροπρόθεσμου χρέους του", αναφέρει ο οίκος.

Το developing outlook αντικατοπτρίζει την πιθανότητα για αύξηση ή νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης στα επόμενα δύο χρόνια.

Η S&P σημειώνει τέλος ότι τα μέλη του EFSF ενδεχομένως να εξετάζουν ήδη επιλογές για πιστωτικές αναβαθμίσεις και προσθέτει ότι εφόσον το EFSF υιοθετήσει τέτοιες αναβαθμίσεις και η ίδια διαπιστώσει ότι οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ταμείου υποστηρίζονται πλήρως από εγγυήσεις από τους εγγυητές με αξιολόγηση ΑΑΑ θα αναβάθμιζε πιθανότατα και πάλι την αξιολόγηση του EFSF σε AAA.

Αντίθετα, αν καταλήξει ότι δεν αναμένονται αναβαθμίσεις αναμένεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση του outlook σε αρνητικό.

Juncker: Επαναξιολόγηση των ταμείων διάσωσης μέχρι τον Μάρτιο

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επαναξιολογήσουν τη δανειοδοτική ικανότητα των μηχανισμών διάσωσης της Ευρωζώνης μέχρι τον Μάριο, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker μετά την ανακοίνωση της S&P για την υποβάθμιση του EFSF.

"Η επάρκεια του συνολικού ανώτατου ορίου δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στα 500 δισ. ευρώ θα αξιολογηθεί εκ νέου έως το Μάρτιο του 2012", αναφέρει ο Juncker σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνει εξάλλου ότι η απόφαση της S&P δεν θα μειώσει τη δανειοδοτική ικανότητα του EFSF και το Ταμείο διαθέτει επαρκή μέσα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Regling του EFSF: Δεν μας επηρεάζει η υποβάθμιση της S&P

Η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από τη Standard and Poor΄s δεν επηρεάζει τη δανειοδοτική ικανότητα του Ταμείου, αναφέρει ο επικεφαλής του EFSF.

"Η υποβάθμισε σε ΄AA+΄ από ένα οίκο δεν πρόκειται να μειώσει την δανειοδοτική ικανότητα των 440 δισ. ευρώ του EFSF", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Klaus Regling, απαντώντας στην υποβάθμιση της S&P.

Πρόσθεσε ότι το EFSF "διαθέτει επαρκή μέσα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο των υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών προγραμμάτων προσαρμογής" μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο μόνιμος μηχανισμός της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τον Ιούλιο του 2012.

Γερμανία: Δεν χρειάζεται να γίνει κάποια ενέργεια για το EFSF

Η γερμανική κυβέρνηση επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες από την απόφαση της  Standard & Poor΄s Ratings Services να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

"Όπως έχει σημειωθεί και στο παρελθόν, δεν χρειάζεται η ανάληψη δράσης για το EFSF", δήλωσε ο Martin Kotthaus εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.

Πρόσθεσε πάντως ότι "το θέμα της υποβάθμισης σίγουρα θα παίξει κάποιο ρόλο κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin στις 23 και 24 Ιανουαρίου".

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου