Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Συμμάχους σε Δαμασκό και Μόσχα ψάχνουν οι Κούρδοι της Συρίας - Σε ανατροπή των ισσοροπιών στη Συρία οδηγεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα.

Σε ανατροπή των ισσοροπιών στη Συρία φαίνεται πως οδηγεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, εγκαταλείποντας τους επί χρόνια σύμμαχους της Ουάσινγκτον Κούρδους της Συρίας.
Το πράσινο φως που άναψε στην Τουρκία ο Λευκός Οίκος φαίνεται πως αφήνει χώρο για νέες συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή. Κούρδοι αξιωματούχοι ενδέχεται να ξεκινήσουν συνομιλίες τόσο με τη Δαμασκό όσο και με τη Ρωσία για να καλύψουν ένα «κενό ασφαλείας» σε περίπτωση πλήρους απόσυρσης των δυνάμεων των ΗΠΑ από την τουρκική συνοριακή περιοχή, δήλωσε αξιωματούχος της συριακής κουρδικής κυβέρνησης.

«Αν η Αμερική εγκαταλείψει την περιοχή και ειδικά την περιοχή των συνόρων, εμείς ως διοίκηση και ως SDF, θα αναγκαστούμε να μελετήσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές», τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο Badran Jia Kurd των συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας.
«Τότε μπορούμε να διεξάγουμε συνομιλίες με τη Δαμασκό ή τη ρωσική πλευρά για να γεμίσουμε το κενό ή να εμποδίσουμε την τουρκική επίθεση, να υπάρξουν συναντήσεις και επαφές σε περίπτωση κενού», όπως δήλωσε.
Υπενθυμίζεται ότι το SDF κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ ότι «καταστρέφουν την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία» και προειδοποίησαν ότι ενδεχόμενη τουρκική επέμβαση θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση του ΙΚ. Παράλληλά δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην αλ Καχτανίγια, μια συριακή πόλη οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι Κούρδοι και βρίσκεται στη μεθόριο με την Τουρκία, καταγγέλλοντας την απόσυρση των ΗΠΑ από την περιοχή.

Μόσχα: Δεν είχαμε ενημερωθεί από τις ΗΠΑ ή την Τουρκία για την αποχώρηση των δυνάμεων

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Τουρκία σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ να αποσύρουν στρατεύματα από τη βορειοανατολική συνοριακή περιοχή της Συρίας πριν από μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.
Η Ρωσία, ένας στενός σύμμαχος του Προέδρου της Συρίας έχει αναδειχθεί ως ηγέτιδα δύναμη-«παίκτης» στη Συρία για περισσότερο από οκτώ χρόνια εμφυλίου πολέμου και έχει ανοικτά δηλώσει ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλες τις εξωτικές δυνάμεις.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα δεν είχε προηγουμένως προειδοποιηθεί. «Όχι, κανείς δεν μας ενημέρωσε», είπε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
Πρόσθεσε ότι μένειο να αποδειχθεί πόσοι στρατιώτες των ΗΠΑ θα αποσυρθούν στην πραγματικότητα. Επίσης σημείωσε ότι και στο παρελθόν υπήρχαν δηλώσεις των ΗΠΑ σχετικά με αποσύρσεις στρατευμάτων, όπως δεν είχαν οδηγήσει σε συγκεκριμένη δράση.

Όχι και από την Τεχεράνη στη τουρκική επιχείρηση

Στις διεθνείς αντιδράσεις ενάντια στην επικείμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρεια Συριά προστέθηκε και το Ιράν.
Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωσή του τονίζει  ότι παρακολουθεί τις «ανησυχητικές ειδήσεις για το ενδεχόμενο να εισέλθουν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας και πιστεύει ότι η επέλευση μιας τέτοιας ενέργειας όχι μόνο δεν θα τερματίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια αλλά θα οδηγήσει σε εκτεταμένες υλικές και ανθρώπινες ζημίες».
Σε αυτή τη βάση, το Ιράν «είναι ενάντια σε κάθε είδους πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Απάντηση Άγκυρας στις απειλές Τραμπ 

Την ίδια στιγμή, αφού άφησε το πεδίο ελεύθερο για μια τουρκική επέμβαση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία ο Αμερικανός πρόεδρος, υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας αλλά και του κόμματός του, έκανε ένα βήμα προς τα πίσω χθες, προειδοποιώντας την Τουρκία να μην κάνει κάτι «εκτός ορίων».
«Αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη σπουδαία και ανυπέρβλητη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξολοθρεύσω την οικονομία της Τουρκίας», ανέφερε ο Τραμπ σε tweet του.
Απαντώντας σε αυτές τις προειδοποιήσεις, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι απέρριψε σήμερα τις αμερικανικές «απειλές». «Το μήνυμά μας προς τη διεθνή κοινότητα είναι ξεκάθαρο. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που συγκινείται από τις απειλές», τόνισε από την Άγκυρα.
Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός της χώρας έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του «ενόψει μιας επιχείρησης» στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες θεωρούνται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα.
Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του Τούρκου ομόλογού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος έκανε την έκπληξη την Κυριακή το βράδυ ανακοινώνοντας την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή και φάνηκε να δίνει το πράσινο φως σε μια τουρκική επιχείρηση.
«Έχει έρθει η ώρα να βγούμε από αυτούς τους γελοίους και ατελείωτους πολέμους, πολλοί από τους οποίους είναι μεταξύ φυλών, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας σπίτι», έγραψε στο Twitter νωρίς χθες Δευτέρα το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η απόφασή του όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που συχνά υπερασπίζεται τον Τραμπ, του ζήτησε «να αναθεωρήσει» την απόφασή του για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει «καταστροφή».
Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις από την τουρκική επέμβαση στη Συρία και να υποβαθμίζουν την απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων από τη συριακή μεθόριο: πρόκειται για περίπου πενήντα ως εκατό στρατιωτικούς που απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι, εξήγησε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η υπόλοιπη διεθνή κοινότητα επίσης προειδοποίησε για τις επιπτώσεις μιας τουρκικής επέμβασης, μετά την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι «προετοιμάζεται για το χειρότερο» στην περίπτωση που ξεσπάσει νέα ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.
Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία «να αποφύγει μια πρωτοβουλία» που θα βλάψει τη μάχη κατά του ΙΚ.
Την ίδια ώρα το Ιράν εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ «ζήτησε τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας» της Συρίας.
Εξάλλου οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Φωτογραφία: Reuters

ΠΗΓΗ thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου