Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Δεν πείσθηκε να αλλάξει στάση η Ισπανία για Τουρκία

Ανδρέας Πιμπίσιης
Από το philenews

Οι δυσκολίες που υπήρχαν στο συγκεκριμένο ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ισπανία ήταν εκ των προτέρων γνωστές. Μετά τις συνομιλίες Αναστασιάδη-Σάντσεθ αποδείχθηκε στην πράξη πως το καλό κλίμα που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κύπρου και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας δεν αρκεί για να διαφοροποιήσει την προσέγγιση της Μαδρίτης στο θέμα της Τουρκίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται αναφορά σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο συνεπεία της τουρκικής συμπεριφοράς, αλλά επιμελώς δεν καταγράφεται η λέξη «Τουρκία». Κι αυτό δείχνει πως η ισπανική πλευρά ήξερε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ώστε να μην διαταράξει τις σχέσεις με την Άγκυρα. 

Η ισπανική πλευρά υποσχέθηκε πως κατά το επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Δευτέρα θα στηρίξουν την ανάγκη αντίδρασης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κατά πόσο θα σταθεί στα λόγια της η ισπανική πλευρά θα φανεί την ερχόμενη Δευτέρα. 

Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνάντηση με τον Πέδρο Σάντσεθ, όσο και υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση με τον Χοζέ Μανουέλ Άλβαρεζ, φρόντισαν να ενημερώσουν πλήρως την ισπανική κυβέρνηση για την κατάσταση εντός και πέριξ της Κύπρου και για τις ενέργειες της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ευρωπαϊκή ατζέντα, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μεταναστευτικό, τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τις περιφερειακές εξελίξεις, την πολιτική της Νότιας Γειτονίας και θέματα Δυτικών Βαλκανίων.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν των δύο Κυβερνήσεων αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τις άριστες σχέσεις Ισπανίας και Κύπρου και συζήτησαν τις παγκόσμιες προκλήσεις και τα σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας.

«Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την πανδημία της COVID-19 και τόνισαν τη σημασία της ανταλλαγής γνώσεων, τεχνογνωσίας, βέλτιστων πρακτικών και τεχνολογίας», προσθέτει.

Επιβεβαίωσαν, επίσης, τη δέσμευσή τους στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ προς τόνωση των οικονομιών των δύο χωρών τους και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της COVID-19. Οι απόψεις τους συνέκλιναν και σε σχέση με την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, και από το πρίσμα των μεσογειακών χωρών πρώτης εισόδου, τόνισαν τη σημασία της υιοθέτησης ενός νέου Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση που θα επιτρέψει στην ΕΕ να ανταποκριθεί γρήγορα και να εγγυηθεί την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, βασισμένο στην κοινή ευθύνη και την αποτελεσματική αλληλεγγύη, αναφέρει το Κοινό Ανακοινωθέν.

Επιπρόσθετα, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη μεγάλη τους ικανοποίηση για την υπογραφή, με την ευκαιρία αυτή, τριών Μνημονίων Συναντίληψης, στον τομέα της Υγείας, των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και της συνεργασίας μεταξύ της Ισπανικής Διπλωματικής Σχολής και της Κυπριακής Διπλωματικής Ακαδημίας. Εξέφρασαν επίσης την ισχυρή βούλησή τους να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις στο εμπόριο, την καινοτομία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μια ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ και εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Τόνισαν επίσης τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κάθε κράτους στις θαλάσσιες ζώνες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας.

Επιβεβαίωσαν τη σθεναρή στήριξή τους σε μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με το κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Τόνισαν επίσης ότι, όσον αφορά στα Βαρώσια, όλα τα ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει να γίνονται σεβαστά και να εφαρμόζονται προκειμένου, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον που με τη σειρά του θα συμβάλει στην επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης πολιτικής διευθέτησης. Αυτό όχι μόνο θα ωφελήσει τον λαό της Κύπρου, τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους, αλλά θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, καταλήγει το Κοινό Ανακοινωθέν.

Πριν από τη συνάντηση στο μέγαρο «Μονκλόα» έδρα του Ισπανού πρωθυπουργού, οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν πρόγευμα εργασίας στη διάρκεια του οποίου ο Ν. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Χοζέ Μανουέλ Άλβαρεζ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και στην Καρπασία. Συζητήθηκαν, επίσης, το μεγάλο θέμα του Μεταναστευτικού και η παρούσα κατάσταση στις χώρες της περιοχής, αλλά και η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ζητήματος από την Τουρκία.

Μια λαδοελιά από τον Κάτω Δρυ στη Μαδρίτη 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ισπανία, μετέβη στην έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας (Δ.Σ.Ε.), στη Μαδρίτη, ύστερα από πρόσκληση του Εκτελεστικού Διευθυντή του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας, Αμπντελατίφ Γκεντίρα.

Το προαύλιο της έδρας του Συμβουλίου στη Μαδρίτη κοσμεί συλλογή ελαιόδεντρων από διάφορα κράτη-μέλη του Οργανισμού, από την οποία απουσίαζε η κυπριακή ελιά και κατά την επίσκεψή του ο υπουργός Εξωτερικών, σε ειδική τελετή, παρέδωσε επίσημα ένα ελαιόδεντρο κυπριακής ποικιλίας (Λαδοελιά), το οποίο θα φυτευτεί στο προαύλιο του Συμβουλίου. Η συγκεκριμένη ελιά προέρχεται από την κοινότητα του Κάτω Δρυ. 

Κατά την άφιξη του στην έδρα του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης έτυχε υποδοχής από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας. Παραδίδοντας την κυπριακή ελιά ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το εμβληματικό ελαιόδεντρο αποτελεί συνδετικό κρίκο για όλες τις μεσογειακές χώρες και ότι η παράδοση της παραγωγής ελαιόλαδου στην Κύπρο συνεχίζει να είναι, μέχρι σήμερα, κομβικής σημασίας. Είπε, επίσης, πως η κυπριακή ποικιλία που καλλιεργείται στην Κύπρο για αιώνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση, την καθημερινότητα και την ευημερία του κυπριακού λαού.

Το Δ.Σ.Ε. ιδρύθηκε το 1959 ως συνέπεια της Διεθνούς Συμφωνίας για το Ελαιόλαδο το 1956. Η Κύπρος εντάχθηκε ως πλήρες μέλος του Δ.Σ.Ε. στις 5 Νοεμβρίου 1992, ενώ από την 1η Μαΐου 2004, ημερομηνία κατά την οποία η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπείται στις συνεδριάσεις και στις διαδικασίες του Δ.Σ.Ε. μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ψηφίζει και γνωμοδοτεί για όλα τα Κράτη Μέλη της.

Στόχοι του Δ.Σ.Ε. αφορούν, μεταξύ άλλων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συγκέντρωση και διάχυση της πληροφορίας για την οικονομία του ελαιοκομικού τομέα, τη βελτίωση της γνώσης για τα οφέλη των προϊόντων ελιάς και την προσέγγιση χωρών κατανάλωσης.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου