Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Νέα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για περιοχές έρευνας και διάσωσης

 

Χαστούκι στην Άγκυρα, αποτελεί η νέα συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών. Στη συμφωνία μεταξύ άλλων, καθορίζονται τα όρια ευθύνης για έρευνα και διάσωση μεταξύ των 2 χωρών.

Τέλος στα σχέδια της Άγκυρας να νομιμοποιήσει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο υπό την ανοχή του Καΐρου έβαλε επίσημα η νέα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, που υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών παρουσία των υπουργών Εξωτερικών.

Στη συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR, ενώ αποφασίστηκε οι δύο χώρες να συνεργάζονται στενά σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Με βασικό άξονα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα επίσης το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Με την αναγνώριση της δικαιοδοσίας για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, Ελλάδα και Αίγυπτος προχωρούν ένα ακόμα βήμα μετά την αναγνώριση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

«Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές», δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σε παροξυσμό η Άγκυρα

Ανήμπορη να αντιδράσει διπλωματικά, η Άγκυρα συνεχίζει να καταφεύγει στην προκλητική ρητορική. Ο Χουλουσί Ακάρ προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα και κατηγόρησε την Ελλάδα επεκτατισμό.

«Σημειωτέον ότι από την ημέρα ίδρυσης της Ελλάδας κατηγορεί την Τουρκία για επεκτατισμό επινοώντας μια έννοια που ονομάζεται «Νεο-Οθωμανική» παρά το γεγονός ότι επεκτάθηκε 3 φορές σε 7 στάδια επιδιώκοντας τη «Μεγάλη Ιδέα» και μπήκε κάτω από τη μύτη της Τουρκίας, δήλωσε.

Η οργή της Άγκυρας φάνηκε και από το γεγονός των μαζικών εισόδων μαχητικών στο FIR Αθηνών. Τριάντα εννιά αεροσκάφη έστειλε χθες η Τουρκία εκ των οποίων τα 30 ήταν μαχητικά, κάτι που αποτελεί ρεκόρ 4ετίας, καθώς την τελευταία φορά που η Άγκυρα έστειλε πάνω από 30 μαχητικά στο Αιγαίο ήταν η 20η Δεκεμβρίου του 2018 όταν απογείωσε 32 μαχητικά της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου