Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Η αλλαγή τακτικής στην προέλαση φέρνει κέρδη στη Ρωσία, αλλά η Ουκρανία αντιστέκεται – Ποιες οι απώλειες των αντιμαχόμενων;

Η Ουκρανική αεροπορία έχει χάσει σχεδόν το 50% των δυνάμεων της - Οι ρωσικές δυνάμεις αλλάζουν στρατηγική και εστιάζουν στους μεγάλους βομβαρδισμούς

Η αλλαγή τακτικής στην στρατηγική προέλασης των ρωσικών δυνάμεων αρχίζει να αποδίδει επί ουκρανικού εδάφους αν και ακόμη υπάρχουν μεγάλες πόλεις που αντέχουν και συνεχίζουν να αντιστέκονται επιφέροντας απώλειες στην ανώτερη στρατιωτικά Ρωσία.
Οι ρωσικές δυνάμεις που έως τώρα έχουν χάσει 4 στρατηγούς αρχικά στηρίχθηκαν σε μια κλασσική στρατιωτική συνταγή όπου κομβόι τεθωρακισμένων συνοδευόμενα από πυροβολικά συγκεντρώνονταν έξω από μεγάλες πόλεις και επιχειρούσαν εισβολή.

Ωστόσο ενώ αυτή η συνταγή αρχικά απέδωσε, κυρίως γιατί οι Ουκρανοί αιφνιδιάστηκαν, στην πορεία και με την χρήση αποτελεσματικών αντιαρματικών των ΗΠΑ Javelin Medium Antiarmor Weapon System, οι ρωσικές δυνάμεις εισερχόμενες σε πόλεις άρχισαν να καταγράφουν μεγάλες απώλειες…
Οι ρωσικές δυνάμεις ακολούθησαν μια στρατηγική αρχικά στοχευμένων βομβαρδισμών ώστε να αποφύγουν χτυπήματα σε αμάχους.
Αυτό θεωρήθηκε από την Ουκρανική πλευρά αδυναμία και το εκμεταλλεύτηκαν δεόντως.
Όταν οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να έχουν ασυνήθιστα υψηλές απώλειες, άλλαξαν εκ νέου τακτική και ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς με πυραύλους κρούζ.

Τι υποστηρίζουν οι αμερικάνοι;

Οι ρωσικές δυνάμεις «παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιημένες σε όλη την Ουκρανία, πλην της Μαριούπολης στα νότια όπου ουσιαστικά κατάφερνα να καταλάβουν την πόλη, αλλά έχουν περίπου το 90% της «μαχητικής τους δύναμης ακόμα στη διάθεσή τους», λέει ένας ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Ο αμερικανός αξιωματούχος λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν πραγματοποιήσει «σημαντικές προόδους» προς το Κίεβο στα βόρεια ή βορειοδυτικά και δεν υπάρχει «καμία κίνηση ρωσικών δυνάμεων» στα ανατολικά της πρωτεύουσας.
Εστιάζει στην «σκληρή αντίσταση από τους Ουκρανούς», αλλά η πολιορκημένη νότια πόλη Μαριούπολη «παραμένει απομονωμένη» ενώ στις 18 Μαρτίου ουσιαστικά κατέρρευσε η αντίσταση.
Περισσότεροι από 1.080 ρωσικοί πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί από την αρχή του πολέμου, λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Οι αναφορές για επιθέσεις πυραύλων στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου Lviv «φαίνονται ακριβείς» αλλά η έκταση οποιασδήποτε ζημιάς δεν είναι σαφής.

Η Ουκρανική αεροπορία έχει χάσει σχεδόν το 50% των δυνάμεων της

Ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στο Lviv της δυτικής Ουκρανίας, σύμφωνα με την ουκρανική αεροπορία.
Με βάση το αμερικανικό Πεντάγωνο περίπου το 50% των μαχητικών αεροσκαφών της Ουκρανίας είναι ακόμη επιχειρησιακό που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 50% της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας έχει καταστραφεί.

Ποιες οι απώλειες των Ουκρανικών δυνάμεων;

Από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν καταστρέψει τα εξής οπλικά συστήματα της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα 184 drones, 1.412 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, 142 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, 542 πυροβόλα και όλμους και 1.211 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων.
Επιπλέον, ένας χώρος στάθμευσης με ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη σε εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στο Lviv στην Δυτική Ουκρανία καταστράφηκε με όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε τη χρήση πυραύλων Tochka-U από Ουκρανούς εθνικιστές με κεφαλές διασποράς, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν τη νύχτα σε κατοικημένες περιοχές της Μελιτόπολης.
Ωστόσο μια τέτοια συστοιχία πυραύλων η Ρωσία τους κατέστρεψε.

Ποιες οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων;

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής χάσει πάνω από 14.200 στρατιώτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από Ουκρανικές πηγές, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί τις εξής απώλειες.
Συνολικά 450 άρματα μάχης, 1.448 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού, 205 συστήματα πυροβολικού, 72 MLRS, 43 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, 93 αεροσκάφη, 112 ελικόπτερα, 12 drones, 60 δεξαμενές καυσίμων, τρία άλλα οχήματα και 8.711 ειδικούς εξοπλισμούς.

Πως κινούνται οι ρωσικές δυνάμεις στα Νότια;

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν αρχικά γρήγορα κέρδη στο νότο, με κύριο στόχο τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014, και των περιοχών που κατείχαν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.
Εμπόδιο σε αυτόν τον στόχο ήταν η πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, η οποία έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου.
Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι περίπου 350.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη.
Όταν η Ρωσία συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει αμέσως τη Μαριούπολη με χερσαίες δυνάμεις άρχισε να ισοπεδώνει την πόλη με αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν πλέον και ήδη βρίσκονται στο κέντρο της πόλης της Μαριούπολης.
Να σημειωθεί ότι το ρωσικό ναυτικό παραμένει στα ανοικτά της Οδησσού της Ουκρανίας.

Η ρωσική προέλαση στα ανατολικά

Οι μάχες συνεχίζονται στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατείχαν σημαντική περιοχή πριν από τη ρωσική εισβολή.
Στα βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σχεδόν περικυκλώσει την πόλη Sumy, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις απέτρεψαν τις προσπάθειες να την αποκόψουν από το νότο.
Μια παρόμοια προσπάθεια να περικυκλωθεί το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, έχει επίσης αποκρουστεί.

Παραμένει ο κλοιός για το Κίεβο στο βορρά

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν και να αποκόψουν την πρωτεύουσα Κίεβο της Ουκρανίας, αλλά μεγάλες περιοχές γύρω από το Κίεβο παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο, ειδικά στο νότιο τμήμα.
Οι Ουκρανοί στρατηγοί στο Κίεβο έχουν πει ότι αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στο να κρατήσουν το ρωσικό πυροβολικό εκτός εμβέλειας του κέντρου της πόλης.
Τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν στην πρωτεύουσα αντιμετώπισαν ισχυρή ουκρανική αντίσταση και είχαν επίσης σοβαρά υλικοτεχνικά προβλήματα, με πολλά οχήματα να έχουν ξεμείνει από καύσιμα και να καθίστανται εύκολος στόχος αντιαρματικών.
bbb1.png

bbb2.png
bbb3.png
bbb4.png

www.bankingnews.gr

ΠΗΓΗ bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου