Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος :Όλη η εκκλησιαστική περιουσία στη διάθεση της κυβέρνησης- Ποια τα επόμενα βήματα

Στη διάθεση του τόπου για διάσωση της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος προτίθεται να θέσει ολόκληρη την «τεραστίων διαστάσεων», όπως τη χαρακτήρισε, περιουσία της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, επανέλαβε την εισήγηση του για έκδοση εθνικού ομολόγου.
Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Προεδρικό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε έκδοση ομολόγου, τονίζοντας ότι ο ίδιος είπε ξεκάθαρα προς τον Πρόεδρο ότι η Εκκλησία θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

«Όλες οι ενορίες, όλες οι Μητροπόλεις, όλα τα μοναστήρια θα πάρουν ομόλογα» είπε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο ότι «η περιουσία ολόκληρη της Εκκλησίας είναι στη διάθεση αυτού του τόπου για να στηριχτεί ο λαός, να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και να σταθούμε στα δικά μας τα πόδια».
Ερωτηθείς με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει η Εκκλησία το κράτος, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για υποθήκευση όλης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
«Μπορούμε να υποθηκεύσουμε όλη την περιουσία της Εκκλησίας και το αντίτιμο να το επενδύσουμε στα ομόλογα για να στηρίξουμε αυτή τη στιγμή το κράτος» δήλωσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο έχει εκτιμηθεί το ποσό με το οποίο μπορεί η Εκκλησία να συμβάλει, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως όπως είναι γνωστό, «η περιουσία της Εκκλησίας είναι τεραστίων διαστάσεων» και εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση αλλά και τη βεβαιότητα ότι και ο λαός θα στηρίξει το κράτος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι νοιώθει πως πλέον η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Κληθείς να σχολιάσει τη χτεσινή απόφαση της Βουλής για καταψήφιση της πρότασης του Eurogroup ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη του βουλευτές γιατί, όπως είπε, «πήραν μια ορθή απόφαση και έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη να μάθουν να σέβονται και τους μικρούς επιτέλους».
Σε ερώτηση πως αντίκρισε ο Πρόεδρος την πρόταση για έκδοση ομολόγων, ο Αρχιεπ[ίσκοπος είπε ότι «θα υπάρξει μια Επιτροπή που θα το δουλέψει το όλο θέμα και μετά θα πάει στη Βουλή σίγουρα».
«Δεν θα αποφασίσω εγώ, εμείς θα το υποστηρίξουμε, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς τέλος κατά πόσο θα έχει επικοινωνία με τον Ρώσο πατριάρχη Κύριλλο, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι από τη στιγμή που ο Πρόεδρος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας «δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση».

Τα επόμενα βήματα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώτη πρωταιρεότητα του σχεδίου Β' είναι η παρέμβαση της Μόσχας και η διάσωση της κυπριακής οικονομίας καθώς την ώρα που συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Σαρρής έχει συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του στη ρωσική πρωτεύουσα ζητώντας του να αγοράσει η Ρωσία τη Λαϊκή Τράπεζα.
Ήδη ο πρόεδρος Πούτιν προσκάλεσε τον κ. Αναστασιάδη στη Μόσχα, επίσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Το δεύτερο σημείο του σχεδίου Β' είναι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων Πρόνοιας, Δημοσίων Υπαλλήλων, Τραπεζών και ημικρατικών Οργανισμών με αντάλλαγμα τη χορήγηση ομολόγων απευθείας συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο. Υπολογίζεται ότι η περιουσία των ταμείων αυτών ανέρχεται στο ποσόν των 4 δισ. ευρώ.
Έκτακτη συνάντηση μετά τη απόρριψη από την κυπριακή Βουλή του κουρέματος των καταθέσεων ζήτησε η τρόικα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κάτι που έγινε δεκτό και θα συναντηθούν στις 12 το μεσημέρι.
Πηγές από την τρόικα ανέφεραν το πρωί της Τετάρτης ότι δεν έχει να παρουσιάσει καινούργιο σχέδιο. Εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Βουλής και είπαν ότι περιμένουν τις νέες κυπριακές προτάσεις για να τις εγκρίνουν.
Το μεγάλο ερωτηματικό στην Κύπρο είναι πότε θα ανοίξουν οι Τράπεζες. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην έκδοση διατάγματος με το οποίο θα αποφασίζεται να παραμείνουν κλειστές μέχρι την Τρίτη 26 Μαρτίου αν και υπήρξαν αιτήματα κυρίως από επιχειρηματίες να ανοίξουν τουλάχιστον την Παρασκευή. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι είναι δύσκολο να ανοίξουν οι Τράεπζες κυρίως η Λαϊκή.
Χείριστη εντύπωση έκανε στην Κύπρο η παρουσία γερμανών επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για να αγοράσουν δημόσια γη.
Την ίδια ώρα κυπριακές κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι η Κύπρος είναι ανοιχτή σε οποιανδήποτε έλεγχο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.


ΠΗΓΗ maxhnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου