Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Βίντεο-ντοκουμέντο των Ολλανδών που δείχνει την κατάρριψη του drone των Χούθι από την φρεγάτα Ψαρά: Πώς έγινε η φοβερή επιχείρηση στον Κόλπο του Άντεν [video]


Στοχοποιημένο drone των Χούθι από πολεμικό πλοίο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ. Πηγή: Χ ASPIDES

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το βίντεο που δημοσίευσε το Ολλανδικό Πολεμικό Ναυτικό από την κατάρριψη Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος, το οποίο είχε βληθεί από την φρεγάτα ΨΑΡΑ του Ελληνικού  Πολεμικού Ναυτικού, στον Κόλπο του Άντεν.

Το “προφιλ” της πτήσης στα τελευταία 55 δευτερόλεπτα, δείχνει ότι το drone είναι εκτός ελέγχου. Παίρνει και χάνει ύψος ανά δευτερόλεπτο μέχρι που στο τέλος συνετρίβη στην θάλασσα αφήνοντας έντονο καπνό.

Στην ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Ναυτικό επισημαίνει ότι υπήρξε προειδοποίηση προς την φρεγάτα ΨΑΡΑ μέσω του Ολλανδικού πλοίου, γενικής υποστήριξης, για τα τέσσερα drones που είχαν εκτοξευτεί από το έδαφος της Υεμένης.

Το Karel Doorman, πλοίο γενικής υποστήριξης των Ολλανδών μετέχει στην επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” ενώ ο εν πλω Διοικητής για το εξάμηνο αυτό είναι Ολλανδός και επιβαίνει στην ελληνική φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Ο Αξιωματικός παρέμεινε στο ελληνικό πλοίο μετά την επίσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει ο υπουργός Εθνικής άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και ο Ύπατος αρμοστής Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζεπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή ήταν η πρώτη φορά που τα όπλα της φρεγάτας ΨΑΡΑ «μίλησαν» στον κόλπο του Άντεν.

Η κατάρριψη των drones έγινε παράλληλα. Το ένα χτυπήθηκε με το πυροβόλο των 5 ιντσών και το δεύτερο με το νέο antidrone σύστημα που τοποθετήθηκε στην φρεγάτα πριν τον απόπλου της από την Σαλαμίνα και αποτελεί προιόν έρευνας και ανάπτυξης της ΕΑΒ.

Το περιστατικό ξεκίνησε περίπου στις 3 τα ξημερώματα και ο συναγερμός ολοκληρώθηκε μια ώρα μετά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το εμπορικό πλοίο που συνόδευε το ΨΑΡΑ ήταν κυπριακών συμφερόντων, σημαίας Παναμά και πριν διέλθει από το Σουέζ είχε εξυπηρετηθεί σε λιμάνι του Ισραήλ.

Το εμπορικό είχε παραληφθεί βόρεια από το Τζιμπουτί και η κατεύθυνση ήταν, ανατολικά, προς τον κόλπο του Άντεν και το Ομαν.

Στην επικίνδυνη ζώνη όλα τα συστήματα είχαν ενεργοποιηθεί, εντόπισαν τα τέσσερα συνολικά drone και ακολούθησε η εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής που διέπουν την ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ.

Ο Έλληνας υπουργος απευθυνόμενος προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου το Σάββατο είπε «Γνωρίζω πολύ καλά ότι σας έχουμε στείλει σε μια ζώνη κινδύνου. Σε λίγο θα αποπλευσεται και θα συνοδεύσετε εμπορικό πλοίο στην επικίνδυνη περιοχή».

Λίγες ώρες μετά και αφού η φρεγάτα είχε ξεκινήσει την αποστολή της έγινε το περιστατικό με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη των Χουθι.

Ως σήμερα οι ΑΣΠΙΔΕΣ έχουν συνοδεύσει πάνω από 170 εμπορικά πλοία και έχουν καταστρέψει 100 απειλές που έχουν εκτοξευτεί από το έδαφος της Υεμένης .

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου