Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ. Θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα μέρη.


Οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ.

Θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα μέρη.  Δεν είναι μια σειρά άρθρων για το τι οπλικά συστήματα χρειαζόμαστε. Είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη, στην οποία έχω συμπεριλάβει όλους τους συνδέσμους από την παρουσίαση –ανάλυση των οπλικών συστημάτων που έχω κάνει. Αναφέρω τις άγνωστες δυνατότητες των οπλικών συστημάτων, για την διασύνδεση τους με άλλα οπλικά συστήματα και το αναλογιστικό κόστος της κάθε μιας πρότασης.

Μέρος πρώτο.
Υπάρχουν οπλικά συστήματα που μπορούν να τοποθετηθούν σε πολλές πλατφόρμες, προσφέροντας δεκάδες λύσεις για την ενίσχυση των ΕΔ. Δυστυχώς όλα αυτά αγνοούνται από τους αρμόδιους στο ΥΠΕΘΑ, αν δεν τους τα αναφέρουν κατά τις συναντήσεις οι εκπρόσωποι των εταιριών και δεν τα λένε τα διαφημιστικά φυλλάδια.

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος.
Συνεχώς ανακαλύπτω στις κατ ιδίαν συζητήσεις, πως τα στελέχη των ΕΔ αγνοούν τις δυνατότητες των οπλικών συστημάτων. Μου αναφέρουν σε Προσωπικά μηνύματα στο Χ πως από εσάς τα μαθαίνουνε και δεν τα λένε όλα αυτά τα άλλα αμυντικά ΜΜΕ.


Δεν είμαι εδώ για να κρίνω κανέναν αλλά για να πω αλήθειες για τα οπλικά συστήματα.
Χρειαζόμαστε στις ΕΔ: ραντάρ, πυροβόλα και πυραύλους για αντιαεροπορικά συστήματα, πλοία, αεροδρόμια, νησιά, αυτοκινούμενα συστήματα, ραντάρ GCA αεροδρομίων, ραντάρ επιτήρησης, ραντάρ και συστήματα άμυνας νήσων και προσβολών με πυραύλους πλοίων. 


Θα εξετάσουμε πως όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν μαζί και να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια πυροβόλα, ραντάρ και πυραύλους και για τους τρεις κλάδους των ΕΔ. Οι μεγάλοι αριθμοί των συστημάτων που θα παραγγείλουμε θα μας δώσουν χαμηλότερες τιμές, συμπαραγωγές, αφθονία ανταλλακτικών, ένα σύστημα υποστήριξης των συστημάτων με ένα κέντρο επισκευών και όχι πολλά διαφορετικά.


Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι η τεχνογνωσία που θα αποκτήσουμε και η  λειτουργικότητα παρόμοιων συστημάτων με την ευκολία διασύνδεσης μεταξύ τους.

Στρατός ξηράς αντιαεροπορικά συστήματα.

IRIS-T SLS MKIII η έκδοση του εκτοξευτή αντιαεροπορικών πυραύλων μικρής εμβέλειας,  τοποθετημένο σε τροποποιημένο θωρακισμένο GDELS Eagle V 6 σασί 6×6. Το σύστημα έχει δυνατότητα να πάρει τρεις διαφορετικές εκδόσεις ραντάρ, δυο από αυτές μας ενδιαφέρουν.

 Η έκδοση με το ραντάρ GIRAFE 1X και η έκδοση με τα δυο ραντάρ SPEXER 2000D MKIII. 

Giraffe 1X το ραντάρ που μπαίνει σε πλοία, αντιαεροπορικά συστήματα, ευέλικτες πλατφόρμες και βλέπει drones.

 https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/06/giraffe-1x-drones.html

Η διαμόρφωση All-in-One σημαίνει ότι μια πλατφόρμα φιλοξενεί έναν εκτοξευτή πυραύλων αναχαίτισης IRIS-T/TCV (Infra-Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled) τεσσάρων εμπορευματοκιβωτίων με βεληνεκές 12 km και οροφή 6.000 m. που είναι ικανό να καταπολεμά εναέριους στόχους στη λειτουργία αυτοκαθοδήγησης πριν (Lock-On Before Launch, LOBL) και μετά την εκτόξευση πυραύλων (Lock-On After Launch, LOAL) και είναι εξοπλισμένο με ασφάλεια προσέγγισης και πρόσκρουσης. 


Σχεδιάστηκε για να ανιχνεύει πολλούς εναέριους στόχους, όπως ρουκέτες, όλμους και βλήματα πυροβολικού (C-RAM) και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV).

Μια έκδοση του συστήματος ελέγχου πυρός Airbus Defense Fortion IBMS-FS χρησιμοποιήθηκε ως σύστημα διοίκησης και ελέγχου (C2). Έχει δυο κονσόλες μέσα στο θωρακισμένο 6Χ6 και μπορεί να πάρει αυτόνομο πύργο με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών ή εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών. 

Το ραντάρ Giraffe 1X έχει εμβέλεια 75 χιλιόμετρα με βάρος 150 κιλά. Μπορεί να μεταφέρει τα δεδομένα των στόχων σε ένα αντιαεροπορικό σύστημα, με πυροβόλο των 40 χιλιοστών Tridon Mk2  που είναι τοποθετημένο σε φορτηγό 6Χ6 ενσύρματα ή ασύρματα. Δηλαδή μπορούμε να συνδυάσουμε δυο αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα για να έχουμε φτηνότερο κόστος και καλύτερα αποτελέσματα. Εναλλακτικά πρέπει να αποκτήσουμε ραντάρ Giraffe -1X  τοποθετημένα σε ημιφορτηγά 4Χ4 και να τα συνδέσουμε με το πυροβόλο των 40 χιλιοστών Tridon MK2 που είναι και η καλύτερη λύση, γιατί υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην αντιαεροπορική μας άμυνα.

Το BAE Systems Trident Mk2, το πυροβόλο των 40 χιλιοστών σε νέα αντιαεροπορική έκδοση, ο ναυτικός πύργος τοποθετημένο σε φορτηγό 6Χ6 με πολύ μεγάλη εμβέλεια. Το όπλο Bofors Mk4 έχει μάζα περίπου 2.300 kg χωρίς πυρομαχικά. Συνήθως, είναι εφοδιασμένο με δύο γεμιστήρες, που περιέχουν αντίστοιχα 30 φυσίγγια τον κύριο και 70 φυσίγγια τον δευτερεύοντα, ο οποίος προσθέτει περίπου 250 κιλά στην προαναφερθείσα μάζα. 

Οι έξτρα δυνατότητες του πυροβόλου των 40 χιλιοστών .
Το δεύτερο στοιχείο του είναι τα προγραμματιζόμενα πυρομαχικά όλων των στόχων Bofors 3P, τα οποία μπορούν να προγραμματιστούν σε έξι διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας: λειτουργία εγγύτητας με πύλη- προγραμματιζόμενος πυροκροτητής (αεράμυνα), λειτουργία εγγύτητας με πύλη με προτεραιότητα κρούσης (αεράμυνα, μεγάλοι στόχοι), λειτουργία χρόνου (μικροί γρήγοροι επιφανειακοί στόχοι ελιγμών και κρυφοί στόχοι στην ξηρά), – λειτουργία πρόσκρουσης (στόχοι επιφάνειας), λειτουργία διάτρησης θωράκισης (στόχοι θωρακισμένης επιφάνειας) και, τέλος, λειτουργία εγγύτητας, που είναι η προεπιλεγμένη λειτουργία. Κάθε πυρομαχικό ζυγίζει 2,5 κιλά, 0,975 κιλά είναι εκρηκτικό PBX και έχει ένα προκατακερματισμένο κέλυφος. 

Με το πυροβόλο των 40 χιλιοστών χτυπάς και καταστρέφεις τα πάντα, ακόμα και άρματα μάχης αν τα χτυπήσεις πλευρικά και πίσω ή στην οροφή. Αν και τα παλιά άρματα δεν αντέχουν ούτε μετωπικά τις συνεχόμενες βολές του πυροβόλου των 40 χιλιοστών.  Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όμως του πυροβόλου των 40 χιλιοστών, είναι η μεγάλη εμβέλεια που φτάνει στα 12,500 μέτρα για προσβολή στόχων εδάφους που μπορεί να είναι η ακτή της απόβασης, ή η αεραπόβαση με ελικόπτερα για την κατάληψη του νησιού.

BAE Systems will unveil its Trident Mk2 at Eurosatory, το πυροβόλο των 40 χιλιοστών σε νέα αντιαεροπορική έκδοση, ο ναυτικός πύργος τοποθετημένο σε φορτηγό 6Χ6 θα το διαβάσετε εδώ:

https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/06/bae-systems-will-unveil-its-trident-mk2.html

Οι αποστάσεις που πρέπει να καλύψουμε για να έχουμε εφικτή αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά και στον Έβρο, υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες των πυροβόλων των 30 χιλιοστών. Δεν θα έχουμε πολλά αντιαεροπορικά συστήματα γιατί κοστίζουν ακριβά και τα πυροβόλα των 30 χιλιοστών δεν έχουν την απαιτούμενη εκρηκτική ισχύ. Αυτό δεν ισχύει αν έχεις δυο δίδυμα πυροβόλα των 30 χιλιοστών, όπως θα δούμε παρακάτω. Θα δούμε και το μειονέκτημα που έχει το ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο.

 ILA 2024: IRIS-T-SLS Mk III All-in-One σε νέα έκδοση με βελτιωμένο ραντάρ.

 https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/06/ila-2024-iris-t-sls-mk-iii-all-in-one.html

Η φτηνότερη έκδοση είπαμε θα είναι ένα ραντάρ Giraffe-1X σε ένα όχημα μαζί με 4 πυραύλους IRIS-T SLS και σε κοντινή απόσταση το BAE Systems Trident Mk2.

Η δεύτερη έκδοση  του αντιαεροπορικού συστήματος IRIS-T SLS MKIII με τα δυο ραντάρ SPEXER 2000D MKIII μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον, παρόλο που η εμβέλεια των ραντάρ ήταν 40 χιλιόμετρα. Αυτό γιατί τα ραντάρ SPEXER 2000D MKIII μπορούν να τοποθετηθούν σε ημιφορτηγά, σε πλοία και συνδέονται με πυροβόλα των 30 χιλιοστών ή με συστήματα λέιζερ. 

Η έκδοση με τα δυο SPEXER 2000D MKIII ραντάρ, θα μπορούσε να μεταδώσει τα στοιχεία σε δυο δίδυμα πυροβόλα του συστήματος Άρτεμις. Θα ήταν η πιο φτηνή λύση για την άμυνα αεροδρομίων και νησιών, αλλά αποδείχτηκε πως τα πυροβόλα ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, θέλουν βελτιώσεις και συντήρηση. Είναι μια καλή και φτηνή λύση ακόμα και σήμερα, αν επισκευάσεις τα πυροβόλα του συστήματος Άρτεμις ή αν κατασκευάσεις καινούργια.

 Το σημαντικό πλεονέκτημα είναι οι 360 μοίρες κάλυψη, επειδή έχεις δυο δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα σε πολύ χαμηλό ύψος. Το μειονέκτημα στον πόλεμο της Ουκρανίας που τα drones και τα περιφερόμενα πυρομαχικά, χτυπούν τα ΑΑ συστήματα πυραύλων στους νεκρούς τομείς κάλυψης. Θα το αναλύσω περισσότερο για να γίνει απολύτως κατανοητό. 

Παρόλο το χαμηλό ύψος του αντιαεροπορικού συστήματος IRIS-T SLS MKIII, ένα drones πετώντας πολύ χαμηλά μπορεί να το καταστρέψει αν επιτεθεί στο τυφλό σημείο κάλυψης του αντιαεροπορικού πυροβόλου. Στο σημείο δηλαδή που βλέπει το δίδυμο Άρτεμις 30 το IRIS-T SLS MKIII. Έτσι κατέστρεψαν οι Ουκρανοί τα S-300 & S-400 των ρώσων. Σε μια περίπτωση είχαν ένα ακόμα αντιαεροπορικό σύστημα το PANTSIR για να καταρρίπτει τα drones και το απέφυγαν, κάνοντας επίθεση εκεί που υπήρχαν τα υψηλά ραντάρ. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να χάσεις ένα αντιαεροπορικό σύστημα PATRIOT. 

Υπάρχουν λύσεις αν το θέλαμε ακόμα περισσότερες, να συνδέσουμε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων που αναφέρω, με πυραύλους χαμηλού βάρους για να χτυπάνε πλοία. Δεν είναι δύσκολο να το κάνεις μια τροποποίηση λογισμικού και στα δεδομένα μετάδοσης στοιχείων, στη αντίστοιχη κονσόλα σε άλλο ημιφορτηγό που θα μεταφέρει τους πυραύλους. Είναι απλό ναι και εύκολο να γίνει με ελάχιστα παραπάνω χρήματα. 

Μετατροπές με χαμηλό κόστος για αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά.
Τα αντιαεροπορικά συστήματα κοστίζουν πολύ ακριβά προσπαθώ να βρω τις φτηνότερες λύσεις. Η επισκευή και τροποποίηση των δίδυμων πυροβόλων Άρτεμις 30 με σύνδεση ραντάρ είναι η φτηνότερη λύση ακόμα και αν τοποθετηθούν επάνω σε ημιφορτηγά. 

Το κάθε ένα σύστημα θα αποτελείται από ένα δίδυμο πυροβόλο και ένα ραντάρ SPEXER 2000D MKIII τοποθετημένα σε ελαφρύ φορτηγό. Το κόστος επισκευής και τροποποίησης ενός δίδυμο πυροβόλο Άρτεμις και της τοποθέτησης του ραντάρ σε αθωράκιστη καμπίνα σε φορτηγό 4Χ4, ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ.  Συμπεριλαμβάνετε η διασύνδεση ασύρματα ή ενσύρματα δεδομένων σε άλλα οπλικά συστήματα.

 Βελτιώσεις και συστήματα που μπορούν να μπουν άμεσα στα πλοία του πολεμικού μας ναυτικού.

 https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/11/httpswwwhensoldtnetfileadminprocessede8.html

Αν αξιοποιήσουμε τα 80 από τα 100 δίδυμα πυροβόλα, θα έχουμε 80 αυτοκινούμενα δίδυμα πυροβόλα των 30 χιλιοστών με 250 εκατομμύρια ευρώ όλα με κατεύθυνση από ραντάρ. Μπορείς με αυξημένο κόστος να συνδέσεις πυραύλους IRIS-T SLS, είτε σε ρυμουλκούμενη πλατφόρμα, είτε τοποθετημένους σε άλλο ημιφορτηγό. Αν και είναι σε κακή κατάσταση τα δίδυμα πυροβόλα Άρτεμις 30, μπορούν να βελτιωθούν και να αξιοποιηθούν. 

Η επανέναρξη της παραγωγής ίσως είναι εφικτή γιατί με τα drones και τα περιφερόμενα πυρομαχικά που έχει η Τουρκία ίσως και περισσότερα από 10 χιλιάδες είναι πολύτιμα για την άμυνα της Ελλάδας. Τότε δεν υπήρχαν φτηνά μικρά ραντάρ, τώρα όμως υπάρχουν και μπορούν να τοποθετηθούν και στα παλιά πλοία του στόλου στα πολεμικά και στα βοηθητικά.

Συστήματα άμυνας νήσων και καταστροφή αποβατικών πλοίων.
Στην Ελλάδα έχουμε δώσει την μέγιστη προτεραιότητα σε ακριβούς πυραύλους επιφανείας μεγάλης εμβέλειας. Ξεχνάμε τα τεράστια τυφλά σημεία και τα κενά της άμυνας που υπάρχουν μεταξύ των νησιών μας. Για να λυθεί το πρόβλημα χρειαζόμαστε αυτοκινούμενα συστήματα με μικρής σχετικά εμβέλειας πυραύλων χαμηλού βάρους. Τα μικρά αυτοκινούμενα συστήματα προσβολής πλοίων, θα πρέπει να έχουν τα ίδια ραντάρ με τα αντιαεροπορικά συστήματα. Η άλλη επιλογή που υπάρχει είναι να συνδέσουμε τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T SLS MKIII, με μετάδοση των στοιχείων του ραντάρ Giraffe1X, στην κονσόλα του αυτοκινούμενου συστήματος με τους μικρούς πυραύλους εναντίον πλοίων. Το κόστος είναι λίγο παραπάνω από το σύστημα μετάδοσης στοιχείων στο Tridon Mk2 με το πυροβόλο των 40 χιλιοστών, απλά βγάζεις δεύτερη έξοδο μετάδοσης στοιχείων ενσύρματα η ασύρματα. Όλα αυτά γίνονται στην σημερινή εποχή, παλιά όχι.

Δυο πύραυλοι μας ενδιαφέρουν κυρίως  ο Brimstone και η νέα έκδοση του SEA VENOM/ANL και οι δυο πύραυλοι εκτοξεύονται από αέρα, ξηρά και θάλασσα. Υπάρχουν και άλλες λύσεις που θα τις δούμε στην συνέχεια.

Υπάρχει η λάθος άποψη να αγοράσεις έτοιμα συστήματα που να δέχονται ένα είδος πυραύλου. Τώρα επιτέλους το κατάλαβαν με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Στα νησιά θέλουμε ευέλικτα συστήματα με πολλές διαφορετικές επιλογές, θα εξηγήσουμε πρώτα το βασικό σύστημα και θα δούμε τις μετατροπές που μπορούν να γίνουν.

Χρειαζόμαστε σύστημα που να δέχεται μέσα 8 πυραύλους SEA VENOM/ANL που είναι ο αντικαταστάτης του sea Skua. Δεν έχει βγει ακόμα η επίγεια έκδοση. Η ανάρτηση των πυραύλων θα είναι όπως του ΜΚ-29 σε αεροπορικούς φορείς και η επαναφόρτωση είναι πανεύκολη. Δηλαδή θα πρέπει να σχεδιάσουμε εμείς το σύστημα και να το κατασκευάσουμε, με την βοήθεια των εταιριών που έχουν τους πυραύλους.

Το σύστημα προσβολής στόχων από τα νησιά μας πρέπει να δέχεται τους εξής πυραύλους:
Α. 8 πυραύλους SEA VENOM/ANL
Β. 8Χ2 πυραύλους Brimstone από δυο σε κάθε φορέα.
C. 8 πυραύλους IRIS-T SLS
D. 8 πυραύλους νέα έκδοση με αναδιπλούμενες πτέρυγες στο μέγεθος των SEA VENOM/ANL με στροβιλοκινητήρα εμβέλειας μεγαλύτερης από 120 χιλιόμετρα.
E. 8 πυραύλους SPEAR.
F. 8 περιφερόμενα πυρομαχικά με βενζινοκινητήρα.
G. 8 περιφερόμενα πυρομαχικά με κινητήρα jet, γιατί θα έχουν χαμηλότερο κόστος από πυραύλους κρουζ.
Η. 8Χ2 ρουκέτες των 122 χιλιοστών που μπαίνουν σε αεροπορικούς φορείς.
J. 8 ρουκέτες μεγάλου διαμετρήματος.
Κ. 8Χ2 μικρά περιφερόμενα πυρομαχικά.
Ανέφερα 10 δυνατότητες μπορώ να προσθέσω και άλλες πχ
I. 8  Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB)
L. 8 πυραύλους  AIM-9 ή RIM-116
Μ. 8 πυραύλους CAMM.

Γιατί  να το κατασκευάσουμε έτσι;

Η λογική λέει πως γρήγορα θα ρίξεις αυτά που έχει μέσα το σύστημα προσβολής στόχων νησιών και δύσκολα θα βρεις, τα ίδια αποθέματα πυρομαχικών για να ξανά γεμίσεις.

Θα πρέπει να μπορείς να τοποθετήσεις ότι έχεις και ότι βρεις στις αποθήκες για να ρίξεις στον εχθρό. Πολλά αποθέματα πυρομαχικών και πυραύλων θα καταστραφούν κατά την διάρκεια του πολέμου. Καταστράφηκε το πυροβόλο ή ο εκτοξευτής πυραύλων από ένα αντιαεροπορικό σύστημα, αλλά επέζησε το ραντάρ! Συνδέεις το ραντάρ στο σύστημα προσβολής στόχων νησιών, βάζεις μέσα IRIS-T SLS και έχεις αντιαεροπορικό σύστημα. 

Οι ρουκέτες υπάρχουν από τους εκτοξευτές ρουκετών που μπορεί εύκολα να καταστραφούν λόγο μεγάλου μεγέθους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια εμείς να αγοράζουμε ξένα οπλικά συστήματα τελείως ακατάλληλα για να νησιά μας και τις ανάγκες μας σε περίπτωση πολέμου.

Το κόστος του συστήματος.

Η δεύτερη εκτίμηση για το σύστημα προσβολής πλοίων με 8 πυραύλους SEA VENOM/ANL.
Ραντάρ επιφανείας 500 χιλιάδες ευρώ.
Το IFF  500 χιλιάδες ευρώ.

Ο ασύρματος, η δορυφορική επικοινωνία, το Link 16 ένα εκατομμύριο ευρώ.
Το σύστημα εκτόξευσης με δυο κονσόλες που μπαίνουν και σε ελικόπτερα 500 χιλιάδες ευρώ.
8 πύραυλοι SEA VENOM/ANL με 800 χιλιάδες ευρώ ο κάθε ένας συν την μεταφορά- αποθήκευση σε ειδικά κιβώτια. Συνολικό κόστος 7 εκατομμύρια ευρώ.

Το φορτηγό ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο εκτοξευτής δυόμιση εκατομμύρια ευρώ. 

Η τρίτη εκτίμηση κόστους ανέρχεται στα 13 εκατομμύρια ευρώ και χρειάζεσαι άλλα τρία εκατομμύρια ευρώ για τις τροποποιήσεις για να μπορεί να εκτοξεύσεις όσα αναφέραμε.
Συνολικά κόστος για το σύστημα προσβολής στόχων νησιών 16 εκατομμύρια. Χοντρικά θα μας στοιχίσει 10 εκατομμύρια χωρίς τους πυραύλους κλπ. 100 συστήματα προσβολής στόχων νησιών κοστίζουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ, 100 εκατομμύρια κάθε χρόνο αν έχεις σε παραγωγή 10 συστήματα που δεν είναι πολλά.

Αποκλείεται να είναι τόσο πολύ φτηνά.

Στους υπολογισμούς έβαλα και 20+% κέρδος αλλά όχι το στήσιμο της μονάδας παραγωγής. Η απορία είναι γιατί θα μας στοιχίσουν τόπο πολύ φτηνά; Γιατί διαλέγουμε πυραύλους κλπ απάρτια από μια εταιρία, το πολύ δυο. Ο σκοπός μας είναι να πείσουμε την ΜDA , πως την συμφέρει να πουληθούν φτηνά τα σύστημα προσβολής στόχων νησιών. Εξάλλου τα τεράστια κέρδη θα έρθουν από την μεγάλη γκάμα των πυραύλων, ρουκετών και περιφερόμενων πυρομαχικών που θα παραγγείλουν αυτοί που θα αγοράσουν τα συστήματα. 

Θα αναγκαστούν να παραγγείλουν πολλά περισσότερα και είναι λογικό αυτό. Αν φτιάχναμε ένα σύστημα που να είχε μόνο 8 πυραύλους SEA VENOM/ANL, θα αγόραζαν άλλους 8 εφεδρικούς πυραύλους, συν αυτούς που θα έριχναν στις βολές.

Τώρα έχουμε 8Χ11 & 16Χ2 επιλογές ο συνολικός αριθμός είναι 120, αν παραγγείλουν 60 το κέρδος θα είναι τεράστιο. Για αυτό πρέπει να κάνουμε συμπαραγωγές για να έχουμε τεράστιο κέρδος από της πωλήσεις πυραύλων, ρουκετών και περιφερόμενων πυρομαχικών. Σκεφτόμαστε λογικά για συστήματα που θα έχουν τεράστιες πωλήσεις στην παγκόσμια αγορά. Θα έχουμε και επιλογές για την κάθε μια χώρα, πχ Σερβία έχει ρουκέτες σε παραγωγή θα μπορεί να τις πιστοποιήσει στο σύστημα αν το αγοράσει.

Δεν προσπαθούμε να αντιγράψουμε ξένα οπλικά συστήματα, ο σκοπός μας είναι να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε καινοτόμα οπλικά συστήματα που δεν υπάρχουν στην αγορά, για να μπορέσουμε να τα παράγουμε σε μεγάλους αριθμούς με συνεργασία ξένης μεγάλης εταιρίας.

Αυτό που διαβάσατε είναι μια μετατροπή μιας παλιότερης μελέτης για να επιτύχω χαμηλότερο κόστος και δυνατότητα παραγωγής Η μελέτη αφορούσε την σχεδίαση ενός αντιαεροπορικού συστήματος για να μπορεί να ρίχνει φτηνούς πυραύλους και πυραύλους προσβολής εδάφους κλπ. Θα σχεδιάζαμε τους δικούς μας αντιαεροπορικούς πυραύλους με στροβιλοκινητήρα με μετάκαυση ή χωρίς για την καταστροφή UAV, Drones, περιφερόμενων πυρομαχικών κλπ. Η μετάκαυση θα άναβε όταν ο πύραυλος πλησίαζε τον στόχο. 


Χρειαζόμαστε για την προστασία των μεγάλων μονάδων και των βασικών υποδομών και νησιών τουλάχιστον, δυο IRIS-T-SLS Mk III All-in-One με ραντάρ Giraffe-1X  και δυο πυροβόλα των 40 χιλιοστών Trident Mk2. Αν και δεν έχουν αναφερθεί τιμές για το Trident Mk2 θα είναι ακριβότερο από τον ναυτικό πύργο. Στο συνολικό κόστος θα συμπεριλάβουμε τα δυο ημιφορτηγά που μεταφέρουν  πυραύλους IRIS-T  και τους τοποθετούν όταν εκτοξευτούν αυτοί που είναι τοποθετημένοι στους εκτοξευτές. Θα συμπεριλάβουμε στο κόστος την διασύνδεση των συστημάτων μεταξύ τους και τα IFF. Το συνολικό κόστος χωρίς τους πυραύλους IRIS-T  είναι κάτω από τα 35 εκατομμύρια ευρώ για δυο συστήματα. 

Δεν θα πω πόσα συστήματα χρειαζόμαστε είναι λογικό πάντως πως θέλουμε πιο πολλά από τα παλιά OSA.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου